Katalónia - Elfogatóparancsot adhatnak ki Puigdemont ellen

Publikálás dátuma
2017.11.02. 22:02
FOTÓ: LOLA BOU / ANADOLU AGENCY
Minden valószínűség szerint ma ad ki európai elfogatóparancsot Carmen Lamela spanyol bíró Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen. Korábban Puigdemont ügyvédje – elhamarkodottan – már megtörtént tényként beszélt erről egy nyilatkozatban.

Korábban Carles Puigdemont ügyvédje azt mondta a belga VRT közszolgálati televízióban, hogy a körözést már kiadták és a spanyol médiában is megjelentek erről elhamarkodott hírek.

A Brüsszelben tartózkodó Puigdemont elítélte egykori kormánya nyolc tagjának előzetes letartóztatásba helyezését.

Amint kiadták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen, azonnal őrizetbe vehetik a belga hatóságok, majd a kiadatása következhet. Az előzetesbe került egykori katalán kormánytagok jelenleg két madridi börtönben vannak. A spanyol központi büntetőbíróság azzal indokolta döntését, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

 Mint Katalónia legitim kormányának elnöke, követelem kabinetem tagjainak és az alelnököm szabadon engedését. Az összes politikai opció tiszteletben tartását követelem és azt, hogy haladéktalanul érjen véget a politikai elnyomás – mondta a volt elnök az Euronews tudósítása szerint.  A bebörtönzöttek szabadon engedésére szólított fel rendkívüli sajtótájékoztatóján Ada Colau, Barcelona polgármestere is, aki aránytalannak nevezte a bírói döntést, amit egyúttal támadásnak tart a katalán intézmények és az állam demokratikus alapelvei ellen.

Tüntettek tegnap este több katalán városban. Barcelonában a parlament épületénél gyűlt össze nagy tömeg, amely a "politikai foglyok szabadon bocsátását" követelte, csakúgy mint Lleidában és Gironában. 

Szerző

Jerome Powell lesz az amerikai jegybank új elnöke

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön délután a Fehér Házban bejelentette: Jerome Powellt jelöli az amerikai jegybank (Fed) új elnökének.

Jerome Powell az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama által kinevezett Janet Yellent váltja a jegybankelnöki székben. Eddig a jegybank kormányzójaként dolgozott. Kinevezését - meghallgatása után - a szenátusnak kell jóváhagynia. A jelölés nem volt teljes újdonság: a The Wall Street Journal című lap szerdán jelentette, hogy Donald Trump mellette döntött és döntéséről már kedden értesítette Powellt.

Szerző

Kincsem Los Angelesben

Publikálás dátuma
2017.11.02. 21:30
Forrás: Facebook/Kincsem

Herendi Gábor részvételével ma este nyitja meg a Kincsem című film vetítése a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, melynek a Laemmle’s Monica Film Center ad otthont. A legújabb magyar alkotásokat Hollywoodban bemutató rendezvény a Filmalap támogatásával a Bunyik Entertainment szervezésében valósul meg.

Szerző