Ellenszélben - Mostohafalva sikerei

Publikálás dátuma
2017.11.23 06:03

Fotó: /
Szinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? Sorozatunk következő állomása Horpács.

Mostohafalva – ezzel a címmel fogalmazta meg panaszáradatát a századforduló előtt Nagy Iván történész, amikor az aprócska Nógrád megyei falu, Horpács hányattatásairól fakadt ki az alispánnak, szolgabíráknak, útbiztosoknak. Jókora indulattal rögtön azzal kezdte, hogy már az sem véletlen, miért a horpad igéből eredeztetik a település nevét: „Ennek a szerény kis falunak a jóléte, szerencséje a mohácsi ütközet óta folyvást horpad”. Mindenekelőtt azt panaszolta, hogy a község lakosainak száma egyre csak apad, a településnek „nincs erdeje, nincs köve, nincs homokja”, de nincs a falunak még egy jóravaló, járható útja sem. „Miért? Isten tudja miért! Talán azért, mert adóját példás pontossággal fizeti!” – háborgott a történész.

– Ma már azért jobb a helyzet ennél, de tény, Nagy Iván panaszai közül van, ami ma is aktuális – mondta Molnár Zoltán, aki lassan húsz éve, 1998 óta vezeti a szlovák határ közelében fekvő települést. Kezdetben függetlenként indult és nyert, 2006 óta viszont MSZP-s polgármesterként intézi a község ügyeit a főállásban gyógypedagógusként dolgozó faluvezető.

Ahogyan jó száz évvel ezelőtt, úgy ma is az a legnagyobb gondjuk, hogy öregszik és fogy a falu. Ma már csak 175-en lakják a községet, ráadásul a horpácsiaknak csupán harmada aktív korú, a többiek mind nyugdíjasok. "Az idén eddig egy gyerek született, de már négy temetésünk volt” – hozta fel a súlyos demográfiai statisztikát Molnár Zoltán, aki azonban nem csak kesereg, hanem megoldási javaslattal is szolgált. Mint mondta, egyre több a faluban az olyan ház, ahonnan kihaltak az öregek, utódaik pedig nem tudják eladni az ingatlant, ezért az üresen, kihasználatlanul pusztul. Ha az önkormányzat meg tudna venni 4-5 ilyen házat, felújíthatná, majd bérlakásként hasznosítaná őket, akkor az ország hátrányos helyzetű térségeiből ide lehetne csábítani fiatalokat, akik új életet lehelnének a faluba. Molnár Zoltán szerint akadnának jelentkezők, mert a környéken – mindenekelőtt Rétságon és Nagyorosziban – van elég munkahely, aki akar, az tud is dolgozni a környéken.

– Ahhoz azonban, hogy házakat vehessünk kormányzati segítség, sok millió forint kellene. Önerőből nem tudunk belevágni ebbe, de egy ilyen apró település kérését ritkán hallják meg odafent – utalt a polgármester arra, hogy a jelek szerint túl kicsik ahhoz, hogy ilyen nagy ügyekben változást érjenek el.

A kicsiségnek azért előnye is akad: hiába régóta szocialista itt a polgármester, hozzájuk szinte soha nem érnek le a nagypolitikai csatározások. – Egyszer ugyan ránk küldték a kormányhű médiát a ravatalozó felújítása miatt, de általában csak annyit érzékelünk, hogy a falunapon eddig még csak egyszer vett részt a térség fideszes országgyűlési képviselője. A napi ügyekben nem érződik, hogy ellenzéki vezetésű a település – vélekedett Molnár Zoltán. Igaz, ebben szerinte szerepe van annak is, hogy náluk Nógrádban működik még valamiféle szakmai összetartás: mindenki tudja, ki, hová húz, de a legtöbb esetben nem a pártszín alapján születnek a döntések. Példaként – hogy megint csak visszatérjünk Nagy Iván panaszáradatához – azt hozza fel a polgármester: igaz ugyan, hogy bő száz év után újra a Mostohafalva elnevezéssel kellett példálóznia és könyörögnie, de végül a Fidesz-kormány idején sikerült elérniük, hogy felújítsák a településre vezető már-már járhatatlan bekötőt.

A polgármester szerint egyébként ezzel az útfelújítással "lett kész" a település. Mint mondta, teljes az infrastruktúra, az utak aszfaltozottak, minden önkormányzati épületet felújítottak, sőt, hét kamerából álló térfigyelő-rendszert helyeztek üzembe, így a közbiztonság is javult. Molnár Zoltán szerint mindezt hosszú évek szigorú gazdálkodásával érhették el: költségvetésük mindössze évi 40 millió forint – amiből jelentős összeget fordítanak a közmunkások foglalkoztatására –, így ha mindent kifizetnek, akkor évente csak 2-3 millió forint szabadon felhasználható forrásuk marad. De legalább, fűzte hozzá, nincs adósságuk. Itt említette meg a polgármester – s ezzel legalább annyira büszkélkedett, mint panaszkodott –, hogy eddigi legjobb évük akkor volt, amikor a kormány kompenzálta azokat a településeket, amelyeknél a jó gazdálkodás miatt nem volt szükség adósságátvállalásra: kétszer 3 milliót kapott a falu, az egyikből a hivatali épületet korszerűsítették, a másikból a temető kerítése újul meg jövő tavasszal.

Mikszáth faluja
Köszöntjük Horpácson, Mikszáth Kálmán falujában! – ez a felirat fogadja a település határában a látogatót. Mikszáth Kálmán ugyanis 1904-ben megvásárolta a reformkori Nógrád vármegye nemesi ellenzékének egyik vezetője, Szontagh Pál egykori birtokát, és sok időt töltött a településen. A Mikszáth-kúria ma a település legfőbb látványossága: emlékmúzeumként működik, a kastély parkja pedig természetvédelmi terület. A múzeumot évente több ezren látogatják. A múzeum magántulajdonban van, de az önkormányzat működteti, nemrégiben egy uniós, energiahatékonysági pályázat révén korszerűsíthették az épületet.

2017.11.23 06:03

A Magyar Rektori Konferencia sem támogatja a genderszak betiltását

Publikálás dátuma
2018.08.14 08:31
Az ELTE lágymányosi campusa, mely a Társadalomtudományi Karnak is otthont ad
Fotó: / Németh András Péter
Elküldték az Emmi-nek az előterjesztéssel kapcsolatos véleményüket, a kormányzati döntésig további nyilatkozatot nem tesznek.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n előzetes szakmai egyeztetések nélkül megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki a testület 168 órának küldött közleményéből.
„A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”
– írta az MRK. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól.   Az ELTE úgy véli, a szak rendeleti úton történő megszüntetése minden előzetes vizsgálat, konzultáció nélkül alaptörvény ellenes lehet, az egyetem szakmailag indokolatlannak tartja a szak megszüntetését. A CEU már korábban jelezte, hogy elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát. A kutatók szerint „talán a közös fellépésre lenne szükség” – az erről szóló cikkünket itt találja. Megszólalt ugyanakkor Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is, ő az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. 
2018.08.14 08:31
Frissítve: 2018.08.14 08:31

Anyagi gondok miatt aggódnak a magyar fiatalok, a jobb megélhetés reményében mennek külföldre

Publikálás dátuma
2018.08.14 07:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Észak-Magyarországon a 24-29 évesek több mint 50 százaléka az érettségiig sem jut el.
Nyilvánosságra hozták a teljes Magyar Ifjúság Kutatást, amiből az is kiderült, hogy a 15-29 évesek a jobb megélhetés reményében tartanak külföldre, többségük pedig az anyagi nehézségeket tartja a fiatalok legégetőbb problémájának. A 24.hu a dokumentum alapján azt írja: a 2001 és 2016 közötti változásról elmondható, hogy a 15-29 évesek kevésbé látják problémának a munkavállalást, inkább az anyagi biztonság megteremtése miatt aggódnak. Csak az erdélyi megkérdezettek között szerepel más (az alkohol elterjedése) az élen, mindenhol máshol az anyagi nehézségek, létbizonytalanság, szegénység, elszegényedés jelenti a fiatalok szerint a fő gondot. A fiatalok iskolai végzettségére vonatkozó adatokból az derül ki, hogy –  az általános iskolai végzettségnél megrekedtek aránya 9 százalék, nagyobb részük pedig úgy gondolja, hogy nem is fogja folytatni a tanulmányait. – a vizsgáltak közel fele magasabb iskolai végzettséget ért el, mint az édesapja, viszont a már nem tanuló fiatalok alig hatoda, 15 százalékuk ért csak el alacsonyabb végzettséget az apákhoz képest, ami 12 százalékkal alacsonyabb arány a négy évvel ezelőttinél. – 10 százalékkal magasabb (53 százalék) a felfelé mobil lányok aránya, mint a fiúké, akiknek csak kevesebb mint fele (42 százalék) tudott magasabb végzettséget szerezni édesapjánál. – a fővárosiak negyede alacsonyabb végzettséget szerzett apjánál, míg a falvakban élők esetében mindössze tizedükre igaz ez (ők sem fölfelé váltak mobillá, hanem nagyobb hányaduk az édesapjáéval azonos végzettséget szerzett). Jelentősek az eltérések a befejezett iskolai végzettség szintjei között is, a legalacsonyabb mutatók Észak-Magyarországra jellemzők, ahol a 24-29 évesek több mint 50 százaléka az érettségiig sem jut el. Közép-Magyarországon ez az arány a 24 százalékot sem éri el. A kutatás kitért az elvándorlási kedvre is: az eredmények szerint – a magyar fiatalok közel fele (47 százalék) dolgozna külföldön a jövőben (leginkább a kárpátaljai fiatalokról mondható el, hogy tervezik a külföldi munkavállalást, a válaszadók háromnegyede ezt Magyarországon képzeli el. Legkevésbé a felvidéki magyar fiataloknak vannak külföldi munkavállalással kapcsolatos terveik.) – a magyarországi fiatalok jelentős részének tervei között csak időszakos a külföld iránti érdeklődés, a válaszadók harmada pár évre tervezi a közeljövőben, hogy külföldre megy dolgozni, további 18 százalék pedig csak pár hétre vagy egy hónapra. – 15 százalék jelezte, hogy letelepedési szándékkal költözne külföldre. – a nőtlen férfiak és a hajadon nők tervezik leginkább, hogy a közeljövőben akár munka, akár tanulás céljából kipróbálják magukat külföldön. A magyar fiatalok a külföldre költözés legerősebb indokaként a jobb megélhetést említették, a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százalék) vallott így. Ezt követte a tapasztalatszerzés (38 százalék) és az otthoni rossz anyagi körülmények (35 százalék). A fiatalok 36 százaléka ért egyet azzal, hogy az idejövő külföldiek elveszik a magyarok elől a munkát, ezért nem kellene engedni, hogy idejöjjenek. Azonban a fiatalok csupán harmada véli azt, hogy az idejövő külföldiek könnyen be tudnak illeszkedni a magyar társadalomba.
Kiderült az is, hogy az életük különböző szakaszában lévő fiatalok eltérően vélekednek a vágyott munkahely megtalálásának esélyéről. Az oktatási rendszerben lévő fiatalok jóval magasabb arányban fogalmaztak meg pozitív várakozásokat, mint az oktatási rendszeren kívül lévők. A kutatásból kiderült az is, hogy a politika alapvetően nem érdekli a magyar fiatalokat: nincs olyan régió, beleértve Magyarországot, ahol többen lennének a politika iránt érdeklődők, mint a nem érdeklődők. Összességében a politika iránt legkevésbé érdeklődő két csoport a magyarországi 15–29 évesek, valamint a felvidéki fiatalok. Ebben a két régióban a kétharmadot közelíti, vagy némileg meg is haladja a politika iránt nem érdeklődők csoportja.
Témák
kutatás
2018.08.14 07:43
Frissítve: 2018.08.14 07:43