Új Egyenlőség-jel - Senki se kerüljön az utcára

A napokban lépett életbe az a hosszabb kilakoltatási moratórium, amit a KDNP javaslatára fogadott el a parlament. A téli kilakoltatási moratórium idén két héttel korábban (november 15-én) kezdődött el, és – a választási évre tekintettel – két hónappal tovább (április 30-ig) fog tartani. Egy törvénymódosítással tehát sikerült elérni, hogy a választásokig ne kelljen szembesülnie a közvéleménynek azzal, hogy Magyarországon bármiféle elhelyezés nélkül bárkit utcára lehet tenni.

Azt viszont a rendszerváltás óta nem sikerült elérni, hogy az állam megfelelő rendszereket működtessen a hátralékok, valamint az ezekből következő lakásvesztés és hajléktalanná válás megelőzésére. A korábban sem megfelelően működő lakásfenntartási támogatást és adósságkezelési szolgáltatást a Fidesz 2015-ben felszámolta, és hasonló sorsra jutott – Tarlós István jóvoltából – a fővárosi rezsitámogatási program is. A lakáshitel-válság kezelésére a kormány több jelentős programot indított, ezek azonban a leggazdagabbak számára jelentették a legtöbb segítséget, sokakat pedig továbbra is kilakoltatás fenyeget.

Kétségtelen, hogy egy hosszabb moratórium valamivel több haladékot jelent a számukra. A megoldás azonban nem a kilakoltatások néhány hónapra való felfüggesztése lenne, hanem a kilakoltatások megelőzése, és annak biztosítása, hogy a korábbi lakhatás elvesztése ne vezessen hajléktalansághoz. Ez pedig az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát, vagyis azt jelentené, hogy az államnak kötelező legyen valamilyen elfogadható elhelyezést biztosítani – idővel mindenki számára, első lépésben pedig a gyermekes családoknak.

A jelenlegi szabályozás semmiféle külön védelmet nem biztosít sem a gyermekes családoknak, sem más, különösen sérülékeny csoportoknak. Noha a gyermekvédelmi törvény egyértelműen tiltja, hogy egy gyermeket „kizárólag anyagi okokból fennálló veszélyeztetettség”, így például lakástalanság vagy kilakoltatás miatt válasszanak el a családjától, ez mégis bevett gyakorlat, az ettől való félelem pedig általános.

Néhány hete a DK, az Együtt, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd képviselője egyaránt pártja támogatásáról biztosította A Város Mindenkié lakáspolitikai minimumprogramját, így azt is, hogy „a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása tilos”. Azt a követelést is elfogadták, hogy az önkormányzatok foglalják rendeletbe: „az önkormányzati bérlakásokból nincs helye az elhelyezés nélküli kilakoltatásoknak”.

Bármennyi „Fizessenek a gazdagok” plakátnál vagy a Fidesz szegényellenes politikáját ostorozó sajtóközleménynél százszor többet érne, ha legalább az a néhány önkormányzat, amit az ún. baloldali pártok vezetnek, követné a zuglói önkormányzat példáját, és rendeletbe foglalná az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát.

Egy tisztességes társadalomban nem hagyjuk egymást hajléktalanná válni, egy tisztességes önkormányzat pedig nem teszi hajléktalanná a lakosait – tavasszal és nyáron sem.

Szerző
2017.11.17 07:01

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36

Villogtatott a határ mellett, megbüntették a horvát aktivistát

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:02
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Fotó: /
A menekülteket segítő önkéntes állítólag reflektorral mutatott utat a határsértő migránsoknak, egy megyei bíróság több mint kétmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta.
Jelentős, 60 ezer kunás (2,6 millió forint) pénzbírságra ítélte a kelet-horvátországi Zupanja megye szabálysértési bírósága első fokon az Are You Syrious (Komolyan mondja?- vagy: Szíriuszi vagy, szójáték) önkéntes mozgalom egyik aktivistáját, amiért segített migránsoknak a szerb-horvát határ illegális átlépésében - írta az Index.hr című hírportál kedden. Horvátországban először szabtak ki pénzbírságot migránsokat segítő aktivistára.
Dragan Umicevicet bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy április 21-én éjjel Strosinci településnél fényjelekkel segített egy 14 fős afgán csoportot abban, hogy illegálisan Szerbiából Horvátországba jusson. Az ítélet szerint a kocsijában ülve, annak reflektorát használva irányította a migránsokat, hogy hol és mikor léphetik át a szerb-horvát zöldhatárt, idézi az ítéletet az MTI. A horvát törvények értelmében büntetendő a tiltott határátlépésben való közreműködés, illetve az illegálisan belépett külföldiek átszállítása az országon. Kivételt képez ez alól, ha az illető életmentésre szorul. A kihágásért 60 nap börtönbüntetés, valamint 23 ezer kuna pénzbírság szabható ki minden egyes személy után, aki illegálisan lépte át a határt. Az  Are You Syrious ugyanakkor gyakran tudósít olyan esetekről amikor horvát rendőrök menekülteket bántalmaznak – Facebook-oldalukon pedig arról is beszámoltak, amikor irodájukat érte támadás.
A Magyarországon elfogadott „Stop Soros”- törvénycsomag a horvát szabályozásnál is szigorúbb büntetéseket tesz lehetővé; a pontatlanul megfogalmazott, és épp ezért gumiszabályként alkalmazható szabályozás elviekben azt is megtorolja, ha valaki jogsegélyt nyújt menekülteknek, de akár egy szendvics átadása miatt is 5-90 napos elzárással sújthatja a bevándorlók támogatóit. Hogy a magyar hatóságok ezért konkrétan bírságoltak, büntetettek is volna, egyelőre nem ismert – a Népszava a NAV-nak küldött a témában kérdéseket. Az adóhatóság még nem válaszolt, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.
2018.09.25 20:02