Vaklicit - Engedtek a gyártók, örül a minisztérium

Publikálás dátuma
2017.11.15 06:01
FOTÓ: Németh András Péter
Fotó: /
Noha sok a kérdés és kétség a vitatott közbeszerzés miatt, a kormány állítja: máris 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket.

Bár a legsúlyosabb betegségek innovatív orvosságaira meghirdetett vaklicit eredményét még nem hirdették ki, a döntés megszületett – tudta meg a Népszava. Lapunk kérdésére erről a szakállamtitkárság annyit közölt, hogy az új molekuláknál első alkalommal alkalmazott vaklicit nyomán mintegy 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket. Ez az összeg legalább 300 beteg terápia költségének felel meg. A betegszervezetek és az onkológusok által is vitatott közbeszerzés után – mint azt a tárca írta – a betegek azt a terápiát kaphatják meg, amelyre szükségük van.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozó nyár közepén állt elő azzal, hogy november elsejétől az úgynevezett vaklicit keretében megversenyeztetné a legsúlyosabb betegségek legújabb gyógyszereit. Az eljárás érintette a legkorszerűbb innovatív szereket, köztük azt a néhányat is, amelyek befogadásáról tavaly döntöttek, és csak idén áprilistól érhetők el. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek árversenyeztetésére, amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. Most azonban a módszer kiterjesztésével olyan szereket kényszerítenek árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk.

A már le is zajlott, új gyógyszer-beszerzésben olyan betegségcsoportok érintettek, mint a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is. Éppen ezért beteg- és orvosszakmai szervezetek is tiltakoztak az eljárás ellen, mondván, ezek a gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők. Ezt az állítást erősíti a megversenyeztetett hatóanyagok többségében a gyógyszerhatóság állásfoglalása is.

Miután az új finanszírozási rend november elsejétől lépett hatályba, ám a vaklicit eredményét nem hirdették ki, a Népszava a szaktárcánál érdeklődött. A válaszból kiderült: a hó elejétől valamennyi súlyos betegség innovatív terápiája elérhető az intézményekben. A már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Az új betegeknél – a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata daganat, a melanoma, és az egyes súlyos gyulladásos betegségek, a Fábry-kór valamint az időskori makuladegeneráció terápiájában – a finanszírozó azt javasolja, hogy ha nincs egyéb szakmai indok, elsőként a kedvezőbb áru készítménnyel kezdjék meg az orvosok a kezelést. Egy korábbi háttérbeszélgetésen Bidló Judit, a NEAK szakmai főtanácsadója azt mondta: mindez nem jelenti azt, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja.

Mint írták: a meghirdetett vaklicit első eljárásában mind a 35 eddig használt hatóanyagot megvásárolták, hogy továbbra is minden termék elérhető maradjon a kezelésekhez. A második eljárásban 8 csoportban hirdetett eljárást a NEAK az árcsökkentés reményében. (Ekkor javasolták, hogy első körben a kedvezőbb árú terápiát alkalmazzák az orvosok.) Ha a doktor mégis úgy véli, hogy az adott betegnél jobb eredmény érhető el másik készítménnyel, akkor azt is alkalmazhatja.

Új MR-készüléket kapott a Péterfy
Kicserélték a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjában az MR-készüléket. Az új gép a traumatológia teljes idegsebészeti feladatait képes ellátni a koponyától, az ízületeken át a lágyrészek diagnosztikájáig – tudta meg a Népszava Sásdi Antal főigazgatótól. További előnye a gépnek, hogy a 120 kilónál súlyosabb betegek is beleférnek majd. A főigazgató beszélt arról is, hogy az intézmény röntgen, CT, MR vizsgálataihoz az eszközöket az Affidea Magyarország biztosítja. A cég a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központban található telephelyén tavaly mintegy 24,5 ezer MR-vizsgálatot végzett, idén novemberig is közel húszezerszer vizsgálatnál tartanak. Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt három évben 800 millió forintnyi beruházást hajtottak végre a Péterfy Baleseti Központjában, az idei gépcserére 514 millió forintot költöttek.Szerző
2017.11.15 06:01

Miközben orvosok mondanak fel, Kásler Miklós fizetésemelést kapott

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:41
Kásler Miklós. Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
Az emberminiszter valamiben jól teljesíthetett, hiszen bére augusztus elsejétől 1,78 millió forintra emelkedett egy kormányzati dokumentum szerint.
Hiába mondta fel önkéntes túlmunkaszerződését a Honvéd Kórház legalább harminc orvosa, hagyták ott a Magyar Narancs szerint ápolók és orvosok egyaránt az ajkai kórház intenzív osztályát, ez még nem ok arra, hogy az Emmi-miniszter Kásler Miklós ne kapjon fizetésemelést.
Az Átlátszó szúrta ki a kormány.hu oldalon, a  hogy a Tízparancsolatot tökéletes népegészségügyi programnak tartó tárcavezető bére augusztus elsejétől 1,1 millió forintról augusztus elejétől 1, 78 millió forintra emelkedett.
A portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Miniszterelnökséget, hogy milyen pozitív tapasztalatok alapján döntöttek a fizetésemelés mellett, de egyelőre még nem kaptak választ. 
2018.09.26 12:41

A főváros hozzávágott 205 milliót a rászoruló sportklubokhoz

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:05

Fotó: / Ferenczy Dávid
Mindenki tudja, milyen siralmas anyagi helyzetben vannak a vezető magyar sportegyesületek, a Fővárosi Közgyűlés nem is bírta tovább nézni vergődésüket.
Kiemelt budapesti sportegyesületek 205 millió forintos támogatásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés- írja az MTI.  A támogatásokról szóló előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes írta alá, és 24 igen, 2 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A döntés értelmében utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot kap, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, valamint 5 millió forintot kap a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület.
Mindez talán érthető is lenne, ha nem olyan sportszervezetekről lenne szó, amik évente akár több milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak és szinte számolatlanul öntik beléjük a TAO-támogatásoka. A Portfólió becsléseken alapuló összefoglalója alapján a Fradi tavaly közel 5,3 milliárdos, a Honvéd 1,8 milliárdos, az Újpest 1,78 milliárdos költségvetéssel gazdálkodott. Nem állhat olyan rosszul az MTK sem, ami a Sportbiznisz blogoldal szerint 2016-ban 1,8 milliárdos büdzsé felett rendelkezett, és 1,1 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. 
Az utánpótlás-nevelés ügyében oly nagyvonalú fővárosnak eközben kormányzati támogatást kellett kérnie ahhoz is, hogy be tudják fejezni a Lánchíd és a Váralagút felújítását.  Tarlós szerdán büszkén jelentette be, hogy a sok feltételhez kötött állami pluszforrás megérkezett a munkához.
A döntés kapcsán Gy. Németh Erzsébet (DK) fel is vetette, hogy miért kell olyan egyesületeket támogatni, amelyek jelentős TAO-támogatást kapnak, és luxusnak nevezte, hogy a főváros "súlyos" tízmilliókkal támogatja ezeket. Tarlós István főpolgármester erre annyit mondott, a támogatásra szánt keret „szűkebb” a tavalyinál – hogy miért kell erre egyáltalán költenie a fővárosnak, az nem derült ki. 
2018.09.26 12:05
Frissítve: 2018.09.26 12:18