A csődig büntetnék a Jobbikot

Publikálás dátuma
2017.12.07 06:05

Fotó: /
Tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva több mint 330 millió forintot akar behajtani a Jobbikon az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Büntetésként ugyanekkora összeggel csökkenne a párt állami támogatása, a Jobbik tehát összesen 660 milliót veszítene. Ami azt jelentené, hogy semmi pénze nem maradna a kampányra.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben jelentette be: szerinte a Jobbik 2017 első felében 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. A párttörvény alapján ez tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ „hatósági jelzések” nyomán jutott erre a következtetésre.

A törvény szerint tiltott támogatásnak számít, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat – a számvevőszék ezzel feltehetően a Simicska Lajos cégeitől bérelt plakáthelyekre utalt. A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek.

A Jobbik számára halvány reménysugár, hogy egyelőre csak „jelentéstervezetről” van szó. Persze, a számvevőszék állítása és az eljárás ellen egyaránt tiltakozó pártot ez a legkevésbé sem nyugtatja meg. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közölte: ha a több mint 660 millió forintot elveszik a párttól, akkor kérdésessé válik, hogy a Jobbik egyáltalán képes lesz-e elindulni a parlamenti választáson. Állította, hogy a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit látjuk.

Miután az ÁSZ nem volt hajlandó átvenni a Jobbik gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat, kétséges, hogy milyen és honnan beszerzett adatok alapján vélelmezi a közleményben megfogalmazott tiltott pártfinanszírozást – hangsúlyozta állásfoglalásában Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója. Olyan ez – állapította meg –, mintha egy bíróság ítéletet hirdetne anélkül, hogy tárgyalást folytatott volna le, bizonyítékokat értékelt volna és meghallgatta volna az érintetteket, ezután pedig döntését nem lehet megtámadni, mert a törvény tévedhetetlennek nyilvánítja. A Fidesz szerinte a számvevőszéket felhasználva akarja ellehetetleníteni a Jobbikot. Az LMP is tiltakozott az eljárás ellen. Közben az ügyészség március 6-ig meghosszabbította azt a nyomozást, amely azt vizsgálja, a Jobbik akadályozta-e a számvevőszéki ellenőrzést.

Plakátháború Budapesten
Pályázatot írt ki a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítására a főváros – döntött tegnap a fővárosi közgyűlés. Az ellenzék szerint a pályázaton borítékolhatóan Orbán Viktor miniszterelnök oligarchája, Garancsi István plakátcége, az ESMA Zrt. fog nyerni, s azért akarják helyzetbe hozni az ESMA-t, mert a plakáthelyek jó része a volt barát, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahírnál van. Az idén nyáron derült ki, hogy az ESMA két éven át a közterület-tulajdonos fővárosi önkormányzat hozzájárulása, engedélye nélkül helyezett ki a villanyoszlopokra reklámokat, s használati díjat sem fizetett. A közgyűlés most úgy döntött, hogy az ESMA fizessen a fővárosnak nettó 39,5 millió, a BKK-nak 2,5 millió, a BDK-nak 82,5 millió forint plusz késedelmi kamatot. „Az egész pályázat vicc” kommentált Horvát Csaba (MSZP). B. Z. 

2017.12.07 06:05

Vaklárma volt a ferihegyi lezárás - Nem került radioaktív anyag a levegőbe

Publikálás dátuma
2018.08.16 17:14
Illusztráció, korábbi felvétel
Fotó: Népszava/
Nem volt külsérelmi nyom, nem sérült meg az a konténer, ami miatt szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőteret - mondta Salik Ádám, az OKI Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának fizikusa csütörtökön az MTI-nek.
Salik Ádám kifejtette, a helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen. Hozzátette: az ijedtségre az adta az okot, hogy a konténer a környezeténél melegebb volt, ez azonban a szakember szerint természetes, amikor - mint most is - nagy mennyiségű radioaktív anyagot szállítanak. Mint mondta, a konténerben 465 terabecquerel (TBq) mennyiségű irídium-192 izotópot szállítottak.
Szerdán este le kellett zárni a Liszt Ferenc-repülőtér 2B terminálját egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomag miatt. A szakember jelezte, az egészségügyben és az iparban használatos radioizotópok szállítására a legmagasabb fokú biztonsági követelmények vonatkoznak:
a csomag elvileg akkor sem sérülhet meg, ha 30 percig 800 Celsius-fokú égésnek teszik ki, de a csomagolásnak ki kell bírnia, ha 9 méterről egy 500 kilogrammos súlyt ejtenek rá.
Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor szerda este azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A cég hangsúlyozta, hogy sugárzó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.
2018.08.16 17:14
Frissítve: 2018.08.16 17:42

Múmiák találkozója Budapesten (fotók)

Publikálás dátuma
2018.08.16 15:36

Fotó: Népszava/ Vajda József
Megnyílt Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban a Világ Múmiái kiállítás, amelyen mumifikálódott tetemek mellett alapos ismereteket kapunk arról, hogyan igyekeztek ez elmúlt évezredekben az emberek megküzdeni az elmúlással.
Az első mumifikálásokat a természet végezte: oxigénmentes lápokban, forró száraz sivatagokban, hideg és jeges hegyekben őrződtek meg emberek és állatok tetemei. Az első múmiakészítők a dél-amerikai csincsorro törzs tagjai voltak, akik időszámításunk előtt ötezerben - két ezer évvel az egyiptomiak előtt - már mumifikáltak csecsemőket, gyermekeket, szoptatós anyákat, a későbbi időkben pedig már minden halottjukat így temették el. A legismertebbek, és ha lehet mondani a legnépszerűbbek, az egyiptomi múmiák voltak, szuvenírként szállították őket Európába. Angliában például felbontásuk teadélutánok eseménye volt, gyógyító erőt tulajdonítottak nekik. Tudjuk, hogy az egyiptomiak hite szerint az örök élet feltétele az épségben megőrződött test, mumifikálási technikájukat jól ismerjük, nemrégiben tártak fel olyan műhelyt, ahol fennmaradtak szerszámaik, eszközeik. 
De nem csak a történelem előtti időkből, és az ókorból maradtak fenn múmiák; a kiállításon - amelynek létrehozásában komoly részt vállaltak a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei is - láthatók néhány száz évesek is. Nálunk a leghíresebb ilyen lelet, a váci Fehérek templomának kriptájában megtalált, természetes módon mumifikálódott 265 holttest. Közülük az Orlovits család három tagját láthatjuk a kiállításon. A természetes emberi kíváncsiság kielégítése mellett a múmiák tanulmányozása fontos tudományos feladat: rengeteg ismeretet hordoznak az elmúlt korok embereinek táplálkozási szokásairól, betegségeiről, életmódjáról. Fotók: Vajda József 
Szerző
2018.08.16 15:36
Frissítve: 2018.08.16 16:05