Döntött az EP - Bevetik a 7. cikkelyt Lengyelországgal szemben

Publikálás dátuma
2017.11.15 15:28
AZ EP egy korábi ülése. FOTÓ: FREDERICK FLORIN / AFP
Fotó: /
A jelenlegi lengyelországi helyzet az alapvető uniós értékek súlyos megsértésének a kockázatát hordozza. Ezért az Európai Parlament utasítja az illetékes szakbizottságát, hogy készítsen különjelentést, amelyben felszólítja a kormányok döntéshozó fórumát az EU szerződés 7. cikkének megfelelő eljárás megindítására — ezt tartalmazza az EP nagy többségének véleményét tükröző állásfoglalás, amelyet szerdán szavazott meg a képviselőtestület.     

Magyarország után Lengyelország már a második uniós tagállam, amely ellen a legszigorúbb szankciókkal fenyegető procedúrát kezdeményezi az Európai Parlament. Idén májusban elfogadott határozatában Magyarországgal szemben kezdeményezte az uniós zsargonban “nukleáris opciónak” nevezett 7. cikk szerinti eljárás beélesítését.

Az EP szerint Lengyelországban az utóbbi két évben olyan jogalkotási fejleményekre került sor, amelyek ellehetetleníthetik a jogállamiságot, valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. A képviselők ezek közé sorolják — egyebek mellett — a bírói függetlenséget csorbító igazságszolgáltatási reformot, az állami médiára és az NGO-kra vonatkozó jogszabályokat, a rendőrségi törvényt, a közszolgálati törvényt, a menedékjog, a gyülekezés szabadsága és a nők jogai terén bekövetkezett változásokat. Az EP határozata felszólítja a lengyelországi hatóságokat, hogy működjenek együtt az Európai Bizottsággal és vegyék figyelembe az ajánlásait.

A szavazást megelőző, olykor meglehetősen forró hangulatú és személyeskedésektől sem mentes plenáris vitában Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke megerősítette, hogy Varsó nem hajlandó a párbeszédre Brüsszellel. Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője azt mondta: Lengyelország ahelyett, hogy Európa vezető országa lenne, “lefokozta magát Orbán bandájának és az illiberális társadalmaknak a szintjére”. Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt EP-képviselője hétperces hozzászólásában megsemmisítő kritikával illette az EU intézményeit és döntéshozóit, akik szerinte nem ismerik a lengyel helyzetet, ultimátumokat intéznek Varsóhoz és kettős mércét használnak. Felszólalása után a politikus azonnal elhagyta az üléstermet, így nem hallotta azokat a felszólalókat, akik válaszoltak a vádjaira, és élesen bírálták a varsói kormányt, amiért nem ítélte el a november 11-ikén lezajlott idegengyűlölő és fasiszta felvonulást.

Halmai Katalin (Brüsszel)

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja leszögezte: nem támogatták a határozatot, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy "Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra", és demokratikusan megválasztott kormányokat büntessenek.
"Elfogadhatatlan, hogy számos, a valóságtól elrugaszkodott képviselő abban leli örömét, hogy a szubszidiaritás elvét semmibe véve nemzeti belügyekbe avatkozik" - írták közleményükben, miszerint "a lengyel kormány egyértelmű bevándorlásellenes álláspontot képvisel, Brüsszel pedig bünteti ezért".
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra figyelmeztetett, hogy a jogállamiság az EU legfontosabb alapelve, és ha ez veszélybe kerül, akkor veszélybe kerülnek az emberi jogok és a demokrácia is. "Ma mindez veszélyben van Lengyelországban és Magyarországon is" - közölte.
Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa pedig kiemelte, egyre nő azon országok száma, amelyek kapcsán vitát kell folytatni a jogállamiságról. Aláhúzta: Magyarországon és Lengyelországban például "kormányzatilag monopolizálják a médiapiacot, szimpla propagandaeszközzé degradálva a sajtó meghatározó részét".

Szerző
2017.11.15 15:28
Frissítve: 2017.11.15 23:38

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36