Texasi mészárlás - Már 26 halott, a támadó öngyilkos lett

Publikálás dátuma
2017.11.06 08:27

Fotó: /
Huszonhatra nőtt a halálos áldozatok száma a dél-texasi Sutherland Springsben, ahol a település templomában vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.

Texas történetének legszörnyűbb vérfürdője történt vasárnap, amikor egy férfi templomban lőtt halomra embereket. A szövetségi állam kormányzója, Greg Abbott megerősítette: 26 személy vesztette életét. Azt is közölte, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert 20 személyt kórházban ápolnak San Antonióban: 5 és 72 év közöttiek. Meghalt a helyi lelkipásztor 14 éves lánya is – közölte a CNN az egyházi személyiség feleségére hivatkozva. A kislány szülei a lövöldözés alatt nem voltak jelen a Sutherlands Springs-i istentiszteleten.

Kiderült, önkezével leadott lövés végzett az ámokfutóval - mondta Joe Tackitt Wilson megyei seriff a CBS amerikai televíziónak. Tackitt megerősítette, hogy tűzpárbaj volt a lövöldöző és két felfegyverzett állampolgár között a vérengzést követő autós üldözés során.

Az NBC News közlése szerint a lövöldöző a közeli Comal Countyból származó Partick K, a légierő egy volt katonája, akit már elküldtek a szolgálatból. A merénylő fekete ruhát és golyóálló mellényt viselt. A nyomozás során egyelőre nem tudták megállapítani, miért követte el tettét, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy nem terrorcselekmény történt.

Devin Kelley FOTÓ: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

Devin Kelley FOTÓ: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

A helyi seriff, Joe Tackitt rekonstruálta a történteket. Eszerint az elkövető 11 óra 30 perckor lépett be a baptista templomba, majd találomra lőtte halomra az ott összegyűlt embereket. A templomot később a rendőrség lezárta. Később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői is bekapcsolódtak a vizsgálatokba. A hírtelevíziók közvetítéséből annyi volt látható, hogy mentőkocsik tucatjai jelentek meg a helyszínen.

A mindössze 400 lelket számláló település, Sutherland Springs 50 kilométerre délre található San Antoniótól. Általában 50-en járnak a vasárnapi istentiszteletre. Egy szemtanú, Carrie Matula az MSNBC-nek elmondta, olyan apró községről van szó, hogy saját tűzoltóságuk sincs. Mindenki ismer mindenkit, közel laknak egymáshoz. Ezért is lesz szinte lehetetlen kiheverniük a vasárnap történteket. Az ázsiai körúton tartózkodó Donald Trump Japánban értesült a vérfürdőről. A Twitteren annyit közölt: Isten segítse a sutherlandi embereket. 

„Nem a fegyverek miatt alakult ki ez a helyzet, hanem egy legmagasabb szintű mentális probléma miatt” - mondta az amerikai elnök hétfőn.

Nincs magyar áldozat

A helyi hatóságoktól kapott információk alapján nincs magyar áldozata a dél-texasi Sutherland Springsben vasárnap történt támadásnak - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel. A tárca részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

Egy hónapja világszerte megdöbbenést keltett, amikor a Nevada állambeli Las Vegasban egy szálloda ablakából tüzelt egy férfi egy helyi fesztivál hallgatóságára. Összesen 58 személyt gyilkolt és félezret sebesített meg. A tettes önkezével vetett véget életének. Ez volt az Egyesült Államok legszörnyűbb vérfürdője. Ez esetben sem terrorcselekményről volt szó, az azonban mind a mai napig nem derült ki, mi állt a lövöldözés hátterében.

Utoljára 2015-ben, Charlestonban (Dél-Karolina) lövöldöztek templomban. Akkor egy 21 éves fiatalember rasszista bűncselekményt követett el: kilenc fekete bőrű hívet lőtt le. Az elkövetőt halálra ítélték.

Szerző
2017.11.06 08:27
Frissítve: 2017.11.06 20:28

770 összevert tüntető ügyében indul eljárás a román csendőrség vezetői ellen

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:46
Bukaresti kormányellenes tüntetés, 2018 augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Daniel MIHAILESCU
Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.
Mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérüléseik miatt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.
Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében. Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy a DIICOT indítson vizsgálatot, s így az akta kerüljön át ehhez a vádhatósághoz, amelynek élére nemrég neveztek ki új főügyészt a jelenlegi igazságügyi miniszter javaslatára.

Jogszerű és szakszerű

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá. A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.
Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött. A tüntetők azt követelik, hogy a kormánykoalíció ne tegye nevetségesen enyhévé a büntető törvénykönyv adta lehetőségeket a korrupciós bűncselekmények kapcsán, és ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a korrupció miatt már elítélt politikusoknak kedveznek. A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években. Ilyen "visszaélés" volt például a legerősebb kormánypártnak, a PSD elnökének elítélése korrupció miatt.
2018.09.21 14:46

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15