Egészségügy - Elszállt a pulykapénz

Publikálás dátuma
2017.12.14 20:21

Fotó: /
Úgy tűnik, hiába várták, idén mégsem kapnak pulykapénzt az egészségügyben dolgozók. 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter legalábbis kibújt az egyenes válasz alól, amikor a kormányinfón a Magyar Hírlap újságírója azt kérdezte, megkapják-e az egészségügyiek a szakszervezetek által kért bérkorrekciót, benne az év végi extra kiegészítést.

Az érdekképviselők két napja követelték, hogy a kormány december 13-án tárgyaljon az egészségügyi bérkorrekcióra vonatkozó követeléseikről. Ennek részeként egyebek mellett szorgalmazták, hogy még idén minden egészségügyi dolgozó, beleértve az egészségügyi intézmények gazdasági-műszaki személyzetét is, kapjon egy teljes havi bért. Kérték továbbá, hogy a jövő novemberben esedékes újabb béremelés időpontját hozzák előbbre, 2018. január elsejére.

A miniszter a kormányinfón ezekről csak annyit mondott: a kabinet tárgyalt az érdekképviselők kéréséről, és heteken belül születhet arról döntés, hogy a jövő novemberben esedékes béremelést előrehozzák vagy sem 2018 elejére. Ennek a feltételeit most még Varga Mihály gazdasági- és Balog Zoltán humán miniszter közösen vizsgálja – mondta.

Arról, hogy akadtak olyan egészségügyi dolgozók, akik az eddigi bérkorrekció után sem kaptak több fizetést, annyit mondott: utánanézett, és tudja, van 600 olyan ember, akiknél a béremelés másként jelent meg, de az ő esetükben jövőre a minimálbér-emelés kompenzálja a mostani veszteségeiket.

Hozzátette: az egészségügyiek 2016-ban kezdődött, folyamatos béremelése óriási tétel a költségvetésben. Az elmúlt két évben 36,5 százalékos béremelést kaptak az egészségügyi szakdolgozók, míg az orvosoknak kétszer 100 ezer forinttal emelték a fizetését, ennek köszönhetően az orvosok már 400-500 ezer forintot keresnek.

Szerző
2017.12.14 20:21

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01