Mi történik? - Rengeteg eltűnt fiatalt keresnek

Publikálás dátuma
2017.11.18 09:23
Illusztráció/Shutterstock
Fotó: /
Viszonylagos gyakorisággal meg-megjelennek az "Eltűnés miatt keressük" - kezdetű felhívások a Police.hu-n, de most valóban elgondolkoztató a keresések számának megszaporodása. Hova "tűnnek" el ezek a tizenéves kislányok, kiskamasz fiúk, és miért?  És ki törődik a sorsukkal?

- A Szegedi Rendőrkapitányság folytat eljárást egy 15 éves lány, Buza Marianna eltűnése ügyében. Ő Budapestről "tűnt el" november 10-én, azóta  nem adott életjelet magáról.

- A Soproni Rendőrkapitányság adta ki a felhívást egy 13 éves lány eltűnése miatt. Pusker Szófia még október 25-én egy győri befogadó otthonból távozott el, azóta tartózkodási helye ismeretlen.

- A Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitányság folytat eljárást egy 15 éves fiú eltűnése ügyében. Dalkó Norbert egy gyermekotthonból "távozott ismeretlen helyre". 

- Ugyanebből a XII: kerületi gyermekotthonból tűnt el a 15 éves szőke, kék szemű Hajnal Szilvia, ugyanazon a napon,  november 17-én.

- És ugyancsak ebből az intézményből "tűnt el"  a 14 éves Juhász Botond is, szintén november 17-én.  

 

Szerző
2017.11.18 09:23

Vonat karambolozott autóval Tápiószelénél

Publikálás dátuma
2018.08.18 10:20
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Összeütközött egy vonat és egy személyautó Tápiószele és Tápiógyörgye között szombaton, emiatt a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon késésekre kell számítani.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint az autóban ketten utaztak, mindketten megsérültek, a vonaton utazók közül senkinek nem esett baja. A Mávinform online térképe szerint a baleset miatt a vonalon kisebb késésekre kell számítani.
Szerző
2018.08.18 10:20

Nyakló nélkül tankolunk, soha ennyi üzemanyag nem fogyott

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:00

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Bár ezt az autósok biztosan másként látják, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon olcsónak számít a gázolaj. Erre rátehet még egy lapáttal a forint gyengülése is, a fuvarozók inkább itthon tankolnak.
Az első félév során 8,2 százalékkal rekordszintre, közel 1,8 milliárd literre ugrott a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsorából. Ezen belül a gázolaj mennyisége is most először ugrott egymilliárd liter fölé; ez egyszersmind jelentős, 9,8 százalékos forgalomugrás, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték. Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés: eme érték szintén csak a 2016-osat haladja meg. A prémiumüzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények ugyan csak 6,4 százalékkal fokozódtak, aránya viszont tényleg csak egy hajszállal áll a 10 százalék alatt. A márkás kutak forgalomnövekedési adata ezúttal meghaladja az összes hazai töltőállomásnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ugyane időszakra nyilvántartott, lapunk által már korábban bemutatott 6,8 százalékát. Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte kérdésünkre Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Cargopedia nyilvántartása szerint jelenleg a térség nyolc állama közül Ukrajna, Románia és Ausztria után Magyarországon a negyedik legolcsóbb a dízel.) Azt, hogy a közlekedők kimutatásunk szerint egyre szívesebben fordítják kormányukat márkás kutak felé, Grád Ottó úgyszintén a javuló gazdasági körülményekkel, a minőség fokozódó megbecsülésével magyarázta.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:03