Lázár 105 - Ma sem tudtunk meg többet a "Soros-aktákról"

Publikálás dátuma
2017.11.30 14:13
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma is fél kettőre invitálta a nagyérdeműt, ahol 105. alkalommal igyekszik megosztani, hogy "Mit, miért tesz a kormány?". A múlt heti Kormányinfó elmaradt, lesz mit bepótolnia a tárcavezetőnek. A témák között biztosan ott lesz: Soros György, a nemzeti konzultáció, így a migráció, Kína, Brüsszel...

13:45 - Megérkezett Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő

A tárcavezető megköszönte az állampolgárok türelmét a Kína-KKE-csúcs miatt kialakult fennakadások miatt. Természetesen a kormányülésen is ez volt a fő téma.

De szóba került még: 

"Soros-akták"

Szintet ugrott, más minőséget képviselnek Soros György és érdekcsoportjainak befolyásolási kísérletei 2015 óta - mondta a miniszter. A kormány abba a helyzetbe került, hogy megvédje az ország érdekeit - tette hozzá.

Magyarországot nem lehet bevándorlóországgá tenni - jelentette ki a tárcavezető, aki közölte, hogy a kormány megtárgyalta a belügy- és a hírszerzésért felelős miniszter jelentését a nyugat-európai sajtóban napvilágot látott "Soros-akták" ügyében. A jelentés döntő része államtitok. Lázár János szerint: nem a kormány támadta a Soros-szervezeteket, hanem ezek akarják megváltoztatni a magyar döntéshozók álláspontját.

Európai döntéshozatali mechanizmus

Az EB folyamatosan próbálja ráerőltetni a kötelező betelepítési kvótát a tagállamokra - állítja Lázár János. Ezért volt szükség a nemzeti konzultációra, hogy az állampolgárok véleményüknek adhassanak hangot. 

Foglalkoztatás

Döbbenetes módon csökkent a munkanélküliség, folyamatosan nőnek a reálbérek. 

4-es metró

60-70 milliárd forintot különítettek el a várható uniós bírságra. 

Településképi szabályozás

Az állam által építeni kívánt épületeknek bele kell illeszkednie a településképbe. 

Uniós források felhasználása

Hétfőn számol be a kormány részletesen, hogy mire költötte az EU-s pénzeket. 

A stratégiai és a gazdasági kabinet döntései 

-  a kormány megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek

-  jóváhagyták a győri Xantus János Állatkert átfogó fejlesztését

-  támogatták Szeged közlekedésfejlesztési koncepcióját

-  hozzájárultak az új szekszárdi uszoda építésének megkezdéséhez

-  2017-2018-ban 100 milliárd forintos útfelújítási programot hajtanak végre

Szerző
2017.11.30 14:13
Frissítve: 2017.11.30 16:38

Titokban avattak Horthy-szobrot Hajdúböszörményben

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:41

Fotó: Facebook/
Az eseményen felszólalt Kiss Attila fideszes polgármester is.
Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn, az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is – írja a Magyar Narancs. Az eseményről Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldala tudósított, tőle tudhatjuk – illetve a közzétett fotók alapján kiderül –, hogy az avatóünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”. Eltérően a korábbi hasonló eseményekhez, Horthy Miklós szobrának szombati avatását semmiféle tiltakozás nem előzte meg, nem kísérte, de még visszhangja sincs – talán azért, mert a meghívottakon kívül senki nem tudott róla – teszi hozzá a lap.
2018.09.19 18:41

Most Ferencvárosban lakoltattak ki egy családot

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:27

Fotó: Facebook/ A Város Mindenkié
A Város Mindenkié csoport élőlánccal próbálta ezt megakadályozni, de nem jártak sikerrel.
A Ferencvárosi Önkormányzat szerdán elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy párt kiskorú gyermekükkel, abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek – közölte a Város Mindenkié csoport. A közlemény szerint a családot vasárnap szóban tájékoztatták a rendőrök a kilakoltatás időpontjáról, írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor – tették hozzá. Mint írták, a volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.
„Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, a Város Mindenkié szerda reggel élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást – sajnos sikertelenül. A rendőrök egyenként szakították ki a több mint negyven aktivistát egymás karjaiból, eltávolították őket a lakás elől, amelyből aztán a családot kilakoltatták”
–fogalmaztak.
Kitértek arra is, hogy az élőlánc egyik résztvevőjét a kilakoltatás során az önkormányzat által odarendelt egyik költöztető bántalmazta. Úgy tudják, a költöztető ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás. Az AVM aktivistái közül többen „Családok éve” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, később azonban ezeket a rendőrség eltávolította – tették hozzá.
A család jelenleg megfizethető albérletet keres. A közleményben kiemelték, hogy miközben az önkormányzat azzal próbálta igazolni a kilakoltatást, hogy ők „a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben” támogatták a családot, éppen a legfontosabb törvényi kötelezettségének nem tett eleget: a hajléktalanná válás megelőzésének.
„Eközben az önkormányzat egyetlen, a fidesz helyi embereinek átjátszott lakáson tízszer annyit – tízmilliókat – veszít, mint amennyivel a család valaha tartozott. Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban”
– fogalmaztak.

Reagált az önkormányzat

A hírekre szerdán reagált az önkormányzat, közleményükben azt írták: a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16 660 forint lakásdíjért, és bérleti szerződésüket az önkormányzat 2000 és 2008 között tartozás miatt több alkalommal felmondta. Közölték, hogy határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt, hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó. A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott – tették hozzá. H-né 2016-ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1 millió 750 ezer forintos tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. Azt írták, a megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A gyerek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába – olvasható a közleményben.
2018.09.19 18:27
Frissítve: 2018.09.19 18:31