Késelés a stadionban - Szervezett támadás lehetett

Publikálás dátuma
2017.11.10 16:50
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
A Ferencvárosi Torna Club (FTC) szerint előre megszervezett, tudatos támadás, bűncselekmény történt a szombati labdarúgó-mérkőzés szünetében, amire nem lehetett felkészülni.

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatón közölte, a klub eddig 11 embert azonosított százszázalékos bizonyossággal, az ő szurkolói kártyájukat már visszavonták, s a Ferencváros egyetlen sporteseményét sem látogathatják, amíg a vizsgálat le nem zárul.

Közülük kilencnek van B típusú kártyája, azaz most visszatérő drukkernek számít, ketten pedig olyanok, akik az új aréna megnyitása óta is jártak labdarúgó-mérkőzésekre. Köztük van P. Dávid, a Bonyhaként ismertté vált korábbi vezérszurkoló, aki kést vitt be a stadionba.

A klub pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Baranyai Imre, az FTC biztonsági főnöke többször levetítette a stadion biztonsági kameráinak néhány felvételét. Ezeken látszott, hogy nem P. Dávid támadta meg a szurkolókat, az összetűzést egyértelműen a 30-40 fős, csuklyás szurkolói csoport kezdeményezte.

Nyíri Zoltán hangsúlyozta, hogy az FTC rendezőként érez valamifajta felelőséget, bár sportegyesületként nincs lehetősége megakadályozni, kivédeni egy olyan csoportosan elkövetett támadást, ami nem hirtelen felindulásból, hanem előre eltervezetten történt. Az elkövetők között volt olyan is, aki kétszer átöltözött a mérkőzés ideje alatt.

A felvételeken az is látszott, hogy az eset közvetlen közelében tartózkodó biztonsági emberek nem avatkoztak közbe, a kríziskezelő beavatkozási egység tagjai pedig csaknem egy perc után jelentek meg.

Nyíri közölte, az általános vagyonőrök szervezett támadásra nem voltak felkészülve, a kríziskezelő egység pedig körülbelül ötven másodpercre volt a B szektortól, kifejezetten a szurkolói csoportok vezetőinek kérésére, a korábban megkötött megállapodásnak megfelelően. A biztonsági szolgálatnak ez a csoportja most visszatér az ultrák lelátórészéhez, a beavatkozás ideje lerövidül húsz másodpercre. Megerősítette, hogy szorosan együttműködnek a rendőrséggel, minden adatot és információt átadtak a nyomozáshoz, mivel "bűncselekmény történt".

"Egy kést megtalálni nagyon nehéz, előfordul, hogy elrejtik a téli ruházatban. A beengedésnél a biztonsági szolgálat nem végezhet olyan motozást, mint például a rendőrség emberei. A következő időszakban is a törvényeknek megfelelő, de részletesebb, alaposabb, a lehető legszigorúbb lesz az átvizsgálás" - szögezte le.

"Mindenkinek a felelősségét vizsgáljuk, a biztonsági szolgálatét is, attól függetlenül, hogy együtt dolgozunk. Objektív vizsgálatot folytatunk" - tette hozzá Nyíri.

A klubvezetéssel folytatott hosszú tárgyalássorozat eredményeként a szombati FTC-DVSC (2-1) bajnokin tértek vissza a korábban a vénaszkenneres regisztráció miatt sztrájkoló keménymag tagjai. A meccs szünetében verekedés tört ki a hazai drukkerek között és késelés is történt. Egy ember könnyebben, kettő pedig súlyosan megsérült. Az operatív igazgató jelezte, mindkét súlyos sérült elhagyta a kórházat. Elmondta, véleményük szerint újabb biztonsági intézkedésekre nincs szükség, az eddig megszokott, három és fél éven keresztül már jól bevált szabályokat visszaállítják.

Kifejtette: a szurkolói csoportokkal kötött közelmúltbeli megegyezés értelmében az úgynevezett kríziskezelő egységet kivonták a B szektor alól, most viszont vissza fog térni, vagyis nem növelik a biztonsági személyzet létszámát, de átcsoportosítást végeznek.

Arra reagálva, hogy a klub szombat óta nem válaszolt az esettel kapcsolatos megkeresésekre, Volly György, az FTC kommunikációs igazgatója mind az 59 beérkezett kérdést felolvasta, és azokra egyenként reagáltak. Mivel a rendőrségi nyomozás során lefoglalt kamerafelvételek bizonyítási eszközt képeznek, ezeknek a nyilvánosságra hozatalát a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései nem tesznek lehetővé.

Nyíri közölte, sportegyesületként nem tisztük vizsgálni a szurkolóik múltját, vagyis nem tudják, hogy P. Dávid büntetett előéletű-e.

Az interneten terjedő egyik mobiltelefonnal készített videófelvételen látszik, hogy P. Dávid nem a vénalenyomatos azonosításra alkalmas kapun ment be az aréna területére. Erről Nyíri Zoltán elmondta, hogy a korábbi vezérszurkoló megpróbált bemenni a szkenneres kapun, de erre nem volt lehetősége, mert a keze be volt kötve, Ezért az úgynevezett problémakapun jutott be, amit meccsenként átlagosan 40-50 ember használ, akiknél valamiért nem működik a szkenner. A belépésnél ellenőrizték P. Dávid jegyét és szurkolói kártyáját is.

Emlékeztetett arra, hogy a stadionba visszatérő szurkolói csoportok vezetőivel kötött megállapodás része volt az is, hogy az eddig bejáró drukkerek közül senkinek nem esik bántódása. Egyben kijelentette, nem tartanak attól, hogy a stadionban felüti a fejét az agresszió és a félelem, mert három és fél év után ez volt az első, és reményeik szerint az utolsó ilyen eset.

A közelmúltbeli megegyezés mellett kitartanak, csütörtökön találkoztak a szurkolók képviselőivel, és biztosították egymást arról, hogy a "provokatív, előre eltervezett támadás" miatt nem rúgják fel a megállapodásukat. "Fergeteges hangulatú este volt, amit beárnyékolnak a történtek, de szerintünk bevált az a megállapodás, amit a klubelnök kötött a szurkolókkal - tette hozzá Nyíri Zoltán, aki elárulta, részben hallgatólagos beleegyezésüket adták a pirotechnikai eszközök használatához a DVSC elleni meccs előtt.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága kedden úgy döntött, hogy az FTC-nek hárommillió forint büntetést kell fizetnie, és a következő három bajnoki mérkőzésén öt szektort zárva kell tartania.

Szerző
2017.11.10 16:50

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.) Mint emlékezetes, ő az a fiatalember, akit tavaly februárban az Echo TV Napi aktuális című műsorában próbált sarokba szorítani a műsorvezető - kétes sikerrel. A nagy vihart kavart adás felvételét a csatorna törölte ugyan saját oldaláról, de ezen a linken még megnézhető.
Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27
Frissítve: 2019.02.15 19:40