Vona: Orbán reszket, mint a nyárfalevél

Publikálás dátuma
2017.12.09 06:10

Fotó: /
A magyar demokrácia fekete szerdájának nevezte Vona Gábor pártelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján azt a napot, amikor a számvevőszék nyilvánosságra hozta: tiltott párttámogatásra hivatkozva az állam több mint 660 millió forinttal készül megrövidíteni a Jobbikot. A kormány „egyedül állva maradt ellenfelét” akarja elsöpörni – közölte.

A várható döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség, a párt jogászai még vizsgálják, mit tehetnének mégis. A Jobbik az emberektől kér anyagi segítséget, hogy indulni tudjon a választáson. A megdöbbentőnek minősített eljárás Vona szerint ugyanakkor megmutatja: Orbán Viktor, a „korrupt zsarnok és tolvaj pártja fél, reszket, mint a nyárfalevél”.

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: ahhoz képest, amit a számvevőszék nyilvánosságra hozott, a pártnak elküldött jelentés nem tartalmaz új információt.

Megjósolhatatlan – ezt Krekó Péter politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója válaszolta arra a kérdésünkre, milyen kifutása lehet a számvevőszéki fellépésnek. A politológus mindenesetre rendkívül eltúlzottnak tartja a Jobbikkal szemben tiltott párttámogatás címén kiszabott bírságot. Annyi biztos – mondta –, hogy fenyegetni akarják a Jobbikot. Az Alapjogokért Központ és más Fidesz-közeli szervezetek már a párt betiltását is felvetették. Krekó valószínűbbnek tartja, hogy eddig nem megy el a hatalom. Inkább a Jobbik morális és anyagi megsemmisítését szeretnék elérni, ennek érdekében mozgósítják a Fidesz által kontrollált ügyészséget és számvevőszéket is. Miközben folyik az eljárás, az állami média mindent elkövet, hogy bűnözőként mutassa be a Jobbikot, és a párttal együtt Simicska Lajost is ellehetetlenítse. Nagyon durva háború zajlik, az államapparátus politikai célok szolgálatában próbálja ledarálni a legnépszerűbb ellenzéki pártot – hangsúlyozta Krekó. A fideszes hadjárat akár szimpátiát is kelthet a Jobbik iránt, de a kormánysajtó és az állami intézményrendszer összehangolt kampánya Krekó szerint összességében negatív hatással lesz a párt támogatottságára. Hisz a mindenhonnan ömlő sorosozás sem maradt hatás nélkül. Ennyire intenzív támadással szemben képtelenség sikeresen védekezni. Ha a Jobbik ügyes, akkor csökkentheti a veszteséget, de profitálni aligha tud ebből a helyzetből.

Az a baloldali ellenzék is tiltakozik a Jobbikkal szembeni eljárás miatt, amely máskülönben nem vállal politikai közösséget Vona pártjával. Krekó úgy látja, hogy a baloldal nem is tehet mást. Ha a Fidesz le tudja nullázni a Jobbikot, akkor bárki sorra kerülhet: ez a küzdelem a baloldali pártok bőrére is megy.

Gyanúsított hungaristák
Lezárta a nyomozást és vádemelést javasol a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda, 17 embert gyanúsítottak meg. A hungarista szervezet elleni nyomozás során több mint száz fegyvert – közöttük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat –, több mint 18 ezer lőszert, kézigránátot, aknagránátot, hangtompítókat, csaknem egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport találtak.2017.12.09 06:10

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17