Pokoli próbatételeink - Ádám almái a Radnótiban

Publikálás dátuma
2017.10.28 07:46
HOSSZÚ ÚT - Adam (Pál András) és Iván (László Zsolt) az almás pitével FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Az Ádám almái című előadásban az egyes epizódok működnek, de nem válnak katartikus egésszé a Radnóti Színházban.

Filmet színpadra adaptálni szinte mindig istenkísértés. A filmes eszközök és a színpadi lehetőségek sokszor távol esnek egymástól. Amit filmen vágással, látvánnyal, képekkel meg lehet mutatni, azt színpadon sokszor egyszerűen lehetetlen. Anders Thomas Jensen Ádám almái című 2005-ös dán-német filmjének színpadi adaptációját a Radnóti Színházban Szikszai Rémusz rendezte meg. Jó szereposztással, izgalmas előadás született, a film azonban hatásában jóval fölötte marad. És ez nem a színészeken múlik, hiszen a főszerepekben László Zsolt, Pál András, Schneider Zoltán és Rusznák András mindannyian karakteres figurákat formálnak meg, egyéni ízekkel. A történet lehet, hogy a többször vékonynak tűnő, főként a filmforgatókönyvre támaszkodó szövegnek köszönhetően didaktikusnak tűnik. Sokszor erőltetetten bizonygatja a színlapon szereplő mondatot, mely szerint „ez a darab egy furcsa, édes-keserű átirata az ószövetség Jób történetének.” Szikszai be is hoz egy a filmhez képest plusz figurát, az „ősöregasszonyt”, akiben akár magát az Istent tisztelhetnénk.

Sokszor csak feltűnik, vagy egyszerűen jelen van aztán Jób könyvéből is elmond egy részletet. Sajnos a jelenléte rendezőileg nem megoldott. Nem érezzük lényének erejét, szükségességét. Maga a történet is nehézkesen megy előre, a különböző próbatételeken keresztül, az egyes gegek, epizódok működnek, de nem válnak megrendítő egésszé. A sorsszerű fordulatokat az agyunkkal felfogjuk, de nem csap fejbe. A filmben a katartikus vihar jelenetben, megértjük a neonáci Adamban milyen változást hoz ez, hogy képessé válik hinni. És hogyan lesz a lázadó, gonoszból, szelíd, elfogadó, a sorsával megbékélő ember. Hogyan jut el addig, hogy megsüsse azt az almás pitét. Ám a színpadon ez a filmbéli katarzis elmarad. Mint ahogy jószándékú és kedves gesztus az előadás végén a Down-szindrómás tagokból álló Baltazár Színház társulatának szerepeltetése, üzenve, el kell, hogy fogadjuk a fogyatékosokat. Ez a felhang persze a darabból adódik, értjük is a gesztust, mégis túl direktnek tűnik ez a rendezői megoldás. Ádám elkészíti ugyan a süteményt a történetben, de megtisztulás helyett, inkább kétségekkel távozhatunk az előadás végén.

Info:

Anders Thomas Jensen: Ádám almái

Radnóti Színház

Rendezte: Szikszai Rémusz

2017.10.28 07:46

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40