A csődig büntetnék a Jobbikot

Publikálás dátuma
2017.12.07 06:05

Fotó: /
Tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva több mint 330 millió forintot akar behajtani a Jobbikon az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Büntetésként ugyanekkora összeggel csökkenne a párt állami támogatása, a Jobbik tehát összesen 660 milliót veszítene. Ami azt jelentené, hogy semmi pénze nem maradna a kampányra.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben jelentette be: szerinte a Jobbik 2017 első felében 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. A párttörvény alapján ez tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ „hatósági jelzések” nyomán jutott erre a következtetésre.

A törvény szerint tiltott támogatásnak számít, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat – a számvevőszék ezzel feltehetően a Simicska Lajos cégeitől bérelt plakáthelyekre utalt. A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek.

A Jobbik számára halvány reménysugár, hogy egyelőre csak „jelentéstervezetről” van szó. Persze, a számvevőszék állítása és az eljárás ellen egyaránt tiltakozó pártot ez a legkevésbé sem nyugtatja meg. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közölte: ha a több mint 660 millió forintot elveszik a párttól, akkor kérdésessé válik, hogy a Jobbik egyáltalán képes lesz-e elindulni a parlamenti választáson. Állította, hogy a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit látjuk.

Miután az ÁSZ nem volt hajlandó átvenni a Jobbik gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat, kétséges, hogy milyen és honnan beszerzett adatok alapján vélelmezi a közleményben megfogalmazott tiltott pártfinanszírozást – hangsúlyozta állásfoglalásában Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója. Olyan ez – állapította meg –, mintha egy bíróság ítéletet hirdetne anélkül, hogy tárgyalást folytatott volna le, bizonyítékokat értékelt volna és meghallgatta volna az érintetteket, ezután pedig döntését nem lehet megtámadni, mert a törvény tévedhetetlennek nyilvánítja. A Fidesz szerinte a számvevőszéket felhasználva akarja ellehetetleníteni a Jobbikot. Az LMP is tiltakozott az eljárás ellen. Közben az ügyészség március 6-ig meghosszabbította azt a nyomozást, amely azt vizsgálja, a Jobbik akadályozta-e a számvevőszéki ellenőrzést.

Plakátháború Budapesten
Pályázatot írt ki a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítására a főváros – döntött tegnap a fővárosi közgyűlés. Az ellenzék szerint a pályázaton borítékolhatóan Orbán Viktor miniszterelnök oligarchája, Garancsi István plakátcége, az ESMA Zrt. fog nyerni, s azért akarják helyzetbe hozni az ESMA-t, mert a plakáthelyek jó része a volt barát, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahírnál van. Az idén nyáron derült ki, hogy az ESMA két éven át a közterület-tulajdonos fővárosi önkormányzat hozzájárulása, engedélye nélkül helyezett ki a villanyoszlopokra reklámokat, s használati díjat sem fizetett. A közgyűlés most úgy döntött, hogy az ESMA fizessen a fővárosnak nettó 39,5 millió, a BKK-nak 2,5 millió, a BDK-nak 82,5 millió forint plusz késedelmi kamatot. „Az egész pályázat vicc” kommentált Horvát Csaba (MSZP). B. Z. 

2017.12.07 06:05

Tüntetésen álltak ki Debrecenben az eddigi iskolaigazgató mellett

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:24

Fotó: Google Street View/
Nem értik a döntést, elégedettek voltak Rózsavölgyi Gábor munkájával.
Több százan tüntettek csütörtökön a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójáért az iskola épülete előtt. Az eseményt öreg diákok szervezték, de sok szülő, jelenlegi tanuló és tanár is részt vett rajta – hangzott el az RTL Klub híradójában. A tüntetés résztvevői azt akarják, hogy továbbra is Rózsavölgyi Gábor legyen az igazgató, aki 23 éve vezeti a gimnáziumot. Mellette voksoltak az iskola tanárai, diákjai és a szülői munkaközösség, az oktatási államtitkár mindezek ellenére úgy döntött, nem támogatja a pályázatát. Helyette Türk László helyi fideszes képviselőt nevezte ki öt évre. A csatornának több szülő is arról beszélt: nem értik a döntés okát, elégedettek voltak a régi igazgató munkájával, mert ő a gyerekekkel foglalkozott. Korábban a tankerület úgy reagált, hogy szakmai szempontok szerint döntöttek, mert szerintük eddig jogszerűtlenül működött az iskola.
2018.08.17 21:24
Frissítve: 2018.08.17 21:24

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22