Előfizetés

Kreml: nem igaz, hogy Trump félne Putyintól

Publikálás dátuma
2017.11.13. 14:22
FOTÓ: RUSSIAN PRESIDENTIAL PRESS AND I / ANADOLU AGENCY
Elvetette hétfőn a Kreml szóvivője az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának azt az állítását, miszerint Donald Trump amerikai elnök "megrettent" orosz hivatali partnerétől, Vlagyimir Putyintól.

"Ez hamis feltételezés" - jelentette ki újságíróknak hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

John O. Brennan, a CIA volt főnöke az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva vélekedett úgy, hogy Putyin ráijesztett Trumpra.

Peszkov a Putyin és a Trump által jóváhagyott, Szíriáról szóló danangi orosz-amerikai nyilatkozatról kijelentette, hogy az nem tartalmaz technikai részleteket. A szóvivő azzal a - sajtóban megjelent - állítással kapcsolatban nyilatkozott így, amely szerint a dokumentum előírja Oroszország számára, hogy érje el az Irán-barát erők bizonyos határvonalak mögé való visszavonását Szíriában. "Olvassák el a nyilatkozat szövegét! Abban ilyen részletek nincsenek" - mondta Peszkov, azt tanácsolva, hogy a sajtó munkatársai a kétoldalú megállapodások kérdésében a dokumentum szövege alapján próbáljanak eligazodni.

Az ukrajnai rendezés témaköréről szólva Peszkov elmondta, hogy a két ország elnökének megbízottjai, Vlagyiszlav Szurkov és Kurt Volker hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek és megvitatják az ENSZ-békefenntartók Donyec-medencébe vezénylésének lehetőségét.

Elege lett az internetes álhírekből az Európai Bizottságnak

Publikálás dátuma
2017.11.13. 14:02
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Az Európai Bizottság konzultációt indít és munkacsoportot hív össze az álhírek, illetve az internetes félretájékoztatás vizsgálatára a tudományos élet, az online platformok, médiaszervezetek és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével.

Az uniós végrehajtó testület hétfői tájékoztatása szerint a munkacsoport munkája és a konzultáció eredménye hozzá fog járulni a 2018 tavaszára elkészülő uniós szintű stratégia kialakításához, melynek célja az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, mivel jelentős a hírek és álhírek áradata, olyan eszközöket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a hamis közlések azonosítását, az online környezet iránti bizalom megerősítését és az információk kezelését. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szólásszabadság, a médiapluralizmus és a sokoldalú, megbízható tájékoztatáshoz való jog között.

A február közepéig tartó konzultáció kérdései arra keresik a választ, hogy milyen uniós szintű intézkedésekkel lehetne megfelelő eszközöket kialakítani, amelyekkel azonosítani lehet a megbízható és ellenőrzött információkat, és amelyek megkönnyítik az alkalmazkodást a digitális kor kihívásaihoz. A konzultáció az online álhíreknek és félretájékoztatásnak csak azon fajtájával foglalkozik, amelynek tartalma nem jogellenes és ezért jelenleg nem orvosolható az uniós vagy a nemzeti jog eszközeivel vagy önszabályozó intézkedésekkel.

Az Európai Parlament 2017 júniusában állásfoglalást fogadott el, melyben felhívta az uniós bizottságot, hogy készítsen mélyreható elemzést a jelenlegi helyzetről és a jogi keretről az álhírek tekintetében, valamint ellenőrizze a jogalkotáson alapuló beavatkozás lehetőségét a valótlan tartalmak terjesztésének és terjedésének a visszaszorítása érdekében.

Október végén uniós tagállamok arra szólították fel Brüsszelt, hogy fokozza erőfeszítéseit az unió és tagországainak hitelét romboló, EU-n kívüli forrású, főként orosz dezinformációs és propaganda tevékenység visszaszorítása érdekében.

Véleményük szerint égető szükség van az Európai Unió stratégiai kommunikációs képességeinek fejlesztésére a félretájékoztatást és megtévesztést célzó kampányok megelőzése érdekében. A "kifinomult és intenzív" kampányok célja, hogy bizalmatlanságot és elégedetlenséget teremtsenek a demokratikus renddel, az Európai Unióval, a transzatlanti közösséggel és partnereivel szemben, és gyengítsék egységüket - foglaltak állást.

Információk szerint jelentősen élénkült az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO ellen folytatott orosz és kínai propagandatevékenység. Az említett országok komoly energiát fektetnek abba, hogy különböző médiumokon, közösségi oldalakon keresztül dezinformációs és propagandatevékenységet folytathassanak, befolyásolva ezzel a közhangulatot, az érintett országok és közösségek politikájának alakulását.

Trump Dutertéről: remek a kapcsolatunk

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2017.11.13. 12:37
FOTÓ: ROLEX DELA PENA / AFP

„Remek a kapcsolatunk" – így jellemezte Donald Trump a Fülöp-szigetek igen sokat kritizát elnökéhez, Rodrigo Duteréhez fűződő viszonyát helyi idő szerint hétfőn. Az amerikai elnök ázsiai körútja utolsó állomásán, Manilában találkozott Dutertével, aki véres hadjáratot indított a kábítószer-kereskedők és fogyasztók ellen. Hivatalos adatok szerint legalább négyezer ember vesztette életét, aktivisták és megfigyelők szerint azonban ennél is többen halhattak meg törvényen kívüli kivégzések során. A sokkoló kijelentéseiről ismert elnök pénteken azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: kamaszként megkéselt egy ember, aki később belehalt sérüléseibe. A nemzetközi felháborodás hatására szóvivője menteni próbálta a helyzetet, s azt mondta, Duterte csak viccelt.

A BBC emlékeztet: egyes hangok azt várták Trumptól, hogy a találkozón szót emel az ember jogok mellett, ám az amerikai elnök nem nyilatkozott erről, hiába kérdezték a megjelent újságírók. Sarah Saunders Fehér Ház-i szóvivő később azt mondta: „érintőlegesen szóba került a téma". Nehéz azonban elképzelni, hogy Trump komoly kritikát fogalmazott meg, hiszen korábban gratulált Dutertének, a drog elleni háborúban végrehajtott „elképesztő munkájáért". Az egymás iránti elismerést Duterte vasárnap este egy dallal pecsételte meg a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) gálavacsoráján egy népszerű szerelmes dallal köszöntötte Trumpot.