Az egység még távoli - Nincs MSZP-DK megállapodás

Publikálás dátuma
2017.11.08 06:09
Együtt, külön, MSZP, DK – továbbra sincs érdemi előrelépés az ellenzéki fronton. FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Zavar, félreérthető megfogalmazások és az ebből fakadó káosz uralja az együttműködésre ítélt, elvileg erről tárgyaló baloldali pártok médiaterét, míg az egység távoli.

– Szó sincs megállapodásról. Elvekről, keretekről már van köztünk és a Demokratikus Koalíció, valamint az Együtt és a Párbeszéd között egyetértés, de még tárgyalunk. Belátható időn belül meglesz a megegyezés is, de ezzel csak akkor érdemes a nyilvánosság elé állni, ha látjuk annak pontos tartalmát – mondta Molnár Gyula a Népszavának. Az MSZP elnöke arra reagált, hogy a DK közleményt adott ki arról, "dacára az ellentétes hírek és nyilatkozatok sorozatának, ez ideig nem született megállapodás a demokratikus ellenzéki pártok között az egyéni választókerületi koordinált jelöltállításról, így az MSZP és a DK sem állapodott meg a körzetekről.”

Az egykori szocialista pártelnök Kovács László ugyanis a Kossuth Rádióban kedden azt találta mondani: a 106 körzetből 62-44 lesz az arány a szocialisták javára, a DK-val megosztva. Szerinte az MSZP kompromisszumkészségét jelzi, hogy elfogadták a DK javaslatát a jelöltek arányáról. Maga Molnár Gyula pedig a Klubrádiónak beszélt arról még hétfőn, hogy 60-40 arányú elosztásban állapodott meg az MSZP és a DK az egyéni kerületekben koordináltan induló jelöltjeikről, és már csak néhány egyéni körzetről nincs egyezség.

– Megértem, hogy a kormányváltást remélő emberek vágya és elvárása a lehető leggyorsabb megállapodás lenne, ezért minden olyan részsikert, amiről hallanak valamilyen félinformációt, már teljeskörű megállapodásként fordítanak le. Nincs még erről szó – ismételte meg lapunknak az MSZP elnöke.

– Kártékony az egyeztetések szempontjából, hogy a szocialisták „össze-vissza” beszélnek, hiszen ez az a látszatot kelti, mintha az MSZP-nek és a DK-nak kellene megállapodnia, holott ezzel nem történne semmi – fogalmazott a Népszavának Gréczy Zsolt. Azt a DK szóvivője is megerősítette: folynak az egyeztetések a 106 körzetben a koordinált jelöltállításról, de nem csak az MSZP és a DK között, hanem „négyesben”, az Együtt és a Párbeszéd részvételével, így a megállapodásnál – ha lesz – nyilván nekik is meg kell majd jelenni.

Közben a szocialisták, az Index szerint már engednének abból, hogy közös lista legyen a többi ellenzéki párttal, és a saját listájukat kezdik összeállítani. E folyamat vesztesének érezhette magát Velez Árpád volt pártigazgató, a jelenlegi országgyűlési képviselő ugyanis a napokban levelet küldött Molnár Gyulának arról, nem kíván indulni a választáson. Azzal indokolta döntését, hogy "romokban van" a párt, majd pedig hosszan ostorozta a pártelnököt. Molnár Gyula erre reagálva lapunknak leszögezte: sok sikert kíván a civil életben Veleznek, ám egyéni stratégiákból nem lesz egységes szocialista párt. A pártelnök szerint csak közösségi stratégiával lehet a célt elérni, hogy 2018-ban kormányváltás legyen Magyarországon.

Medgyessy nem politikai elemző
– Medgyessy Pétert soha sem politikai elemzőként ismertük, hanem sokkal inkább kiváló gazdaságpolitikusként. Szél Bernadett a Jobbikkal fűszerezve nem megoldás Magyarország számára – kommentálta Molnár Gyula a volt miniszterelnök Indexnek adott interjúját. Medgyessy többek között arról beszélt, hogy ha a baloldal győzni akar, össze kell fognia a Jobbikkal, s akár közösen is kormányoznak. Emellett egyvalakit lát, aki kinőhet, és sikerrel küzdhet meg Orbán Viktorral: Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét.

2017.11.08 06:09

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08

Életveszélyes hibával járhatnak a miskolci villamosok

Publikálás dátuma
2018.09.22 16:23
Illusztráció.
Fotó: Facebook / MVK Zrt./
Meghibásodott egy biztonsági rendszer, nyitott ajtóval is elindulnak a járművek. A közlekedési vállalat tud a hibáról, de a felelősséget látszólag a vezetőkre hárítja.
Nyitott ajtóval is közlekedik a villamos Miskolcon - írja egy olvasói levél után az index.hu. A portált értesítő olvasó egy dokumentumot is eljuttatott a szerkesztőségnek arról, hogy a meghibásodás ellenére is járnak a járművek a városban.
A „Skoda villamosok ajtózáródás ellenőrzése” című dokumentum csütörtökön lépett életbe, és ebben figyelmeztetik a villamosvezetőket, hogy a járművük meghibásodása miatt jobban figyeljenek oda indulásnál. A hiba lényege, hogy nem működik egy biztonsági rendszer, ami megakadályozná, hogy a villamosok nyitott ajtóval közlekedjenek. A dokumentum felszólítja a vezetőket, hogy indulás előtt ellenőrizzék az ajtókat, majd megfenyegeti őket, hogy ha nem így tesznek, az "hátrányos jogkövetkezményeket vonhat maga után".
Állítólag többször elő is fordult, hogy egy villamos elindult nyitva felejtett ajtókkal, tehát a veszély valós. Ám nem tudni, miért engedik forgalomba a hibás járműveket, sem azt, a járművezetők utasítása mellett tesz-e bármit a cég: a megkeresésekre az MVK Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság sem válaszolt.
2018.09.22 16:23