Pokoli próbatételeink - Ádám almái a Radnótiban

Publikálás dátuma
2017.10.28 07:46
HOSSZÚ ÚT - Adam (Pál András) és Iván (László Zsolt) az almás pitével FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Az Ádám almái című előadásban az egyes epizódok működnek, de nem válnak katartikus egésszé a Radnóti Színházban.

Filmet színpadra adaptálni szinte mindig istenkísértés. A filmes eszközök és a színpadi lehetőségek sokszor távol esnek egymástól. Amit filmen vágással, látvánnyal, képekkel meg lehet mutatni, azt színpadon sokszor egyszerűen lehetetlen. Anders Thomas Jensen Ádám almái című 2005-ös dán-német filmjének színpadi adaptációját a Radnóti Színházban Szikszai Rémusz rendezte meg. Jó szereposztással, izgalmas előadás született, a film azonban hatásában jóval fölötte marad. És ez nem a színészeken múlik, hiszen a főszerepekben László Zsolt, Pál András, Schneider Zoltán és Rusznák András mindannyian karakteres figurákat formálnak meg, egyéni ízekkel. A történet lehet, hogy a többször vékonynak tűnő, főként a filmforgatókönyvre támaszkodó szövegnek köszönhetően didaktikusnak tűnik. Sokszor erőltetetten bizonygatja a színlapon szereplő mondatot, mely szerint „ez a darab egy furcsa, édes-keserű átirata az ószövetség Jób történetének.” Szikszai be is hoz egy a filmhez képest plusz figurát, az „ősöregasszonyt”, akiben akár magát az Istent tisztelhetnénk.

Sokszor csak feltűnik, vagy egyszerűen jelen van aztán Jób könyvéből is elmond egy részletet. Sajnos a jelenléte rendezőileg nem megoldott. Nem érezzük lényének erejét, szükségességét. Maga a történet is nehézkesen megy előre, a különböző próbatételeken keresztül, az egyes gegek, epizódok működnek, de nem válnak megrendítő egésszé. A sorsszerű fordulatokat az agyunkkal felfogjuk, de nem csap fejbe. A filmben a katartikus vihar jelenetben, megértjük a neonáci Adamban milyen változást hoz ez, hogy képessé válik hinni. És hogyan lesz a lázadó, gonoszból, szelíd, elfogadó, a sorsával megbékélő ember. Hogyan jut el addig, hogy megsüsse azt az almás pitét. Ám a színpadon ez a filmbéli katarzis elmarad. Mint ahogy jószándékú és kedves gesztus az előadás végén a Down-szindrómás tagokból álló Baltazár Színház társulatának szerepeltetése, üzenve, el kell, hogy fogadjuk a fogyatékosokat. Ez a felhang persze a darabból adódik, értjük is a gesztust, mégis túl direktnek tűnik ez a rendezői megoldás. Ádám elkészíti ugyan a süteményt a történetben, de megtisztulás helyett, inkább kétségekkel távozhatunk az előadás végén.

Info:

Anders Thomas Jensen: Ádám almái

Radnóti Színház

Rendezte: Szikszai Rémusz

2017.10.28 07:46

Eladó a világ első filmplakátja

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:43
A Lumiére-fivérek.
Fotó: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet/
Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian csütörtökön.
A poszter a Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdeti. A képen a 19. század végi párizsi élet tűnik fel: egy csapatnyi párizsi látható rajta, amint a filmvetítésre várakoznak.
Bár az esemény filmtörténeti pillanat volt, 1895. december 28-án csak alig több mint 30 néző ült be a Boulevard des Capucines-n álló Grand Café alagsori termébe, a Salon Indienbe, amelyben 100 széket helyeztek el. A sajtót is elvárták az első vetítésre, de a lapok úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt rajta.
A 20 perces vetítésen a Lumiére testvérek rövidfilmjeit láthatta a közönség. A párizsi újságok figyelmét felkeltették a nézők beszámolói, és mégis írtak az eseményről, így a január 1-jei és 2-i vetítéseken már több mint 2000 néző fizetett egy frankot, hogy lássa a mozgó képeket.
Pár hónap múlva már a külföldi nagyvárosokban is megnyíltak a Lumiére fivérek mozijai. A vetítéseket két különböző stílusú plakát hirdette, ezek egyikét bocsátják árverésre. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő online aukción 40-60 ezer fontért (15-22 millió forintért) kelhet el.
A Sotheby's londoni aukcióján 164 ritka filmplakátra lehet licitálni.
Szerző
2018.08.16 20:43

Gender-ügy: közzétette a CEU a Magyar Rektori Konferenciának írt válaszát

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:30

Fotó: Népszava/
A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, ráadásul hamis érvekre hivatkozva tenné ezt a kormány.
Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban - írja a hvg.hu.
A Társadalmi Nemek Tudománya képzést következetlenül, több irányból támadja a kormánykommunikáció - ezek egyike, hogy a Fidesz képzeletében létező gazdaságban ez nem egy "hasznos" tudás. Semjén Zsolt például még hétfőn nyilatkozta: "senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell".
A CEU a levélben hangsúlyozza, hogy ez egyszerűen nem igaz. Mint írják:
"A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot".
Emellett tényszerű tévedésen is kapták az EMMI-t és az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek előterjesztésükben azt írták, az egyetem évi 1-4 diákot vesz fel a szakra; holott az évi átlag 16, és gyakorlatilag lemorzsolódás sincs a hallgatók között.
Témák
genderCEU
2018.08.16 20:30