A csődig büntetnék a Jobbikot

Publikálás dátuma
2017.12.07 06:05

Fotó: /
Tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva több mint 330 millió forintot akar behajtani a Jobbikon az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Büntetésként ugyanekkora összeggel csökkenne a párt állami támogatása, a Jobbik tehát összesen 660 milliót veszítene. Ami azt jelentené, hogy semmi pénze nem maradna a kampányra.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben jelentette be: szerinte a Jobbik 2017 első felében 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. A párttörvény alapján ez tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ „hatósági jelzések” nyomán jutott erre a következtetésre.

A törvény szerint tiltott támogatásnak számít, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat – a számvevőszék ezzel feltehetően a Simicska Lajos cégeitől bérelt plakáthelyekre utalt. A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek.

A Jobbik számára halvány reménysugár, hogy egyelőre csak „jelentéstervezetről” van szó. Persze, a számvevőszék állítása és az eljárás ellen egyaránt tiltakozó pártot ez a legkevésbé sem nyugtatja meg. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közölte: ha a több mint 660 millió forintot elveszik a párttól, akkor kérdésessé válik, hogy a Jobbik egyáltalán képes lesz-e elindulni a parlamenti választáson. Állította, hogy a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit látjuk.

Miután az ÁSZ nem volt hajlandó átvenni a Jobbik gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat, kétséges, hogy milyen és honnan beszerzett adatok alapján vélelmezi a közleményben megfogalmazott tiltott pártfinanszírozást – hangsúlyozta állásfoglalásában Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója. Olyan ez – állapította meg –, mintha egy bíróság ítéletet hirdetne anélkül, hogy tárgyalást folytatott volna le, bizonyítékokat értékelt volna és meghallgatta volna az érintetteket, ezután pedig döntését nem lehet megtámadni, mert a törvény tévedhetetlennek nyilvánítja. A Fidesz szerinte a számvevőszéket felhasználva akarja ellehetetleníteni a Jobbikot. Az LMP is tiltakozott az eljárás ellen. Közben az ügyészség március 6-ig meghosszabbította azt a nyomozást, amely azt vizsgálja, a Jobbik akadályozta-e a számvevőszéki ellenőrzést.

Plakátháború Budapesten
Pályázatot írt ki a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítására a főváros – döntött tegnap a fővárosi közgyűlés. Az ellenzék szerint a pályázaton borítékolhatóan Orbán Viktor miniszterelnök oligarchája, Garancsi István plakátcége, az ESMA Zrt. fog nyerni, s azért akarják helyzetbe hozni az ESMA-t, mert a plakáthelyek jó része a volt barát, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahírnál van. Az idén nyáron derült ki, hogy az ESMA két éven át a közterület-tulajdonos fővárosi önkormányzat hozzájárulása, engedélye nélkül helyezett ki a villanyoszlopokra reklámokat, s használati díjat sem fizetett. A közgyűlés most úgy döntött, hogy az ESMA fizessen a fővárosnak nettó 39,5 millió, a BKK-nak 2,5 millió, a BDK-nak 82,5 millió forint plusz késedelmi kamatot. „Az egész pályázat vicc” kommentált Horvát Csaba (MSZP). B. Z. 

2017.12.07 06:05

Magyar kórházat nyitna Beregszászon a kormány

Publikálás dátuma
2018.12.11 10:24
Beregszász
Fotó: / Németh András Péter
Kétszer is leállították már a projektet, de mindkétszer újraindult. Részleteket azonban senki nem hajlandó elárulni róla.
Már megvan a helye a kárpátaljai Beregszászon annak a vadonatúj, világszínvonalú kórháznak, amit a kárpátaljai reformátusok neve alatt, de a magyar kormányzat által biztosított pénzből hoznának létre, írja a 24.hu.
Beregszász polgármestere néhány hete a közösségi oldalán jelentette be, hogy a város elindította a beruházáshoz szükséges előkészületeket. Babják Zoltán azt írta: a városi tanácsban megszavazták annak az ingatlannak az értékesítését, amelyet a református egyházkerület kinézett a leendő egészségügyi intézmény számára. A tanács jóváhagyta, hogy a város egyik főútvonalán, a Hmelnickij úton adjanak bérbe egy nagyobb területet, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) egy „keresztény kórházat” létesítsen ott.
Az egyházkerületnek azonban valójában sem pénze, sem szakértőgárdája nincs ahhoz, hogy belekezdjen egy több milliárd forintos építkezésbe, majd pedig felszereljen és működtessen egy modern kórházat. Jellemző, hogy a reformátusok helyi iskolahálózatát is nagyrészt a magyar állam finanszírozza hosszabb ideje. Ezt 2015-ben az Orbán-kormány akkori szociális és felzárkózási ügyekért felelős államtitkára, Czibere Károly mondta el. Czibere egyúttal azt hangoztatta, hogy a kormány az egész kárpátaljai térség felzárkóztatásában partnerként tekint a KRE-re.
A kórházprojekt hátteréről sem Zán Fábián Sándor beregszászi püspök, sem Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes nem árult el semmit a 24.hu kérdésére - utóbbi válaszra sem méltatta a megkeresést. Vejkey György, a Kórházszövetség elnöke azt mondta el, hogy tanácsadóként működik közre a terv kimunkálásban, de ő sincs felhatalmazva arra, hogy nyilatkozzon róla.
A minisztériumban zajló előkészítő munkát kétszer is leállították az áprilisi országgyűlési választás kampánya és az ukrajnai magyarellenes megmozdulások miatt. A jelek szerint azonban a kormányzat nem tett le a terv megvalósításáról.
2018.12.11 10:24

Egy nap múlva kiderül, hogy az országra kényszeríti-e a hatalom a rabszolgatörvényt (szavazás)

Publikálás dátuma
2018.12.11 09:59
illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az a kérdés, hogy a régi reflexeknek engedelmeskedik-e a hatalom?
Kedd éjszakára-hajnalra próbálja időzíteni a Fidesz a rabszolgatörvény vitáját, és szerdán szavaz róla a Tisztelt Ház. Legalábbis ez a hivatalos menetrend. Ám eddig akárhányszor érzékelt komoly társadalmi felháborodást (például a netadó kapcsán), a hatalom meghátrált. A kérdés az, hogy tartja-e magát ehhez a gyakorlathoz, vagy úgy érzi, hogy a harmadik kétharmad után mindent megtehet.
2018.12.11 09:59