Tanárhiány - A fele se tréfa!

Publikálás dátuma
2017.11.23 19:41
Az elmúlt hetekben sokszor maradtak szaktanár nélkül a diákok a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Sz
Fotó: /
Balog miniszter viccnek tartja, hogy nincs elég pedagógus. Sokan vannak, akik nem nevetnek vele: például a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium tanárai, diákjai sem.

Az elmúlt hetekben többször is elmaradtak az első órák, és a helyettesítéseket sem lehet egykönnyen megoldani a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában – értesült lapunk. Leöveys diákok és egy pedagógus szerint szakmai és természettudományos tárgyak maradnak el a leggyakrabban, elsősorban a szaktanárok hiánya miatt: ha egyikük például betegszabadságra megy, a szakórát lehetetlen helyettesítéssel érdemben megtartani.

Noha a pedagógushiányról szóló hírek általában állami intézményekből érkeznek, úgy tűnik, az egyházi fenntartású iskoláknak is szembe kell nézniük ezzel a problémával. Igaz, a Leöveyt idáig az állam működtette, fenntartását csak idén szeptembertől vette át a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Főegyházmegyéje. Az iskola igazgatója, Petőné László Katalin megkeresésünkre nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesüléseinket, tájékoztatás helyett a fenntartóhoz irányított minket. A főegyházmegyénél csütörtökön nem tudtak reagálni kérdéseinkre.

Ugyanakkor beszédes az iskola weblapja: a jelenleg 24 fős tantestületben például mindössze egyetlen biológia-kémia szakos pedagógus található, ahogy matektanárból is csak egy van, mégpedig az igazgató, Petőné László Katalin. De fizikatanár már egy sincs, így a diákok órarendjeiben meg sem jelenik ez a tantárgy, hiába folytat az iskola szakképzés mellett "normál" gimnáziumi képzést is. A weboldalon a napi helyettesítéseket és óraelmaradásokat is rögzítik, a november 23-ra vonatkozó táblázat szerint aznap kilenc tanórát nem sikerült érdemben megtartani. Ezek közül három teljesen elmaradt, a többit felügyelettel vagy például testnevelés órával helyettesítették.

A Leövey most nyilvánosságra került gondjainak az ad különös aktualitást: Balog Zoltán humánminiszter szerdán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén próbálta bagatellizálni a tanárhiányt. Azt mondta: "Egy olyan rendszerben, ahol több mint 170 ezer pedagógus van, és hiányzik néhány száz tanár, pedagógushiányról beszélni a vicc kategóriájába tartozik."

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: a miniszterrel ellentétben a pedagógusok saját bőrükön tapasztalják a szakos ellátottság hiányosságait, és egyáltalán nem tartják viccesnek.

A tisztánlátást viszont nehezíti, hogy a kormányzat ködösít a tanárhiányról. A Klebelsberg Központ lapunkkal korábban azt közölte, az általuk fenntartott iskolákban mintegy "1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában a pedagógusok". Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint jelenleg 172 ezer a fő munkaviszonyú pedagógusok száma, a betöltetlen álláshelyek ennek 1-2 százalékát teszik ki. Vagyis a szaktárca szerint is legalább1700-3400 tanár hiányzik. A kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar viszont legalább 4500 betöltetlen álláshelyről tud. Vagyis annyi biztosan állítható: Balog miniszter tévedett, nem néhány száz, hanem több ezer tanár hiányzik.

Az Országgyűlésben legutóbb Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) próbált konkrét számokat megtudni az Emmitől, mégpedig úgy, hogy az összes tankerületről külön kérdést nyújtott be. A minisztérium azonban egyetlen, továbbra is semmitmondó válaszlevélben tudta le valamennyi kérdést. Annyit azért hozzátettek: "ahol nehéz egyes tantárgyak tekintetében pedagógust találni, a tankerületi központok - egymással összefogva, egymást segítve - mindent megtesznek azért, hogy ezekben az intézményekben is biztosítsák a szükséges személyi feltételeket".

2017.11.23 19:41

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48