Előfizetés

Két magyar érmet jósolnak a februári téli olimpián

Publikálás dátuma
2017.11.02. 06:58
Fotó: Szalmás Péter

A Gracenote Sports adatportál szerint a magyarok egy-egy ezüst- és bronzéremmel történetük legsikeresebb szereplésével zárnak a jövő februári, pjongcsangi téli olimpián. A tanulmány jóslata alapján Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó nyakába akasztják mindkét medált, ugyanis 500 méteren második, 1000 méteren pedig harmadik lesz a tavalyi világbajnokságon a legrövidebb táv győztese. Ez minden idők legjobb magyar szereplése lenne téli olimpiákon. A portál előrejelzése a riói játékokon jórészt pontos volt, a dobogósok az esetek 80 százalékában az adott szám legjobb nyolc közé várt sportolóiból és csapataiból kerültek ki.

Női kézilabda - A Fradi legyőzte a Bajnokok Ligája-győztest

Komoly sikernek örülhettek kedd este a Ferencváros szurkolói a Népligetben, az FTC-Rail Cargo Hungaria ugyanis 27-25-re legyőzte a hazai bajnokság és a BL címvédőjét, a Győri Audi ETO KC csapatát a női kézilabda-bajnokság 7. fordulójának rangadóján.

Noha kezdetben az FTC 9 perc alatt csupán két hetesgólt ért el, Elek Gábor időkérése után rendezte sorait a házigazda, amely perceken belül egalizált, a szünet előtt pedig vezetett is. A 11-11-nél bekövetkező térfélcsere után a budapestiek kezdtek jobban, állva hagyták a legutóbbi 13 bajnoki idény során tizenegy bajnokságot nyerő, ezúttal némileg tartalékos győrieket. A vendégcsapat a végén még egyenlíteni tudott a remek iramú és hangulatú rangadón, az utolsó percben azonban háromra nőtt a hazai fór, amelyből végül kettő megmaradt. A Ferencváros két év után győzte le újra a Győrt.

„Csak akkor hittük el, hogy sikerülhet, amikor már lefújták a meccset. Amikor beléptünk az utolsó percbe és támadott az ETO, eszembe jutott, hogy volt már olyan, hogy az utolsó másodpercekben egyenlítettek, ám amikor Schatzl Nadine góljával közte három volt, éreztük, hogy megvan” – nyilatkozta a Népszavának a mérkőzés egyik legjobbja, az ex-győri Kovacsics Anikó. – Ez volt az eddigi legjobb meccsünk az idén, annak ellenére is, hogy nem játszottunk hibátlanul, főleg védekezésben még voltak hiányosságaink. De kezdünk összeállni, nagyon boldog vagyok – mondta az irányító.

A folytatásban az FTC szombaton a Thüringer ellen lép pályára a BL-ben, ahol a Győr legközelebb hétfőn szerepel.

FIFA-bíró támad régi kollégákat Németországban

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.11.02. 06:55
Ki fújjon? Megoszlanak a vélemények arról, hogy a megfelelő személyek kapnak-e lehetőséget Fotó: Tobias Hase/DPA
Manuel Gräfe, FIFA-bíró két korábbi nemzetközi sípmester, Hellmut Krug és Herbert Fahndel eltávolítását követeli a német játékvezetői testületből.

Manuel Gräfe 2004. óta vezet mérkőzéseket a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban és tíz éve működik közre nemzetközi találkozókon is. A bíró 2015. óta próbálja elérni, hogy két honfitársát - szintén korábbi FIFA-bírókat - Hellmut Krugot és Herbert Fahndelt eltávolítsák a profi játékvezetőket irányító testületből. Fáradozását fél siker koronázta, 2016 nyarán Hellmut Krugot leváltották, helyette Lutz Michael Fröhlich lett a profi bírók első számú vezetője. Krug azonban a szervezet menedzsereként továbbra is komoly befolyással rendelkezik, Fahndel pedig játékvezető-ellenőrként értékeli az élvonalban és másodosztályban dolgozó bírókat.

"Krug és Fahndel irányítása alatt nem a teljesítmény számított a játékvezetők megítélésénél, a szakmai szempontok teljesen háttérbe szorultak - mondta Gräfe. - Minden bíró tisztában van a teljesítményével és a helyével a játékvezetők rangsorában, Krugék azonban a barátaikat, valamiért nekik kedves bírókat támogatták, másokat pedig akadályoztak az előrejutásban. Olyan kollégánk is akadt, akit addig piszkáltak és támadtak nemtelenül, amíg öngyilkossági kísérletet követett el. Szakmailag és erkölcsileg is érthetetlen, hogy Felix Zwayer például az élvonalban vezet meccseket, miközben a bíróság megállapította, hogy asszisztensként közreműködött olyan mérkőzésen, melyet fogadási csalók manipuláltak, és ő is vett fel pénzt az eredmény befolyásolásáért. Fél évig eltiltották, ilyen előélettel nem lenne szabad a legmagasabb osztályban meccset vezetni."

Gräfe vádjaira a német szövetség (DFB) is reagált, és egyeztető megbeszélést hívott össze, melyen a profi játékvezetők szóvivője, Felix Brych (akinek polgári foglalkozása ügyvéd) vett részt a három másik érintett, illetve a jelenlegi bírófőnök, Fröhlich mellett. A háromórás tárgyalás eredménytelenül zárult.

"Felix kérését megfogadva csak csendes megfigyelő voltam a megbeszélésen, ami nem hozott eredményt, Krug és Fahndel nem akarnak távozni, én viszont ragaszkodom ehhez" - jelentette ki a 44 éves Gräfe.

A DFB közleményt adott ki, amely szerint elképzelhető, hogy a tavaly létrehozott etikai bizottságot kéri fel az ügy alapos kivizsgálására. Ezt a testületet Klaus Kinkel, korábbi német külügyminiszter vezeti, aki attól sem zárkózik el, hogy mediátorok segítségét vegye igénybe a konfliktusos helyzetek megoldásához.

Öngyilkossági kísérlet miatt elmaradt bajnoki
Babak Rafati vezette volna 2011. november 19-én a Mainz-Köln élvonalbeli bajnoki mérkőzést, a játékvezető azonban nem jelent meg a találkozó helyszínén, amit ezért elhalasztottak. A 41 éves bírót a szálloda-szobájában felvágott erekkel találták meg, de még meg tudták menteni az életét. A Bild című napilap akkori beszámolója szerint Rafatit egy nappal korábban a hotel bárjában látták, ám szombaton, a mérkőzés napján eltűnt, telefonon sem tudták elérni, ezután a szálloda egyik alkalmazottja törte be a szobája ajtaját és a kádban talált rá a vérben úszó bíróra.
Gräfe szerint Krug és Fahndel felelősek Rafati tettéért, akit a páros sokat piszkált iráni származása miatt, és bár kollégái az egyik legtehetségesebb játékvezetőnek tartották, elöljárói megakadályozták, hogy előrébb kerüljön a ranglétrán. Rafati 2005-től vezetett mérkőzéseket a Bundesligában, 2008-tól nemzetközi meccseken működött közre, de 2011. végén levették a FIFA-listáról és a fogadási csalásban érintett Zwayer került a helyére.
Rafati nem vezetett több tétmeccset, egyéves terápia után a mai napig előadásokat tart a kiégés megelőzésének lehetőségeiről, a csúfolódás, kirekesztés elleni védekezésről, valamint mentális trénerként depressziósokkal foglalkozik.