Katalán válság - Elhagyhatta a börtönt egy volt kormánytag

Publikálás dátuma
2017.11.03 16:17
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Elhagyhatta a börtönt Santi Vila, a leváltott katalán kormány tagja, miután pénteken kifizette a bíróság által megállapított 50 ezer eurós (15,5 millió forint) óvadékot.

A politikus a börtönből kilépve újságíróknak a helyzet szörnyűnek, az előzetes letartóztatást elrendelő bírói döntést pedig aránytalannak nevezte. "Felhívást intézek minden magát demokratikusnak érző politikai erőhöz, hogy vessenek véget ennek a szörnyű helyzetnek" - jelentette ki.

Kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, valamint a spanyol parlament alsó- és felsőházának elnökeit, hogy tegyenek politikai kezdeményezéseket, mert szerinte ezt a helyzetet nem a bíróságok fogják megoldani, hanem politikai úton lehet csak rendezni.

Santi Vila FOTÓ: GABRIEL BOUYS / AFP

Santi Vila FOTÓ: GABRIEL BOUYS / AFP

Santi Vila szabadlábon védekezhet, ám útlevelét le kellett adnia, és 15 naponként jelentkeznie kell a bíróságon. A politikus azelőtt mondott le kormányzati tisztségéről, hogy múlt pénteken katalán parlament megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot. 

Valamint ő volt az egyetlen a katalán politikusok közül a csütörtöki bírósági tárgyaláson, aki hajlandó volt válaszolni az ügyészek és a bíró kérdéseire is, a többiek - élve ezzel a jogukkal - kizárólag védőügyvédeik által feltett kérdésekre feleltek. Nyolc politikus társát előzetes letartóztatásba helyezte a központi büntetőbíróság, ők továbbra is börtönben maradnak. 

Az ügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények kezdeményezett eljárást ellenük, arra hivatkozva, hogy "döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő". Az ügyben eljáró spanyol bíróság várhatóan pénteken kiadja az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a kormány nem elemzi a bírói döntéseket, Spanyolország jogállam, a bíróság pedig cselekszik, amikor úgy ítéli meg, hogy bűncselekményt követtek el.

Mint mondta, bízik abban, hogy a decemberi előrehozott katalán választások után Katalónia visszanyeri stabilitását és a biztonságát. A katalán politikusok bebörtönzése ellen már csütörtök este ezrek tüntettek több katalán városban, az utcai tiltakozások pedig pénteken is folytatódnak. 

Barcelonában például egyetemista diákok léptek sztrájkba délben, és vonultak fel egy nagy, demokrácia feliratokkal ellátott molinó mögött a várost átszelő sugárúton, fennakadást okozva a közlekedésben.  Barcelona önkormányzatának közgyűlése rendkívüli ülést tartott, amelyen a képviselők többsége nyilatkozatot fogadott el a politikusok szabadon bocsátásának követeléséről, és a "legitim katalán kormány" támogatásáról. A városháza épületére pedig kikerült egy "Szabadságot a politikai foglyoknak" feliratú transzparens. 

A központi büntetőbíróság eközben pénteken elutasította az október 17-én előzetes letartóztatásba helyezett két függetlenségpárti civil szervezet vezetője, Jordi Sanchez és Jordi Cuixart szabadon bocsátását. Elengedésüket az elmúlt hetekben több tüntetésen is követelték.

A két férfit a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál történt, szeptember 20-tól másnap kora reggelig tartó tüntetés miatt gyanúsítják zendüléssel mint a megmozdulás főszervezőit és koordinálóit. Az épületben házkutatást tartó spanyol csendőrök órákig nem tudták elhagyni az ingatlant a tiltakozó tömegtől, amely autóikat annyira megrongálta, hogy el kellett szállíttatni a helyszínről.

Brüsszel nem avatkozik bele
Az Európai Bizottság továbbra sem kíván beavatkozni Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ügyébe, a Spanyolország által kiadott esetleges európai elfogatóparancs kizárólag a bíróságokra tartozik - szögezte le pénteken a brüsszeli testület illetékes szóvivője. "A kérdés egyedül a jogi hatóságokra tartozik, amelyek függetlenségét teljességgel tiszteletben tartjuk" - emelte ki Annika Breidthardt a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján.
Szakértők rámutattak, hogykatalán vezetők erőfeszítései eddig rendre kudarcot vallottak az ügy nemzetközi szintre emelését illetően, az Európai Unió ugyanis a jelek szerint szilárdan kiáll a spanyol kormány mellett. Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.
Puigdemont hétfőn érkezett váratlanul Brüsszelbe egykori kormánya több tagjával együtt, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök azonban kedden bejelentette: nem kér menedéket, viszont nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap "világos biztosítékokat a tisztességes eljárásra".

 

Szerző
2017.11.03 16:17

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36

Villogtatott a határ mellett, megbüntették a horvát aktivistát

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:02
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Fotó: /
A menekülteket segítő önkéntes állítólag reflektorral mutatott utat a határsértő migránsoknak, egy megyei bíróság több mint kétmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta.
Jelentős, 60 ezer kunás (2,6 millió forint) pénzbírságra ítélte a kelet-horvátországi Zupanja megye szabálysértési bírósága első fokon az Are You Syrious (Komolyan mondja?- vagy: Szíriuszi vagy, szójáték) önkéntes mozgalom egyik aktivistáját, amiért segített migránsoknak a szerb-horvát határ illegális átlépésében - írta az Index.hr című hírportál kedden. Horvátországban először szabtak ki pénzbírságot migránsokat segítő aktivistára.
Dragan Umicevicet bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy április 21-én éjjel Strosinci településnél fényjelekkel segített egy 14 fős afgán csoportot abban, hogy illegálisan Szerbiából Horvátországba jusson. Az ítélet szerint a kocsijában ülve, annak reflektorát használva irányította a migránsokat, hogy hol és mikor léphetik át a szerb-horvát zöldhatárt, idézi az ítéletet az MTI. A horvát törvények értelmében büntetendő a tiltott határátlépésben való közreműködés, illetve az illegálisan belépett külföldiek átszállítása az országon. Kivételt képez ez alól, ha az illető életmentésre szorul. A kihágásért 60 nap börtönbüntetés, valamint 23 ezer kuna pénzbírság szabható ki minden egyes személy után, aki illegálisan lépte át a határt. Az  Are You Syrious ugyanakkor gyakran tudósít olyan esetekről amikor horvát rendőrök menekülteket bántalmaznak – Facebook-oldalukon pedig arról is beszámoltak, amikor irodájukat érte támadás.
A Magyarországon elfogadott „Stop Soros”- törvénycsomag a horvát szabályozásnál is szigorúbb büntetéseket tesz lehetővé; a pontatlanul megfogalmazott, és épp ezért gumiszabályként alkalmazható szabályozás elviekben azt is megtorolja, ha valaki jogsegélyt nyújt menekülteknek, de akár egy szendvics átadása miatt is 5-90 napos elzárással sújthatja a bevándorlók támogatóit. Hogy a magyar hatóságok ezért konkrétan bírságoltak, büntetettek is volna, egyelőre nem ismert – a Népszava a NAV-nak küldött a témában kérdéseket. Az adóhatóság még nem válaszolt, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.
2018.09.25 20:02