Ujhelyi programja - Nyugdíjasok is csatlakoztak

Publikálás dátuma
2017.11.08 18:25
Ujhelyi István FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Csatlakozott az Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő által meghirdetett Hazaváró-programhoz az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, amelynek tagjai kihelyezett ülést tartottak szerdán Brüsszelben.

"Szinte nincs olyan magyar család, amelynek ne lenne külföldre vándorolt, főleg fiatal érintettje. Nem hagyható, hogy a Skype-nagyszülők országa legyünk, ezért érdemi válaszokat kell adni a kivándorlás problémájára" - hangsúlyozta az egyesület, amelynek ötven tagja érkezett a belga fővárosba. A résztvevők szerdán megvitatták és támogatásukról biztosították az Ujhelyi által nemzeti minimumnak ajánlott Hazaváró-programot, majd ezután a szociális jogok európai pilléréről és az EU jövőjéről is egyeztettek.

Az EP-képviselő kiemelte: "kivándorolt fiataljaink ügyében generációk összefogására van szükség, ezért fontos eredmény, hogy a nyugdíjas társadalom tagjai is a program és a hosszú távú megoldások mellé álltak". Karácsony Mihály, az egyesület elnöke fontos eredménynek nevezte, hogy az uniós vezetők hamarosan elfogadják az EU szociális dimenziójának erősítéséről szóló megállapodást, és reményét fejezte ki, hogy ezt a magyar kormány is alá fogja írni.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője pedig kiemelt fontosságú ügynek nevezte az egységes európai társadalombiztosítási kártya bevezetését, az uniós minimálnyugdíj ügyét, valamint annak felismerését, hogy - főként a közép-kelet-európai országokban - alacsonyak a bérek és jelentős a bérszakadék a nemek között, ami súlyosan megnehezíti a nyugdíjasok életét és megélhetését.

Ujhelyi a napokban hirdette meg a Hazaváró-programot, amelynek fő célja a kivándorlás negatív hatásainak csökkentése. A tíz pontból álló kezdeményezésben egyebek mellett szerepel a kivándorlás kérdésének kormányzati szintre emelése, a konzulátusok számának növelése és ügyfélbarát működésének biztosítása, az egyenlő választójogi feltételek garantálása, az ifjúsági munkanélküliség felszámolása, illetve egy uniós támogatási alap létrehozása, amely a hazatelepülést segítheti.

Szerző
2017.11.08 18:25

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08