Stoltenberg marad a NATO főtitkára

Két évvel, 2020. szeptember 30-ig meghosszabbították kedden a tagországok az észak-atlanti szövetség főtitkárának, Jens Stoletnbergnek a mandátumát, jelentette be közleményben az Észak-atlanti Tanács. A volt norvég miniszterelnök 2014. október 1-től tölti be tisztségét. Eredeti mandátuma 4 évre szólt.

Szerző

Morawiecki: Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát

Európának arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez, mert azok az értékek, amelyekről ma beszélnek, egyre gyakrabban a hagyományos értékek, a természetjog tagadását jelentik - egyebek mellett erről beszélt keddi parlamenti programbeszédében Mateusz Morawiecki kinevezett lengyel miniszterelnök.

Lengyelország az egységes Európát a tolerancia és a demokrácia történelmi hagyományával gazdagítja, a mai gazdasági és társadalmi berendezkedése pedig arról mutat példát Európának, hogy hogyan lehet összekapcsolni a társadalmi szolidaritást és a dinamikus gazdasági fejlődést - állapította meg Morawiecki. Az MTI híradása szerint arról is beszélt, hogy Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát, nem fogadja el, hogy a földrészt jobb és rosszabb államokra osszák, valamint  síkraszállt a nemzetállamok további szerepe mellett. 

Szerző

Letiltották Hodorkovszkij mozgalmának honlapját

Publikálás dátuma
2017.12.12. 16:48
Mihail Hodorkovszkij - Fotó: John MACDOUGALL / AFP
Letiltották Oroszországban az emigrációban élő Mihail Hodorkovszkij által alapított és finanszírozott, ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalom honlapjának hozzáférhetőségét. Az erről szóló döntést az ügyészség kérése alapján kedden hozta meg a orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor). 

Az indoklás szerint a tájékoztatási és információtechnikai törvény előírja az azokhoz a honlapokhoz való hozzáférés blokkolását, amelyek tömeges rendbontásra, szélsőséges tevékenységre, törvényellenesen megtartandó tömegrendezvényekre hívnak fel, vagy amelyeken az Oroszországban betiltott külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezetek anyagait közlik.

Ugyanezen jogszabály alapján a Roszkomnadzor a Nyitott Oroszország (or.team) mellett letiltotta a Nyitott Választások (ov.openrussia.org), a Nyitott Egyetem (openuni.io) és a khodorkovsky.ru weboldalt is. Az oldalak a legtöbb oroszországi szolgáltatónál nem elérhetők. Az ügyészség egyébként arra kérte a hatóságot, hogy tiltsa le mind a 11, Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezet weboldalait.

Az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) 2017. november 15-én fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy bírósági végzés nélkül elérhetetlenné tehessék belföldön az Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezetek honlapját. Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembekerült Vlagyimir Putyin elnökkel, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Hodorkovszkij onnan azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A Nyitott Oroszországot Hodorkovszkij 2015 novemberében alapította. A mozgalom elnöki tisztéről idén április 15-én mondott le. A főügyészség a szervezetet április 27-én minősítette nemkívánatosnak, másnap pedig az igazságügyi tárca felvette ezen szervezetek hivatalos nyilvántartásába.

Szerző