"Ürülék, kosz" a bulinegyedben - Nyílt levelet írtak Tarlósnak

Publikálás dátuma
2017.10.30 12:27
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
Az Élhető Erzsébetváros civil csoport nyílt levéllel fordult Tarlós Istvánhoz, amelyben azt kérték Budapest főpolgármesterétől, hogy segítsen a VII. kerületi önkormányzat képviselő testületének megoldani a bulinegyeddel kapcsolatban kialakult mára tarthatatlanná vált állapotokat, méghozzá úgy, hogy a város egy erre alkalmasabb pontján jelöli ki az új bulinegyed helyszínét.

A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Főpolgármester úr!

Belső Erzsébetváros lakóiként és az Élhető Erzsébetváros csoport tagjainak képviseletében kétségbeesésünkben, a választott képviselőink által magunkra hagyva fordulunk Önhöz. Mélységesen csalódtunk a helyi önkormányzatban, belefáradtunk annak évek óta tartó tehetetlenségébe. Becsapva, egy élhető környezet lehetőségétől megfosztva egyik utolsó reményünkként fordulunk a főpolgármesterhez és kérjük Önt foglalkozzon a problémánkkal, amit a lakókörnyezetünkbe betelepített abnormális mennyiségű kocsma (400-500 db 0,5 km2 területen), illetve a többezres közönséget befogadó szórakozóhelyek által az utcára termelt kosz, ürülék, szemét, garázdaság, a lakótereinkbe betörő zaj hoz létre.

Önnek sem ismeretlen a helyzet, amelytől szenvedünk. Azon kívül, hogy bizonyára ismeri a konkrét szituációt, szembesült már ezzel a jelenséggel a Sziget Fesztivál kapcsán. Nálunk az év 365 napján van fesztivál. Belső-Erzsébetvárosban a társasházakban, a házak között, az utcáinkon, az ablakaink alatt zajlik az, ami az óbudai, újpesti lakókat több száz méterről az őrületbe kergette. Óbudán a tűrhetetlen zaj, a konfliktusok, némi szemét jutott el a lakosságig egy hét alatt. Mi a szemét, a kosz, az ürülék "tetején" vagyunk kénytelenek élni, napi konfliktusok között, pokoli zajban, elviselni a részeg garázdák járműveinken, ingatlanjainkban okozott rongálásait, gyakorlatilag egész évben.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön, aki megélte és a mi önkormányzatunkkal ellentétben sikeresen kezelte anno a hasonló lakossági problémákat a Szigettel kapcsolatban bizonyára megérti helyzetünket, együtt tud érezni velünk. Kérjük, segítsen! Nem értjük, hogyan lehetett Budapest bulinegyedét egy lakókerületbe telepíteni. Hogyan gondolták ilyen mennyiségben, ekkora vendégkörrel működtetni? Hol maradt a lakosság emberszámba vétele ennek a helyzetnek a kialakításakor? Azt tudjuk, hogy ezt mi nem bírjuk már tovább, ez elviselhetetlen, de nem hagyjuk magunkat elüldözni sem.

A VII. kerületi önkormányzat a lakosság megkérdezése nélkül rendeletbe iktatott (9/2013) egy csak Belső Erzsébetvárosra vonatkozó, ezáltal a kerületen belül jogegyenlőtlenséget előidéző, minket egy lakóövezetben megillető alkotmányos pihenéshez való jogunkban sértő nyitvatartási szabályozást. Célunk a 9/2013-as önkormányzati rendelet 2. sz. mellékletének hatályon kívül helyezése, a 24 órai egységes zárás visszaállítása. Sajnos eddig az önkormányzat süket volt a kérésünket illetően, időhúzás zajlik, ennek legújabb fejleménye egy jogilag és morálisan erősen kétséges népszavazás kiírása, melyben a teljes kerület szavazhatna arról, hogy a kerület egyharmadának sérüljenek-e az alkotmányos jogai.

Nagyon fontos, hogy mi nem a bulinegyed, mint jelenség ellen vagyunk. Megértjük az idők szavát, tudjuk, hogy egy, a turizmus területén is rendkívül dinamikusan fejlődő világvárosban szükség van ilyesmire. De az tarthatatlan állapot, hogy ez a terület városunk történelmi központjában, a város szövetén lassan gyógyíthatatlan sebet ejtve létezzen. Ne felejtsük el, hogy a 7. kerületi bulinegyed létrejötte nem egy organikus, természetes folyamat volt. Ehhez rengeteg kerületvezetési döntés kellett, Belső-Erzsébetváros és a bulinegyed tehát nem elválaszthatatlan fogalmak. Kérjük ezért Főpolgármester urat, hogy központi szinten kezdeményezzen szakmai és társadalmi vitát arról, hogy Budapest mely kihasználatlan területén lehetne kijelölni egy új, valódi bulinegyedet. Amely megfelelhet a szórakozni vágyók és a vállalkozók igényeinek is, de nem okoz visszafordíthatatlan károkat fővárosunk épített környezetében, nem teszi tönkre emberek ezreinek életét, üldözi el őket otthonaikból. Nem kényszerít gyerekeket arra, hogy miután nem tudtak aludni az éjszakai zajtól, hányáson és üvegszilánkokon keresztül kelljen óvodába vagy iskolába menniük.

Mi bízunk Önben, ahogy bíztak az óbudaiak is. Budapest lakói vagyunk, kérjük, segítsen!

Tisztelettel:

Belső Erzsébetváros lakói képviseletében az Élhető Erzsébetváros civil csoport

Szerző
2017.10.30 12:27

A főváros hozzávágott 205 milliót a rászoruló sportklubokhoz

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:05

Fotó: / Ferenczy Dávid
Mindenki tudja, milyen siralmas anyagi helyzetben vannak a vezető magyar sportegyesületek, a Fővárosi Közgyűlés nem is bírta tovább nézni vergődésüket.
Kiemelt budapesti sportegyesületek 205 millió forintos támogatásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés- írja az MTI.  A támogatásokról szóló előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes írta alá, és 24 igen, 2 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A döntés értelmében utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot kap, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, valamint 5 millió forintot kap a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület.
Mindez talán érthető is lenne, ha nem olyan sportszervezetekről lenne szó, amik évente akár több milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak és szinte számolatlanul öntik beléjük a TAO-támogatásoka. A Portfólió becsléseken alapuló összefoglalója alapján a Fradi tavaly közel 5,3 milliárdos, a Honvéd 1,8 milliárdos, az Újpest 1,78 milliárdos költségvetéssel gazdálkodott. Nem állhat olyan rosszul az MTK sem, ami a Sportbiznisz blogoldal szerint 2016-ban 1,8 milliárdos büdzsé felett rendelkezett, és 1,1 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. 
Az utánpótlás-nevelés ügyében oly nagyvonalú fővárosnak eközben kormányzati támogatást kellett kérnie ahhoz is, hogy be tudják fejezni a Lánchíd és a Váralagút felújítását.  Tarlós szerdán büszkén jelentette be, hogy a sok feltételhez kötött állami pluszforrás megérkezett a munkához.
A döntés kapcsán Gy. Németh Erzsébet (DK) fel is vetette, hogy miért kell olyan egyesületeket támogatni, amelyek jelentős TAO-támogatást kapnak, és luxusnak nevezte, hogy a főváros "súlyos" tízmilliókkal támogatja ezeket. Tarlós István főpolgármester erre annyit mondott, a támogatásra szánt keret „szűkebb” a tavalyinál – hogy miért kell erre egyáltalán költenie a fővárosnak, az nem derült ki. 
2018.09.26 12:05
Frissítve: 2018.09.26 12:18

Közgyűlés: szmogban, szemétben fuldoklik Budapest

Publikálás dátuma
2018.09.26 10:45
A Fővárosi Közgyűlés ülése MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: /
Az utcák és a levegő szennyezettsége is téma volt a Fővárosi Közgyűlésén, ahol jóváhagyták az új budapesti rendőr-főkapitány kinevezését.
Jóváhagyta a közgyűlés Terdik Tamás rendőr-főkapitányi kinevezését, aki a szeptember végével távozó Bucsek Gábort váltja posztján; a fővárosi testület megszavazta azt is, hogy saját büdzséből javítják ki és üzemeltetik a kispesti Vak Bottyán utca leromló útszakaszát, amit az M3-as metrót pótló buszok forgalma miatt csak tovább pusztult az utóbbi időkben – írja az MTI.
Mint lapunk elsőként megtudta, Tarlós István újra vállalná a főpolgármesteri posztot, és a Fidesz jelöltje lesz a 2019-es választáson; a főpolgármester erről még nem beszélt a gyűlésen, arról viszont igen, hogy a főváros megkapta a 7 milliárd kormányzati támogatást a Lánchíd- felújításra, és az átépítés során áthelyezik a kőoroszlánokat is.

Büdös és szennyez, tiltsák be vagy ki

Az ellenzéki képviselők Budapest szennyezettségére hívták fel a figyelmet:  V. Naszályi Márta, a Párbeszéd tagja egy friss uniós felmérésre hivatkozva megjegyezte, Magyarországon a légszennyezettség nagyobb, mint Kínában és Indiában. Ezt szerinte a szmogriadók szigorításával lehetne kezelni a fővárosban: ki lehetne tiltani a dízel üzemű autókat a riadók idején, és forgalomkorlátozás is elvárható lenne már a riasztás tájékoztatási fokozatában is. V. Naszályi szerint nagy előrelépést hozna, ha a budapesti háztartások energia-korszerűsítésére is biztosítanának uniós támogatásokat.
Az LMP a műanyag zacskók ellen kelt ki: képviselőjük,  Gál József a Közgyűlés megrendezése előtt tartott sajtótájékoztatót a témában, és arra kérte a fővárosi vezetést, kezdeményezzenek törvénymódosítást a kiskereskedelmi forgalomban használt műanyag zacskók betiltásáért. Gál szerint Tarlós István  hivatalának már csak azért is élnie kellene felterjesztési jogával, mert a hulladékgazdálkodás egyre nagyobb gondot jelent a városnak.   
 A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fővárosnak a jelenleginél több forrást kell biztosítania a szemétszállításra és a közterületek tisztán tartására: képviselőjük, Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett rá, hogy mekkora késlekedések fordultak elő a fővárosi szelektív hulladék elszállításában – amit az FKF lapunknak a munkaerőhiánnyal magyarázott.  Gy. Németh szerint a szeméthelyzetet rontja, hogy Budapestről kétmilliárd forintot vonnak el a vidéki hulladékszállító cégek finanszírozására. 

A Rácz fürdő miatt is ütik Tarlóst

A DK politikusa arra is is kitért, hogy a fővárosnak mindaddig nem lenne szabad engedélyeznie a Rácz fürdő 2,5 milliárd forintba kerülő befejezését, amíg nem tisztázódnak az ingatlan tulajdonviszonyai, valamint az üzemeltető személye.   Emellett annak felelőseit is meg kell nevezni, hogy a 2010-ben nyitásra kész fürdő miért nem kezdett korábban működni - tette hozzá.
 Ennek apropóján az MSZP ismételten felszólította a fővárosi városvezetés kormánypárti képviselőit, hogy saját zsebükből fizessék ki azt az összesen 3 milliárd forintos kárt, amely a szocialisták szerint a Rácz fürdő elhúzódó nyitása, valamint Simicska Lajos hirdetési oszlopainak jogszerűtlen eltávolítása miatt keletkezett. Horváth Csaba, a párt budapesti képviselője sajtótájékoztatót is tartott a témában a közgyűlés ülése előtt: mint hangoztatta, a gyógyfürdő nyolc éve teljesen elkészült és megnyithatott volna, mára azonban 2,5 milliárd forintos kár keletkezett az épületben. Horvát kitért a főváros és a Simicska-cégek plakátháborújára is: szerinte az MSZP már a kezdetekkor jelezte, hogy a Simicska Lajos plakátjai miatt indult perben szintén komoly kár éri majd a várost, de „Tarlóséknak fontosabb volt, hogy Orbánéknak gazsuláljanak, minthogy a budapestiek érdekeit képviseljék".
2018.09.26 10:45
Frissítve: 2018.09.26 12:04