"Ha kellek, jövök" - Karácsony Gergely és az MSZP

Publikálás dátuma
2017.12.09 19:22
Fotó: Markoszov Szergej
Fotó: /
Meglepetésvendége lett az MSZP szombati programbemutató nagygyűlésének: az eredetileg bejelentett programhoz képest Molnár Gyula pártelnök után Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök jelöltje, zuglói polgármester lépett a pódiumhoz és lényegében bejelentkezett az MSZP miniszterelnök jelöltjének. 

A PM társelnöke ezúttal is elmondta: az ellenzéknek közös ajánlatra, közös jelöltre, közös listára van szüksége. „Nekem mindegy, hogy tolom vagy húzom, csak menjen ez a szekér" - fogalmazta meg Karácsony az elképzeléseit az MSZP jelen lévői felé. „Találjuk ki közösen, hogy mi a szerep" - mondta Karácsony hozzátéve: „ha kellek, akkor én jövök." A jelenleg a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját vezető politikus megígérte, hogy ő hozza a támogatottságát, a zuglói modell sikerét. Bár a gyűlésen nem mondták ki hivatalosan, hogy Karácsony lenne az MSZP miniszterelnök jelölje, a nagygyűlés végén Molnár Gyula megkérdezte az MSZP-s hallgatóságot, hogy elfogadják-e „Karácsony programját" mire nagy tapsot kapott a hallgatóságtól.

Karácsony Gergely ugyanakkor maga sem titkolta, hogy számára is komoly dilemmát okozott a döntés. „Mindenkinek könnyebb lenne, ha most nem lennék itt" - vallotta be Karácsony Gergely - „könnyebb lenne a szocialistáknak, könnyebb lenne a mi egyszerre szövetséges és rivális pártjainak is. Mindenki számolgathatná a saját képzeletbeli százalékaikat és megnyugtatnák magukat, hogy minden rendben van – fogalmazott. Azonban „nem azt kell tenni ami könnyű, hanem ami helyes" - idézte Karácsony a Csillagok Háborújából Joda mester tanácsát.

Az MSZP-s programbemutató egyebekben kissé eklektikusra sikeredett: a Vasas Szakszervezet Székházában tartott gyűlésen a javarészt idősebb résztvevőknek előbb lejátszották az MSZP legújabb, „elszántság" című imázsfilmjét, melyben egy sportos, kocogó hölgy a Rákóczi hídtól felfut az onnan bő tizenhat kilométerre lévő Hármashatár-hegy tetejére, ezt követően Molnár Gyula pártelnök hosszan beszélt arról, hogy büszke arra, hogy az MSZP a nyugdíjasok pártja is lehet. Végül a pártelnök méreteset bakizva az „Együtt elnökeként" konferálta fel Karácsony Gergelyt.

A közvélemény-kutatások szerint az óriási Fidesz-fölénnyel szemben immáron egy számjegyű támogatottságú MSZP elnöke az egri vár védőivel példálózott: azok azért tudták megállítani a szultán óriási seregét, mert megértették, hogy nincs tovább, az a utolsó védvonal. Az Egri Csillagok-hasonlatot tovább víve Molnár Gyula beszédében üzent a fidesszel kollaborálóknak is: „volt a várban egy ember, aki azt hitte, hogy okosabb volt a többieknél – utalt Molnár Gyula az egri várostrom során a törökkel külön alkuval ügyeskedő Hegedűs István hadnagyra, akit Dobó István egri várkapitány felakasztatott. „Úgy gondolta, hogy beleférhet, hogy a többieknek ettől kicsivel rosszabb lehet. Azt hitte, hogy azt megúszhatja. A történelem azt mutatja, hogy nem lehet megúszni"- példálózott Molnár.

Az MSZP választási programját Hiller István ismertette. Így többek között a párt megválasztása esetén öt százalékra csökkentené az alapélelmiszerek áfáját, adó visszatérítéssel csökkentenék az alacsony jövedelműek adóterhét, a nyugdíjjárulék felső korlátja 700 ezer forint lenne, az efölötti jövedelemhányadra 10, az egymillió fölé eső hányadra pedig 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetnek ki, ötven százalékkal emelnék a családi pótlékot. Bevezetnék a garantált szociális minimum intézményét, így mindenki havonta egy köbméter ivóvizet, tizenöt köbméter földgázt, harminc kilowatt áramot kapna jelképes áron, hogy ne fagyjanak meg, továbbá több tízezres bérlakás-építési programot indítana el. Felbontaná viszont a paksi szerződést, megszüntetné a letelepedési kötvényrendszert, a Klik-et, és a szegregált oktatást. Ha mi jövünk: minden valós szakmai teljesítményt mutató egyetem szabadon dolgozhat, a CEU is szabadon dolgozhat" - erősítette meg Hiller István.

2017.12.09 19:22
Frissítve: 2017.12.10 22:32

Rászorulók kapják a béremelést – ígéri az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.07.20 13:49
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A Párbeszéd mellett, a Jobbik, az LMP és a DK parlamenti képviselői is jótékony célokra fordítanák a napokban megszavazott béremelést. Az MSZP még gondolkodik, a Fidesz nem válaszol.
Karitatív célokra fordítaná a legtöbb parlamenti frakció azt a plusz forrást, amit a részben kényszerből megszavazott vagy elfogadott béremelés után kapnak – válaszolták az ellenzéki pártok a Népszava kérdésére. Először a Párbeszéd képviselője, Kocsis- Cake Olivio jelentette be, hogy bár nem támogatták a fizetésemelést, képviselőik jótékony célra – a vidéki autonóm közösségek vagy a független sajtó támogatására – ajánlják fel a fejenkénti plusz 200 ezer forintot.  
Az LMP a  bérválság közepén elfogadhatatlannak tartja a béremelést. „Képviselőink jótékony célra fogják fordítani a többletpénzt, és az általuk meghatározott prioritások alapján döntenek az összeg felhasználásáról, legyen szó többek között az otthonápolást segítő szervezetek vagy rászoruló egyszülős családok támogatásáról” - válaszolt a párt sajtóosztálya.
A Jobbik jelezte, képviselőik már parlamentbe kerülésük óta jótékonykodnak. 2016 óta pedig tiszteletdíjuk 10 százalékát saját karitatív szervezetüknek, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványnak adják, amihez „a megemelt fizetésekből még több jut” - vagyis, nem a béremelés teljes összegét küldik el a szeretetszolgálanak. Az említett alapítványt az ex szkinhed Sneider Tamás vezeti: a szervezet hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztatását segíti, rászoruló családokat támogat, és nem mellékesen a szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom gyermektáborát is finanszírozza.  
A DK nemet mondott a kormánypárti indítványra, szóvivőjük, Gréczy Zsolt szerint karitatív célokra fordítják a bértöbbletet. „A DK Segít nevű szervezetünk évek óta részt vesz segélyakciókban, ezt a pénzt is ruhaosztásra, ételosztásra fogjuk fordítani” – mondta lapunknak Gréczy  
Az MSZP válasza sokat sejtetett, de annál kevesebb konkrétumot tartalmazott: „Az MSZP Országos Elnöksége 2018. július 30-i ülésén fog döntést hozni arról, hogy a keletkezett plusz forrásokat miként használjuk fel a NER lebontása érdekében” – üzente a párt sajtóosztálya. Segítségnyújtásról, karitatív tevékenységről szó sem esett a levélben, de még így is több energiát fordítottak az témára a Fidesznél, a kormánypárt ugyanis nem is válaszolt levelünkre.

Nyomás alatt szavaztak bérükől

A július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteriaelemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. A döntést az ellenzéken belül is megosztottság fogadta, tekintve, hogy a kormánypárt a frakciók támogatási rendszerének átalakításával részben belekényszerítette őket a béremelés megszavazásába (mint megírtuk, a Fidesz olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről). A szavazás után Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésben ment neki a béremelésre voksoló politikusnak, igaz, a HVG cikke szerint ő sem volt jelen a szavazás idején, a DK parlamenti frakciójának tagjai pedig ettől még ugyanúgy megkapják a pénzt.    Az LMP, a DK és Párbeszéd képviselői nemmel szavaztak a javaslatra (a Párbeszéd esetében csak az MSZP-tag Burány Sándor nyomott igent), a Jobbik összes jelenlévő politikusa viszont megszavazta a kormánypárti indítványt. Az MSZP frakció harmada igennel, három tagja nemmel voksolt – hat tag pedig nem szavazott, köztük Tóth Bertalan pártelnök is, aki részt sem vett a szavazáson. A volt jobbikos, jelenleg független Dúró Dóra nemmel szavazott, ahogy a korábbi LMP-társelnök, jelenleg szintén független Hadházy Ákos is. A függetlenek közül csak az ex-Párbeszéd tag Bősze Anett tartózkodott. A kormánypárt természetesen igent mondott saját felvetésére, így a parlament 163 igen, 23 nem szavazattal és 1 tartózkodással  elfogadta a képviselői fizetésemelést. 
2018.07.20 13:49

Mészáros Lőrinc viheti a négycsillagos kaposvári kempinget

Publikálás dátuma
2018.07.20 10:07

Fotó: Google Street view/
Tíz évre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist Camping Kft. üzemeltetheti a kaposvári Deseda-kempinget – döntött rendkívüli közgyűlésén a somogyi megyeszékhely képviselő-testülete. De előtte még a 2,4 milliárd forintnyi közpénzből felújítják, négycsillagossá fejlesztik a létesítményt.
Orbán Viktor miniszterelnök 2015 októberében, a Modern Városok Program kaposvári állomásán tett ígértet, hogy a kormány 4 milliárd forinttal támogatja a 245 hektáros víztározó mellett fekvő Deseda-kemping fejlesztését.  A 3,8 hektáros kempinget a nyolcvanas években alakították ki, és a kilencvenes évek elején a holland és a német turisták kedvelt üdülőhelyévé vált, a főszezonban egy-egy váltásnál több kilométeres lakóautó- és lakókocsisor torlódott fel a bejárat előtt. A fejlesztések elmaradása miatt aztán a kétezres években rohamos hanyatlásnak indult a hajdani Siotour-érdekeltség, és 2004-ben még az is felmerült, 250 lakásos lakópark épül a területen, ám a helyiek ellenállása miatt megbukott a terv, és a kemping tulajdonjoga a városhoz került. Az önkormányzat az elmúlt években 700 millió forintot költött a Deseda és környéke fejlesztésére, jelenleg pedig egy 600 milliós projekt keretében teljesen felújítják a kemping melletti strandot, a játszótereket, a sportpályákat, új kikötő és kilátó is épül, és a vízminőség javítása érdekében a medret is kikotorják. A kempingre végül a kormány az ígért 4 milliárd helyett csak 2,4 milliárd forintot ad. 
A tavaly óta a Mészáros-féle Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó, a Balatonnál tíz kempinggel és üdülőfaluval rendelkező Balatontourist cége 2020-tól kapta meg a kemping üzemeltetését, melyről a csütörtök esti rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők. A határozat szerint a kft. – mely egyedüliként pályázott az tenderen – az első három naptári évben az üzemeltetéséből származó nettó árbevétel minimum 6 százalékát, de legalább 4 millió forint plusz áfát, onnantól a nettó bevétel minimum 8 százalékát, de legalább 6 millió forint plusz áfa bérleti díjat fizet. A közgyűlés egyhangúan szavazta meg az indítványt – a jobbikos és demokratikus koalíciós városatyák nem voltak jelen –, melyhez az LMP-s Felder Frigyes módosító indítványt akart benyújtani a bizottsági ülésen, hogy a cég által fizetendő minimumösszegeket emeljék a duplájára, ám mivel a pályázatot ezekkel a feltételekkel írták ki, így nem lehetett változtatni a paramétereken. Mészáros Lőrinc és Kaposvár kapcsolata amúgy nem újkeletű, a felcsúti oligarcha érdekeltségei közé sorolt ZÁÉV Zrt. hosszú évek óta nyeri el a különböző tendereket a városban, többek között a cég újította fel a vasútállomást, végezheti a színházépület kilencmilliárdos rekonstrukcióját és építheti az új sportcsarnokot is.
2018.07.20 10:07
Frissítve: 2018.07.20 10:32