Etető - Sebes György: Levi, a nyertes

Publikálás dátuma
2017.11.11 08:05
HARSÁNYI LEVENTE - Pontosan teljesíti, amit elvárnak tőle az egykori közszolgálati médiában
Fotó: /

A közmédia ügyeletes zsenije. Persze a névelőn kívül az iménti mondat minden további részét idézőjelbe kell tenni. Hiszen közmédiának ma már legfeljebb csúfolni lehet azokat az - egyre növekvő számú - rádió- és tévéadókat, amelyeknek közpénzből közszolgálati tartalmakat kellene közvetíteniük, ám ehelyett gátlás nélkül kiszolgálják a hatalmon lévőket. Zseninek pedig egyáltalán nem nevezhető Harsányi Levente, aki az utóbbi több mint egy évben a Magyar Televízió legtöbbet foglalkoztatott műsorvezetőjeként tündököl. Amiből következik az ügyeletesség, hogy uralkodása ideiglenesnek tekinthető: ha már kellőképpen elhasználták, feltehetően ugyanúgy eldobják, mint sok elődjét.

Ám e pillanatban még a csúcson van, legalábbis abban az értelemben, hogy rádióban és tévében gyakran - a kelleténél is gyakrabban - bukkan fel. Ő az a kedves, jó svádájú fiú, aki bármiről képes bármeddig beszélni. Miközben - húsz éves pályafutása alatt, ami elég nagy szó - eddig még nem derült ki, hogy valóban tehetséges-e, vannak-e igazán gondolatai, képes-e helytállni egy olyan műsorban is, amely nem pusztán az ad hoc szórakoztatásról szól.

Harsányi Leventével kezdődik a nap a Petőfi Rádión, őt hallhatjuk a Talpra magyar című többórás élő adásban. Ez nyáron problémákat is okozott, minthogy ő volt az egyik műsorvezetője a Duna TV magazinjának, a Balatoni nyárnak is. Az szintén élő adás, ráadásul Révfülöpről megy, ezért ismétlésekkel helyettesítették a rádióban, vagy mobiltelefonon bejelentkezett a tó mellől. Nehogy a hallgatók súlyos Harsányi-hiánytól szenvedjenek. De ugyanez a probléma január-februárban is bekövetkezik, minthogy a SzerencseSzombatnak is egyik műsorvezetője, viszont pár éve szombatonként az Eurovíziós fesztiválra készült magyar dalok válogatójában is őt láthatjuk. Még szerencse, hogy a Luxor- és a lottósorsolásoknál ott van felkészült váltótársa, Kovács Áron, tehát hiánya nem tűnik annyira fel. Még akkor sem, ha Harsányi a Luxor számainak húzása közben utánozhatatlanul képes hosszú percekig a semmiről beszélni. Ami persze dicséret, hiszen épp az a dolga, hogy szóval tartsa a nézőket és műsorvezető-társát, amíg a golyók érkeznek a sorsoláson. Ezen kívül még vasárnap este is feltűnik, amikor a Szeretlek, Magyarország című végeérhetetlen, vetélkedőnek (is) álcázott műsor megy a Dunán, mert ott ő az egyik csapatkapitány.

Momentán csak ennyi csapból folyik, ha nem számítjuk azokat a rendezvényeket, amelyeken ugyancsak feltűnik, mint konferanszié. Ezekből is egyre több akad, hiszen akit a tévé népszerűsít, arról az a közhiedelem, hogy mindenhez ért. Harsányi például évek óta házigazdája a kick-box gáláknak, s egy tudósításából az is kiderült, hogy "komolyan felkészül a rá váró feladatokra, a mindig laza, vicces sztár ugyanis mérhetetlenül precíz". Ő maga pedig elismerte, hogy a szervezők, a versenyzők, sőt még a bírók is sokat segítettek neki, mert "látták, hogy én egy igazi elefánt vagyok a porcelánboltban, akinek segíteni kell".

E példából is érzékelhető, hogy olyan sztárral, vagy ha úgy tetszik, celebbel van dolgunk, akinek élete nyitott könyv. Gyakran olvashatunk arról, hogy két gyereke van, valamint komolyan dolgozó, gyönyörű felesége. Szülei válása után édesapja nevelte és nagyon sokat köszönhet neki. Érettségi után pincér volt, de azt vette észre, hogy egyre többet kommunikál az emberekkel, az asztalainál mindig sokan ültek. S minthogy közben már felkérték, vezessen egy tévéműsort (Aszfaltbetyár volt a címe a TV3-on), de megtartotta pincér állását is, egyre többen felismerték és elmondták neki, mennyire jópofának tartják. "Innentől elindult egy folyamat, ekkor döntöttem a média mellett. Szegedre jelentkeztem kommunikációs szakra, amit el is végeztem" - mesélte. Ennyire egyszerű ez: egyre több műsorban tűnt fel, dolgozott különböző rádióknál és tévéknél, míg végül elszegődött az egykori közszolgálati médiához. A jelek szerint ott van rá a legnagyobb szükség. "Eddig mindig úgy volt, hogy valahol dolgoztam, és az ott mutatott teljesítményem felkeltette valakinek az érdeklődését" - mondta egy interjúban. S ez mindent megmagyaráz. Így lett ő a népszerű Levi.

Egyszer meg is kérdezték tőle, mi az, ami olyan "Levis" (nem tévesztendő össze a népszerű farmer-márkával). Mire azt válaszolta, ha azt kérik tőle, legyen "Levis", picit megőrül, de "rá kellett jönnöm, hogy tényleg olyannak kell lennem... Azt hiszem, hogy ha az eredeti énedhez közelítő embert tudod megmutatni, akkor jó, akkor nyertél. Én azzal nyerek".

Hogy a nézők és a hallgatók profitálnak-e ebből, az erősen kérdéses. De kétségkívül szükség van a médiában ilyen emberekre is, akiket betesznek egy műsorba és hozzák a formájukat: mindig egyformák. Harsányi Levente ennek a típusnak jelenleg a legtöbbet használt képviselője. Pontosan teljesíti, amit elvárnak tőle. Ha pedig egyszer eltűnne, vagy mással helyettesítenék, akkor talán fel sem tűnne a hiánya. Az ügyeletes zseniknek már csak ez a sorsuk.

Szerző
2017.11.11 08:05

Sokszoros áron veszi offshore-cégektől a világörökségi zóna házait az állam

Publikálás dátuma
2018.09.20 08:39
Andrássy út 70.
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Milliárdokat fizet az állam egy kiskapuk által lyuggatott törvény alapján, és eközben van, hogy egy vagyon tűnik el nyom nélkül. Két nagyon gyanús ingatlanvásárlás miatt követel ÁSZ-vizsgálatot az MSZP.
2017 decembere óta ha valaki el akarja adni a világörökségi zónában álló ingatlanját, akkor azt fel kell ajánlania az államnak, amelynek elővásárlási joga van. A törvény alapján két házat is vett már az állam, milliárdokkal azok korábban becsült értéke fölötti áron, átláthatatlan hátterű cégektől - írja a 444.hu. Az MSZP mindkét esetben az Állami Számvevőszék vizsgálatát követeli.

675 millióra tartották, 3 milliárdot fizetett érte a Miniszterelnökség

Az egyik gyanús ügylet - egyben az első, hogy a kormány élt a világörökségi zónákról szóló törvény szerinti elővásárlási jogával - a Malév volt székházának esete. Az épület a Lánchíd pesti hídfőjének közelében áll az V. kerületben. Az eladó cég 2017-es beszámolója szerint 675,8 millió forint értéken tartotta nyilván az ingatlant. Aztán idén januárban, mikor a házat eladásra kínálták, a Miniszterelnökséget akkoriban vezető miniszter, Lázár János nyilatkozott, hogy élni akar a kormány az elővásárlási jogával, és kész kifizetni a 8,2 millió eurós vételárat. Akkori árfolyamon ez 2,54 milliárd forint volt. Végül megfejelte az árat még egymillió euróval nyáron a már Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség. Ennek nem ismert az oka, de tény, hogy végül az eladó beszámolója szerinti árnál 2,31 milliárd forinttal drágábban, 2,986 milliárdért került az államhoz az épület.
A törvény szerint az elővásárlás esetében az ár úgy derül ki, hogy az eladó benyújt egy szándéknyilatkozatot egy potenciális vevőtől, hogy ennyiért tudná eladni az ingatlant, és ha az állam ennyiért megvenné, akkor viheti. Itt jelentkezik a törvény első nagy hibája: a "vevő" szándéknyilatkozata vagy szerződéstervezete nem kötelezi őt semmire.
Könnyű tehát feltornázni az árakat, és ha a kormányt sikerül ezzel megvezetni - vagy egyéb okai vannak a döntésre - jóval a piaci ár felett lehet túladni az épületen.
Felmerült egy másik probléma is az ügylettel: az eladó cég, az Atrium Estate Kft. fele részben egy Belize-ben bejegyzett offshore cég tulajdonában volt. A magyar törvények szerint az állam viszont nem üzletelhetne nem átlátható tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságokkal. Tóth Bertalan pártelnök feljelentést tett az ügyben, de a XIII. kerületi ügyészség nem indított nyomozást, mert "nem áll a rendelkezésükre" sem az adásvételi szerződés, sem az Atrium Estate átláthatósági nyilatkozata. Ilyet egyébként minden állammal üzletelő cégnek le kell adnia 2011 óta. Amikor Tóth rákérdezett Polt Péternél, hogy miért nem szerzik be ezeket a papírokat a Miniszterelnökségtől, akkor a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy ezeket Tóthnak kellett volna csatolnia a feljelentéséhez. Egy előkészítő eljárás azért elindult, ami jövő februárban hozhat eredményt.

1,64 milliárdra becsülték, 2,9 milliárdot fizetett a kormány

A másik gyanús bevásárlás, amit az MSZP kivizsgáltatna az ÁSZ-szal, egy Andrássy úti épület, a 70-es szám alatt lévő irodaházzá alakított palota, aminek az aljában egy cukrászda is működik. Ezt augusztus elején vásárolta meg a magyar állam, szintén az elővásárlási jogával élve.
9 millió eurót fizettek érte, vagyis akkori árfolyamon 2,9 milliárd forintot. Az eladó a Stena Property (Hungary) Kft. volt, aminek legutóbbi beszámolójában az ingatlanról a következő bejegyzés szerepel: "Az ingatlan értékbecslője által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5.300.000 EUR." Vagyis 4,7 millió euróval - 1,257 milliárd forinttal - kevesebb, mint amennyiért az állam megvette.
A vásárlásról szóló kormányhatározatban végül 4 milliárd forintot különítettek el az épületre, de végül csak 2,9 milliárdot fizettek ki.
Hogy mi lett a többi 1,1 milliárd forinttal, arról nincs hivatalos feljegyzés az MSZP beadványa szerint.
A bevásárlásnál - csak úgy, mint az előző alkalommal - külső jogi segítséget igényelt a kormány. A megbízást - szintén, mint legutóbb - Répássy Róbert ügyvédi irodája kapta meg. Répássy 1998-2018 között fideszes parlamenti képviselő volt, 2010 és 2015 között pedig államtitkár az igazságügyi tárcánál.

Sok a kiskapu

Az elővásárlási jog nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor nem egy ingatlan, hanem az ingatlant birtokló cég cserél gazdát. Így szerzett Andrássy úti ingatlant a törvény hatályba lépése óta Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető cég is: hivatalosan üzletrészeket vettek projekt cégekből, nem pedig ingatlant.
(A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.)
2018.09.20 08:39
Frissítve: 2018.09.20 09:00

NER-lovagok sündörögnek a tokaji borkincs körül

Publikálás dátuma
2018.09.20 07:30

Fotó: Földművelésügyi Minisztérium/
Felbecsülhetetlen értékű, muzeális borkészlet halmozódott fel Tolcsván, és úgy tűnik, többen látnak benne zsíros üzletet.
Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél – ez a mondás jár mostanság azoknak a szőlőhöz és borhoz kötődő tolcsvai embereknek az eszében, akik attól féltik az itt őrzött, nagy értékű muzeális borkészletet, hogy az közvetve Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátjának érdekeltségébe kerülhet. Elterjedt ugyanis annak híre, hogy a több százéves aszúkat őrző Nemzeti Borkincstár a tárolópince felújításának idején a felcsúti gázszerelő cégéhez köthető tarcali Andrássy Kúria borpincéjébe kerül. – Márpedig, ha odakerül, egy része akár ott is maradhat, tárolás vagy megőrzés címén, láttunk már olyat a történelemben, hogy a nemzeti vagyon részét képező nagy értékű festmények, bútorok kerültek „letétileg” magánkúriákba – mondták a tolcsvaiak, akik azzal keresték meg lapunkat, hogy veszélyben érzik a helyi muzeális borpincét. Itt az 1800-as évek közepétől őriznek borokat: az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből.

A kormány tavaly jelentette be, hogy másfél milliárd forintot biztosít a világon egyedülálló borászati kincs borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére. A borokat féltőket az sem nyugtatja meg, hogy az utóbbi időben több alkalommal feltűnt Tolcsván Balla Attila vállalkozó: ő a helyiek szerint annak a Kékessy Dezső, volt párizsi nagykövetnek a pártfogoltja, aki korábban üzlettársa volt Orbán Viktor feleségének is. Balla Attila megjelenése Tolcsván azért is érdekes, mert ő az egyik tulajdonosa a 2010 áprilisában Kaliforniában alapított Vinum Tokaj International LLC-nek, amely arra kötött szerződést korábban a Tokaj Kereskedőházzal, hogy az USA-ban árulja a tokaji borokat. Később azonban Balla cége 11 millió dollárra beperelte a kereskedőházat tulajdonló magyar államot, azt állítva, hogy a 2014-ben kipattant tokaji borhamisítási botrány miatt nem tudta értékesíteni a készletet. Kékessy Dezső az egyik alapítója volt az analitikával foglalkozó Diagnosticum Zrt-nek, amely tavaly egy négymilliárdos megbízást nyert el az állam gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programjából arra, hogy megalkossa a magyar borok eredetmintázati térképét, és létrehozzon egy matematikai modellszámítás alapján elkészített, nemzetközileg is hiteles adatbázist. Kékessy Dezsőhöz azonban jelenleg már nem köthető ez a cég, miután az érdekleltségét eladta. A helyiek szerint az analitikai vizsgálatokat a NÉBIH laborjai is képesek lennének elvégezni. Sőt, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa tavaly még úgy nyilatkozott: a muzeális borokat őrző pince rekonstrukciójával együtt elkezdődnek a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok, és a programban az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal, helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével együttműködve dolgozik. Az analitikai vizsgálatokba magáncég bevonásáról ekkor még nem esett szó. Kerestük Balla Attilát, aki Facebook-profilja alapján jelenleg is a tokaji borok promóciójával foglalkozik –, de megkeresésünkre nem reagált. Az agrártárca a borkincstárral kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta: a tolcsvai pincében található muzeális borkészlet valóban nagy értéket képvisel, ezért a kormány úgy döntött, hogy mintegy 1,5 milliárd forintos forrás biztosításával rendezi annak helyzetét. „Ennek keretében a pince felújítása mellett a borok azonosítására és analitikai vizsgálatára is sor kerül. Egy korábbi kormányhatározat rendelkezett a 2018. évi források biztosításáról, így a pince felújítása idén ősszel megindulhat, és az első üteme jövő év közepére be is fejeződhet” – írták. A tárca válaszában azt is megjegyezte, hogy a muzeális készlet megóvása érdekében a borok tárolása a felújítás ideje alatt a pince más helyiségeiben is lehetséges, így azok elszállítására nincsen szükség. A készlet tehát továbbra is Tolcsván marad. Arra, hogy miért kellett magáncéget bevonni az analitikai vizsgálatokba, azt a választ kaptuk, hogy a készlet értékének felbecsülése során a korábban kialakított koncepciónak megfelelően továbbra is a lehető legtöbb vizsgálat elvégzésére törekszenek, amelyhez igyekeznek a Magyarországon fellelhető legmodernebb kapacitásokat igénybe venni.
2018.09.20 07:30
Frissítve: 2018.09.20 09:58