Elúszhat az MSZP kongresszusa

Publikálás dátuma
2017.11.29. 06:07
Molnár Gyula FOTÓ: Vajda József

Pénteken Molnár Gyula kiállhat és bejelentheti: megvan az egyezség a Demokratikus Koalícióval. Az más kérdés, mindez sikernek minősül-e. Az MSZP országos elnökségének hétfő esti ülésén ugyanis úgy tűnt, sokan nem érzik magukénak a megállapodást, és a helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy már a december 9-ei kongresszus sem biztos – több forrásunk szerint sem tartják meg. A tanácskozásra a többség már eleve azzal a szándékkal érkezett, hogy átírja a kongresszus tervezett napirendjét, és kihúzza a lista- és jelöltállítási programpontot. Épp ezért rendkívül érzékenyen érintette a tanácskozókat, amikor az atv.hu-n megjelent a választókerületek tervezett elosztási rendje, vagyis az: hol indít jelöltet az MSZP és hol a DK. A többség ezt egyfajta zsarolási kísérletként értékelte, és a pártelnököt feltételezte szivárogtatóként. Hogy igazuk van-e vagy sem, arról kár találgatni. Az viszont biztos, hogy nem lenne könnyű lenyomni a helyi szervezetek torkán, hogy a választókerületek nagyjából 55 százalékát vinnék a szocialisták, és 45 százalék illetné Gyurcsány Ferenc pártját. Nem véletlen, hogy csekély volt a konstrukció támogatottsága, a tanácskozáson mindössze a párt egyetlen meghatározó politikusa szerette és sürgette megvalósítását.

Ráadásul Gyurcsány Ferenc – akivel mi is közlünk interjút – fokozta is az ellenérzést, amikor az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy végre „helyre kell állítani egy tisztességes arányt közöttünk”, vagyis az MSZP és a DK között. Nem vitás, Budapestet nézve valóban az 55-45 százalék a tisztességes arány. Az országos átlag (a fővárossal együtt) azonban inkább kétharmad-egyharmad, és a körzetek mintegy háromnegyedében a DK nem tudna érdemi jelöltet állítani. Nem véletlen, hogy a Demokratikus Koalíció országos kampányra, vagy ha úgy tetszik, témakampányra készül, hiszen kisközösségi hangadók nélkül nem képes megszólítani helyi ügyekkel a választókerületek polgárait.

Nagyjából összeállt
Gyakorlatilag kész a Fidesz-KDNP egyéni képviselő-jelöltjeinek listája, napokon belül dönthet róla a Kövér László vezette országos választmány – tudta meg a 168 Óra. Rogán Antal nem indul egyéniben, de még nincs jelölt a helyére. Lázár János és Kósa Lajos a szokott helyen, Hódmezővásárhelyen, illetve Debrecenben próbálkozik, a 2014-ben vesztes Németh Szilárd pedig újra megméretheti magát Csepelen. Erzsébetvárosban a miniszterelnök lányának jogi képviselője indul, de az utolsó napokban is vannak még nyitott egyéni körzetek. Z. Á.

Szerző

Választási csalásokra számít az ellenzék

Az ellenzéki pártok szerint kétséges, hogy a 2018-as országgyűlési választások szabadok és tisztességesek lesznek-e. Ezért fontosnak tartják, hogy a lehető legtöbb szavazatszámláló bizottságban legyen ellenzéki tag – többek között ez is kiderült a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tegnapi kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a DK, az Együtt, a Jobbik, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd képviseltette magát. Elhangzott az is: a TASZ módszeresen nyomon követi majd választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét és előre meghatározott szempontok szerint elemzi a döntéseiket.

Szerző

Szembesítik múltjával a Fideszt

Publikálás dátuma
2017.11.29. 06:04
Balog Zoltán, a mára megszüntetett emberi jogi bizottság fideszes elnöke 2008-ban még büszkén lengette a tibeti zászlót. FOTÓ: M
Az LMP változatlan formában benyújtja a parlamentnek azt a javaslatot, amit ellenzéki korában a Fidesz akart elfogadtatni a kínai jogsértések miatt tiltakozva.

Li Ko-csiang kínai kormányfő Budapestre érkezésekor a rendőrök megakadályozták, hogy a Tibetet Segítő Társaság vezetője tibeti zászlóval demonstráljon. A történelem megismételte önmagát. A rendőrök 2011-ben és 2012-ben is vegzálták az ellentüntetőket, amikor Orbán Viktor kormányfő meghívására rangos vendég érkezett a kommunista Kínából (egyikük, akkor még miniszterelnök-helyettesként, Li Ko-csiang volt).

A mostani incidens apropóján bejárta a sajtót az a 2008-ban készült fotó, amelyen Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke – ma az emberi erőforrások minisztere – tibeti zászlót lenget a Kossuth téren. Az LMP azért is porolta le a Fidesz által kezdeményezett akkori törvényjavaslatot, hogy emlékeztessen rá: Orbán pártja egészen mást mond kormányra kerülve, mint azokban az időkben, amikor még ellenzékben volt.

A hajdani fideszes javaslat – amelynek elfogadását egyébként az akkor kormányon lévő MSZP-sek nem tartottak időszerűnek – párhuzamot vont az 1956-os magyar forradalom és az 1959-es tibeti népfelkelés között, s nem győzte hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy Kínai Népköztársaság betartsa az emberi jogokat. Annak idején több fideszes politikus is úgy gondolta, hogy az emberi jogok érvényesülését semmiféle gazdasági érdek nem írhatja felül. A KDNP-s Semjén Zsolt bábáskodása mellett még úgynevezett Tibet-csoport is alakult az Országgyűlésben.

A kétharmados parlamenti hatalmat megszerezve gyorsan megváltozott a jobboldal álláspontja. „A Kínai Népköztársaság és Magyarország szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt” – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő 2011 nyarán.

Nem sokkal később Semjén Zsolt elmagyarázta, miről is van szó. „Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy Kínával üzleteljen, mert aki nem üzletel Kínával, az nincs a világgazdaság színpadán” – nyilatkozta a KDNP-s politikus. Érvelése szerint az emberi jogi párbeszédben akkor érhetők el eredmények, ha a kölcsönös érdekek alapján jó a magyar-kínai kapcsolat.

Tehát: megvalósítható a gazdasági, nemzeti érdek figyelembe vétele és az emberi jogokhoz való ragaszkodás. Semjén szerint a volt amerikai elnök, Ronald Reagan is ezt tette, legyőzte a Szovjetuniót, de mindvégig párbeszédet folytatott Gorbacsovval.

Nem tudhatjuk, Semjén Zsolt okfejtéséből mennyiben következik, hogy Magyarország rövidesen legyőzi Kínát. Az teljesen biztos, hogy az emberi jogi bizottság elnöke napjainkban nem fog tibeti zászlóval bíbelődni a Kossuth téren: ezt a bizottságot ugyanis a Fidesz megszüntette.

Szerző