Kisüt a nap, feltámad a szél

Publikálás dátuma
2017.10.24. 00:32

Kedden északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, kisebb eső csupán eleinte délkeleten alakulhat ki.  Az északias szelet a Dunántúlon és keleten, északkeleten viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 4-9, délután 10-15 fokot mérhetünk - írja az Időkép. 

Szerdán eleinte lesz naposabb idő, később nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek, de eső nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a nyugatira, délnyugatira forduló szél. A hideg, -1, +5 fokos reggelt követően délután 12-16 fokra van kilátás. 

Csütörtökön északon, északkeleten lesz több felhő az égen, de csapadék nem várható, a legtöbb napsütésre pedig délnyugaton számíthatunk. Helyenként élénk lehet a nyugatias szél. Melegszik az idő, délután 14-19 fokra készülhetünk.

Pénteken a kezdeti változóan felhős-napos időt követően délután északnyugat felől feltámadó széllel, záporokkal hidegfront érkezik. A front előtt még 15-20 fokot mérhetünk. Szombaton szeles, hűvös időre van kilátás, elszórt záporokkal.

Szerző

Nem merült fel Balázs Péter neve

Publikálás dátuma
2017.10.23. 21:28

Nem tárgyalt Balázs Péterrel, s nem egyeztetett a személyéről sem – mondta lapunknak Molnár Gyula. Az MSZP elnöke tehát cáfolta, hogy egyáltalán felmerült volna a korábbi külügyminiszter neve, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt. Balázs Péter is kerek-perec cáfolt az atv.hu-nak: nem kereste meg egyetlen párt sem, de nem is vállalná, hogy a DK-MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen.

A hétvégén a b1-blogon bukkant fel a "hír", hogy az MSZP és a DK – a szocialisták javaslatára – közös miniszterelnöknek jelölheti az egykori uniós biztost, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatóját. Információink szerint azonban Balázs nevét még az Együtt sem vetette fel, pedig Bajnai Gordon korábbi külügyminisztere a párt alapító tagja volt. Az Együtt viszont most ismét a Párbeszéddel indul a választáson, s nem kívánnak közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet állítani, ahogyan jelenleg a szocialisták számára sem ez a prioritás.

Molnár Gyula a Népszavának megismételte a három héttel ezelőtti választmányi ülésükön hozott döntéseket: nem folytatnak kormányfő-jelölti castingot, de minden lehetőséget megvizsgálnak. Molnár állítja: elnökként ő tárgyalhat, így amint lesz bejelenteni valója, ismerteti azt. Most azonban még a 106 egyéni választókerületi jelöltről akarnak megállapodni más pártokkal. Az MSZP elnöke azt is elmondta: Botka László távozása után igyekeztek rendezni soraikat, így a volt kormányfőjelölt által "behozott" civil és ellenzéki szereplők – Komáromi Zoltán, Szent-Iványi István, Ács Sándorné és Andor László – partnerei maradnak a szocialistáknak, akik új kommunikációs csapattal – Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Bárány Balázs, Gőgös Zoltán és Korózs Lajos aktívabb részvételével –, valamint a volt pártelnökök, Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila bevonásával készülnek a 2018-as választásra.  

Szerző

Gyurcsány: Orbán rendszere "a hazugság maga"

Publikálás dátuma
2017.10.23. 20:45
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A polgári, európai, szabad Magyarország ellenségének nevezte a magyar kormányt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt hatodik születésnapján, egy budapesti szállodában tartott ünnepségen.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nincs lehetőség kompromisszumot kötni a jelenleg hatalmon lévőkkel, le kell győzni őket, és ezt sokkal inkább 2018-ban kell megtenni, mint 2022-ben.

A pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor rendszere "a hazugság maga", mert ahol a miniszterelnök "demokráciát hazudik, ott önkény van, ahol nyugdíjat véd, ott nyugdíjat lop, ahol Európáról beszél, csak a markát tartja". Orbán Viktor nem 1956 vagy 1990 örököse, hanem mindezek elárulója - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc október 23-áról emlékezve azt mondta, hogy 1956 egyszerre egyesít és elválaszt: furcsa, keserédes ünnepe "a meggyalázott harmadik köztársaságnak". Az egyik oldalon ott áll Kádár megélt öröksége, a másikon a Nagy Imre-i Magyarország beváltatlan ígérete, a miniszterelnök és társai mártíromsága.

A kettősség dacára a forradalom lényegét, vezérlő álmai adják. Aki elfordul 1956 lényegétől, az történelmileg súlyosan téved, politikailag pedig nem a szabadság, hanem a diktatúra oldalán áll - jelentette ki. Hangsúlyozta, 2011-ben azért választották október 23-át a DK születésnapjaként, mert történelmi, erkölcsi, politikai értelemben maradéktalanul vállalják 1956 álmait és örökségét.

Az 1990-es rendszerváltozás szabadságot, jólétet és biztonságot ígért, miközben sokak számára csalódást, önemésztő vitákat és bizonytalanságot is hozott. Hat éve a DK arra vállalkozott, hogy ezt a két ellentétes érzést megpróbálják úgy kibékíteni egymással, hogy a szabadság ügyét egyesítik a személyes remény, a gyarapodó lehetőségek világával - utalt vissza pártjuk kezdeteire.

A rendszerváltozás pártjai mára vagy eltűntek vagy drámai nehézségekkel néznek szembe - mondta Gyurcsány Ferenc. Az utolsó "élő" rendszerváltó párt az MSZP, amely ma soha nem látott kihívásokkal néz szembe - tette hozzá. Kitért arra is: 29 évvel ezelőtt létezett egy Fidesz nevű párt, de annak a névazonosságon kívül semmi köze nincs a mostanihoz. Az a Fidesz a szabad Magyarország szabadelvű pártja volt, az igazság kimondásának pártja, értette a szabadság összetartó és szervező erejét, nyitott országot, nyitott társadalmat akart és hangos harcosa volt az emberi méltóság ügyének - mondta. Hozzátette: a Fidesz ma már a bezárkózó, a hatalom erőszakos rendjére építő, nemzetről beszélő, de párthűségben gondolkozó, a sajátjától eltérő magatartást és kultúrát a pokolba kívánó párt. Nem Európa nyugati felében látja az ország barátait és szövetségeseit, hanem az önkény uralta Keleten keresi ugyanezeket - fogalmazott.

A Fidesz mára "magánemberi és közéleti megvetésem tárgyává vált" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a mai Demokratikus Koalíció jobban hasonlít az 1988-as Fideszre, mint a mai Fidesz "egy hasonló nevű egykori pártra".

A rendezvényre meghívást kapott Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke is. Bokros Lajos betegségére hivatkozva nem volt jelen, de levélben üdvözölte a DK-t, amelyet a hazai baloldali demokratikus ellenzék vezető erejének nevezett.

Székely Sándor szervezetük céljának nevezte, hogy leváltsák Orbán Viktor rendszerét, s hogy közösen építsenek fel egy új köztársaságot. A demokratikus ellenzéknek csak egy esélye van a győzelemre, ha együttműködik. Ha az ellenzéki pártok nem változtatnak a politikájukon, akkor segédkeznek ahhoz, hogy a miniszterelnök kivezesse az országot az EU-ból és Oroszország egyik gyarmatává tegye - fogalmazott.

Szerző
Frissítve: 2017.10.23. 22:31