Izzad és szapora a pulzusa? - Ezekre a bajokra gyanakodhat

Publikálás dátuma
2017.12.07 19:22
Illusztráció/Shutterstock
Fotó: /
A Budai Endokrinközpont arra hívja fel a figyelmet, hogy a címben említett tünetek hátterében akár súlyos betegség is állhat. 

A fokozott verejtékezés, fejfájás és a heves szívdobogás megannyi probléma tüneteként felléphet: húzódhat mögötte pl. szívbetegség, hipertónia, pajzsmirigyzavar vagy akár pánikroham is. Sajnos azonban a tünetegyüttes egy ritka, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet: a mellékvesevelő daganatára. Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ismerteti: 

A mellékvesevelő a belső elválasztású mirigyek egyike, melynek igen meghatározó szerep jut az ideg-és a hormonrendszer közti kapocs kialakításában. Adrenalint, noradrenalint és dopamint termel (katekolaminok), amik a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodást, a megfelelő keringést és a hőháztartást biztosítják, de ugyanúgy hatással vannak a légzésre, simaizmokra és az anyagcserére is. Ritka, ám súlyos betegség az ún. phaeochromocytoma, ami a mellékvesevelő daganatát jelenti. Ennek során fokozott hormontermelés figyelhető meg. Sajnos a diagnózist igen nehéz felállítani, mivel tüneteit tekintve könnyű más problémákkal összetéveszteni. Jellemzően heves szívdobogást, magas vérnyomást, fejfájást, fokozott verejtékezést, sápadtságot, émelygést, gyengeséget produkál, így gyakran pajzsmirigy túlműködésre, magas vérnyomás betegségre, szívbetegségre, pánikrohamra gyanakodnak az orvosok.

További lehetséges tünetek:
• csökkent glükóztolerancia
• remegés
• láz
• kiporosodás

Hogy bebizonyosodjon a probléma fennállása, ahhoz laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a mellékvesevelő daganat megléte, úgy mindenképp műtéti beavatkozásra van szükség, egyedül a gyógyszeres terápia az inoperábilis betegeknél jöhet számításba. Szerencsére a daganat eltávolítása teljes gyógyulást hozhat.

Szerző
2017.12.07 19:22

Tudta? A mellrák minden nyolcadik nőt érint

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:56
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának, ezért nagyon fontos, hogy az érintett, 45-65 éves nők eljárjanak az éves szűrésekre - közölte az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület elnöke hétfőn.
Vass László kiemelte, a szűrések eredményességét jól mutatja, hogy az utóbbi néhány évben 14 százalékkal emelkedett a korai stádiumú, 15 milliméter alatti daganatok észrevételének száma. Az időben észrevett emlőrák pedig gyógyítható, így az már inkább hosszantartó, mint közvetlenül és súlyosan halálos betegség.
A kötelező éves szűrésre járók számának országos átlaga ugyan meghaladta az ötven százalékot, de vannak olyan területek, ahol ez az arány csak 17 százalék. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy minél több ember figyelmét hívják fel az emlőrákszűrés fontosságára, valamint, hogy csökkentsék a mellráktól való félelmet.
Jó Marianna, az egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a hagyományossá vált lánchídi sétát idén szeptember 30-án tartják "Minden nő számít!" szlogennel. A szűrések fontosságát hangsúlyozó akció előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, a programot pedig könnyűzenei koncerttel zárják.
Az alelnök felhívta a figyelmet, a mellrák nem megelőzhető betegség, Magyarországon pedig minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, ezért is fontos részt venni a szűrésen.
Palugyai István, a Magyar Tudományos Újságírók örökös tiszteletbeli elnöke azt mondta, a hídséta előtt adják át a Körtvélyes Éva újságírói díjat, amelyet a januárban elhunyt újságíró emlékére alapítottak. A díj célja, hogy ébren tartsák a témát a médiában.
Bánfi Ildikó, az egyesület egyik nagykövete azt hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok ellenőrizzék magukat otthon, és gyanú esetén minél hamarabb forduljanak orvoshoz.
Témák
mellrák
2018.09.24 15:56

Kiderült: csaló a táplálkozástudomány sztárja

Publikálás dátuma
2018.09.24 12:52
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Tanulmányainak visszavonására, egyetemi katedrájáról való lemondásra kényszerült egy népszerű táplálkozástudományi szakember, miután egy oknyomozó sorozat, valamint munkáltatójának vizsgálata is bebizonyította: torzított adatokkal, problémás statisztikai technikákkal igyekezett igazolni az elméletét.
Még márciusban leplezte le a Buzzfeed a több mint harminc év alatt több száz tanulmányt publikáló, a táplálkozástudomány rocksztárjának tartott tudóst. Brian Wansink azt állította, a fogyáshoz nem kell diétázni, már akkor egészségesebbek leszünk, ha néhány dolgot megváltoztatunk a környezetünkben. Az oknyomozó sorozatból kiderült, a hangzatos című tanulmányokhoz a szakértő addig hamisítgatta a kutatási adatokat, amíg az elvárt eredményt nem kapta - írta a 444.
Wansink márciusig hat, azóta pedig hét további tanulmányát volt kénytelen visszavonni, köztük azt is, amelynek alapján 22 millió dollár kormánypénzt is szétoszthatott. Munkahelye, a Cornell Egyetem eleinte kiállt mellette, ám az újabb vádakat követően indított vizsgálatuk megállapította: "tudományos mulasztásokat" követett el. Mint mostani közleményükben írták, Wansink torzított adatokkal, problémás statisztikai technikákkal dolgozott, nem dokumentálta kellően és nem őrizte meg kutatási eredményeit. 
Wansink lemondott egyetemi katedrájáról, ám a tanév végéig még az intézmény állományában marad. Igaz, nem taníthat és nem publikálhat, az egyetem közleménye szerint a hátralevő időben „együtt kell működnie az egyetemmel a korábbi kutatásai felülvizsgálatában”. 
2018.09.24 12:52
Frissítve: 2018.09.24 12:55