Földrengés - Segítség sem kell, ha izraeli

Publikálás dátuma
2017.11.15 19:15
FOTÓ: FATEMEH BAHRAMI / ANADOLU AGENCY
Fotó: /

Irán visszautasította a humanitárius segítséget, amelyet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ajánlott fel kedden a kaliforniai Los Angelesben zajló észak-amerikai zsidó vezetők összejövetelén. Az Irán és Irak határán történt pusztító erejű földrengésben az eddigi összesítések szerint 540 ember vesztette életét és több ezren megsebesültek. A nagyobb emberi és infrastrukturális veszteségeket a perzsa állam szenvedte el, az áldozatok közül 530 iráni.

A tragédia sújtotta iráni térségben, Kermansah tartományban, katasztrofális állapotok uralkodnak. A házak többsége összeomlott, a túlélők legtöbbje a szabad ég alatt vészeli át a fagyos éjszakákat. A BBC helyszíni tudósításában látott képek szerint a túlélők ládákat égetve próbálnak melegedni. Sokaknak sátor sem jut, a víz és az élelmiszer, a gyógyszer egyaránt hiánycikk. A Vörös Félhold közlése szerint 12 ezer épület omlott össze a tartományban.

Ennek ellenére Teherán visszautasította Netanjahu humanitárius segítségre vonatkozó ajánlatát. Az izraeli miniszterelnök elmondta, Izrael a Nemzetközi Vöröskereszten keresztül ajánlotta fel a segélyt, „amikor meglátta a szívszorító képeket a romok alá temetett férfiakról, nőkről és gyerekekről”. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „sokszor mondtam, hogy nem az iráni néppel van gondunk… Vitánk csak a zsarnoki rezsimmel van, amely túszul ejtette őket és az elpusztításunkkal fenyeget”.

Izrael elsősorban orvosi segítséget ajánlott fel, a visszautasítás valószínűleg nem lepte meg különösebben a tel-avivi vezetést. Teherán a 2003-as, 26 ezer halálos áldozatot követelő földrengés idején sem fogadta el a zsidó állam támogatását. A 2011-es földrengéskor már nem is próbálkozott Izrael, amelynek katasztrófa elhárítási egységei világszerte elsőként ott vannak a tragédiák színhelyein, sürgősségi orvosi csoportját pedig az Egyesült Nemzetek Egészségügyi Világszervezete (WHO) tavaly a világ legjobbjának minősített.

Szerző
2017.11.15 19:15

Soros magánszemélyként épít külpolitikát - az év emberének választotta a Financial Times

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:13

Fotó: AFP/ ERIC PIERMONT
Még antikrisztusnak is neveznek - nyilatkozta a milliárdos, aki szerint ez is annak a jele, hogy valami jót csinál. Munkáját fia fogja folytatni.
Soros György milliárdos befektetőt választotta meg az év emberének a Financial Times. Mint a portfolio.hu összefoglalja, a neves brit üzleti napilap megemlékezik arról, hogy
Soros az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít.
A liberális és demokratikus értékek védelmében hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig mindenhol a világ autoriter rezsimjeivel, a nacionalizmus és a populizmus erőivel kell megküzdenie. Teszi ezt a FT írása szerint több mint három évtizede: filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen, és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik - főleg Európában - egyre erősebbek.
"Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok"
- értékelte a folyamatokat a lapnak Soros György. Mint nyilatkozta, még nem vesztette el a reményt, hogy lehet egy újabb Brexit-népszavazás Nagy-Britanniában, ám az EU őt a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti: a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot.
Bevallása szerint megtalálta utódját a pályán, fiával, Alexanderrel elvekért harcolnak, az eredményektől függetlenül.
A Financial Times 1970 óta osztja ki az év embere elismerést. 2016-ban például Donald Trumpnak ítélték oda, de megkapta már Margaret Thatcher is, és Mihail Gorbacsovnak kétszer is járt.
2018.12.19 10:13
Frissítve: 2018.12.19 10:18

Büntetés helyett segítség - Rábólintott a szenátus az amerikai igazságszolgáltatási reformra

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:04

Fotó: AFP/
43 százalékkal kisebb eséllyel lesznek visszaesők és 13 százalékkal nő az esélyük arra, hogy szabadon bocsátásuk után munkát találjanak azok az elítéltek, akik nevelő-oktató programokban vehetnek részt.
Az amerikai szenátus kedden éjjel kétpárti egyetértéssel, 87:12 arányban megszavazta a büntető igazságszolgáltatás átalakításáról szóló, Első lépés nevű törvénytervezetet. A képviselőház később voksol a törvényjavaslatról, de Paul Ryan republikánus házelnök azt ígérte, hogy ez még az új törvényhozási ciklus megkezdése előtt megtörténik. A törvénytervezet a képviselőházban is kétpárti támogatottságot élvez.
A törvénytervezet megváltoztatja a szövetségi büntetőeljárásokban kiszabható büntetések eddigi irányelveit.
A többi között meghatározza a kötelezően előírt legkisebb büntetési tétel mértékét, valamint nagyobb lehetőséget ad a bíráknak a mérlegeléshez a büntetések kiszabásakor. Bizonyos nem erőszakos - például a kábítószerrel összefüggő - bűnügyekben jelentősen enyhít a büntetési tételeken, és bírói mérlegelés tárgyává tesz, hogy a várhatóan nem visszaeső bűnözőket hamarabb szabadon bocsáthassák a szövetségi börtönökből. Emellett
a nem erőszakos bűncselekményeket elkövetők speciális tanfolyamokon vehetnek részt, amelyeken életvezetési tanácsokat kapnak, vagy szakmát tanulhatnak.
A speciális nevelő-oktató programokban résztvevő elítéltek 43 százalékkal kisebb eséllyel követnek el ismét bűncselekményeket és 13 százalékkal nő az esélyük arra, hogy szabadon bocsátásuk után munkát találjanak - derül ki a Rand Corporation politikai elemző intézet egyik, 2013-ban publikált felméréséből.
A törvénytervezet csak a szövetségi börtönrendszerre vonatkozik. Végleges elfogadásakor várhatóan több tízezernyi, nem erőszakos bűncselekményekért elítélt rab szabadulhat a szövetségi börtönökből.
A büntetés helyett a rehabilitálásra hangsúlyt fektető tervezetet még a nem épp progresszív gondolkodásáról ismert Donald Trump amerikai elnök is üdvözölte. Mint Twitteren írta: "ez biztonságosabbá teszi közösségeinket, valamint reménységet és második esélyt ad azoknak, akik megérdemlik. Mindezeken túl több milliárd dollárnyi megtakarítást is eredményez".
2018.12.19 10:04