"Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!" - Tüntetés a Fidesz-székháznál

Publikálás dátuma
2017.12.15 17:51
Forrás: Mérce videó
Fotó: /
Az Állami Számvevőszék eljárása miatt hirdetett fáklyás demonstrációt a Jobbik a Fidesz székházához a Lendvay utcába. A tiltakozáson több demokratikus ellenzéki párt – LMP, Együtt, Momentum – is jelezte jelenlétét, az MSZP és a Demokratikus Koalíció ugyanakkor közölte: semmilyen formában sem vállal közösséget a Jobbikkal.

A Népszava munkatársai a helyszínen járva dél körül azt látták, hogy a rendőrök kamerákat szerelnek fel a Fidesz székház környékén a villanyoszlopokra. A tüntetés öt órakor kezdődött, helyszíni tudósítónk tájékoztatása szerint fél öt tájban mintegy 300 - 400 ember gyülekezett a Lendvai utcában, a kezekben leginkább jobbikos zászlóval, de feltűnt egy EU-s lobogó is.A rendőri készültség hatalmas volt, a létszám elérte, de talán meg is haladta a tüntetésre érkezők számát. A környező utcákat kordonokkal zárták le, több tucat rendőrségi autó állt készenlétben.A Jobbik színpadát saját bizonsági emberei vigyázták. 

Valamivel öt óra utánra már mintegy 1000-1200 fősre duzzadt a tömeg, a jobbikos zászlórengeteg ellenére nagyon kemény arcokat nem lehetett látni a gyülekezetben, a színpadon az Ismerős Arcok (magyar nemzetirock-együttes) majd A Pál Utcai Fiúk (a zenés játék szereplői )  szórakoztatta a demonstrálókat.   

Közben ma: a Jobbik nyilvánosságra hozta az ÁSZ-jelentést: 

Negyed 6-ra tovább duzzadt a létszám, mind számszerűleg, mind támogatóilag, ugyanis a már mintegy 3000 körüli tüntető között megjelentek a támogató Momentumosok, ( körülbelül 100-an ) és feltűnt a tömegben Juhász Péter is, az Együtt elnöke, több párttársával egyetemben.  

A tüntetés valódi kezdete a beszédekkel, a himnusz éneklésével indult, Jakab Péter, a Jobbik szóvivője fideszes provokátorok veszélyére figyelmeztetett. Az első felszólaló Kovács Tamás kardvívó világbajnok volt, aki arról beszélt: az ÁSZ-büntetéssel elindult a Jobbik felszámolását célzó manőver, "visszatért a Rákosi rendszer." (A tömeg zúgta: kormányváltást akarunk!) A sportember szerint a Fidesz elkorrumpálódott, a nemzet pedig végletekig megosztott. Egyik felelős a baloldali kormány, amely megágyazott a korrupciónak, a másik a Fidesz. A pártok versengésében a programok versenye legyen a döntő. A nép nem betiltható, ám a kormány leváltható - mondta Kovács Tamás, amire a tömeg Orbán takarodj! skandalással reagált.

Fél 6 - Színpadra lép az ÁSZ volt alelnöke, Nyikos László, aki erősen indít: szégyellem, hogy 12 éven át a számvevőszék egyik vezetője voltam. A szervezet annak idején a parlamentnek tartozott beszámolással, és a népet szolgálta, az ÁSZ nemzetközi elismertséget szerzett. Mindezt azonban a jelenlegi elnök, Domokos László eljátszotta. Az ÁSZ mostani vizsgálata súlyos hibákkal teli, a szervezet politikai szereplővé vált - jelentette ki a volt alelnök, aki arról is beszélt, hogy Domokos az államháztartást sem vizsgálja megfelelően, egyebek mellett nem ellenőrzik az uniós pénzek hatékony felhasználását. Az ÁSZ az ötvenes évek módszereit használja, Domokos Lászlónak le kell mondania! - kiáltotta Nyikos László, hozzátéve: ki ellenőrzi az ellenőrt? Pályázattal kell ÁSZ elnököt választani mint Szlovéniában. Mondjon le!-  skandálja erre a tömeg.

17.40 - Puzsér Róbert a színpadon - Viccel kezd: összeáll a cigány a náci és a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot. Ez egy szürreális koalíció - mondja, a tömegben pedig sokan fújolnak. De nem szürreális vajon a Fidesz rendszere? Nem szürreális, hogy Mészáros gyorsabban gazdagodik, mint Elon Musk? ( dél-afrikai származású amerikai üzletember, nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások ) A magyar társadalom igenis tolerálja a kulönbözőséget: nem kell választani Szörényi és Bródy között. Csak a ruszki kaviárt zabáló pszichopata akarja, hogy mindenáron választani kelljen- kiabálta Puzsér, mire: Orbán takarodj! - üvöltötte a tömeg. Ma egy volt gárdista és egy volt SZDSZ -es egyetért. És nem szakadt le az ég - zárta a beszédét Puzsér Róbert.

17.50 - A program szerint egy civil aktivista lett volna a következő fellépő, de nem vállalta mert állítása szerint megfenyegették. Helyette Ravasz László bíró lépett a színpadra, aki arról beszélt: láthatólag a politikai hatalom monopolizálása folyik a lopás érdekében. Felhasználják a bíróságokat, az államhatalmat. Ahogy régen, úgy ma is pártbefolyás alatt állnak a bíróságok. A civileket megfélemlítik, a szervezetek működését ellehetetlenítik, akár úgy is, hogy a bejegyzésüket akadályozzák a bíróságon. Ugyanígy a devizahitelesek kifosztásához is asszisztálnak a bíróságok - mondja Ravasz László, mire a tömeg: "Nem leszünk Moszkva!" - skandalással reagált.

18.00 - A nagy pillanat, Vona Gábor lép a színpadra. A tömeg ujjong, "Isten hozott!"- skandálják. A Jobbik elnöke köszönti a többi pártot, a civileket, végül a jobbikosokat. Megköszöni a 35 millió forintot is, amit összeadtak. Tudom, hogy akik itt vannak sokan, sokféleképp gondolkoznak, és azt is tudom, hogy mi a legnagyobb közös többszörös: a szabadság féltése - mondja. Amikor a szabadság veszélybe kerül, a magyar összefog - von egy képzeletbeli, pártok- és ideológiák feletti ernyőt a Jobbik elnöke. Minden nemzeti ünnepünk erről szól. Ez a magyar néplélek vastörvénye - játszik továbbra is érzelmi húrokon Vona, hozzátéve: ezt tudja Orbán is, ezért vázol nemzetközi veszélyt, közben sunyi tolvajként besurran, és ellopja a szabadságunkat. Most az utolsó bástyánál tartunk, és Orbán a legerősebb ellenállást tanúsító pártot akarja eltaposni, ez pedig a demokrácia halálos ítélete - fokozza a drámaiságot. Beszél arról is, hogy noha a NER szótárában a kiegyezés szó nem szerepel, e az egyik legfontosabb dolog, ahogy különösen kiélezett helyzetekben, az összefogás. A mai nap pedig fordulópont, mert sokféle ember jött el a Jobbik által meghirdetett tüntetésre. Orbán fél - jelentette ki Vona Gábor, majd a ennek alátámasztására felhívta a figyelmet a kormányfő lépéseire, mint mondta: emlékeztet a helyzet valamire: egy bukás felé tántorgó diktátor utolsó vergődése. Nem kell szeretni egymást, elegendő ha elfogadjuk hogy vannak közös céljaink, minden történelmi seb dacára együtt kell épiteni az országot. Hiszek abban, hogy ma sok ember tett egy lépést az igazságos Magyarország felé- zárta beszédét a Jobbik elnöke.

18.10 - Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország! - ezzel zárta a tüntetést Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. A tömeg elénekelte a szózatot.

Szerző
2017.12.15 17:51

Addig vár Orbánra egy Jobbikos képviselő, amíg választ nem kap tőle

Publikálás dátuma
2018.07.20 18:06

Fotó: Facebook/
Varga-Damm Andrea hiába kérte írásban a miniszterelnököt a devizahitelesek és az otthonápolók érdekében.
Addig vár Orbán Viktorra a Parlament miniszterelnöki irodájának ajtaja előtt Varga-Damm Andrea, amíg választ nem kap a hozzá intézett kérdéseire. A Jobbikos képviselő a Népszavának azt mondta, július 14-én írt emailt a miniszterelnöknek, amiben azt kérte: a devizahiteles kilakoltatások és végrehajtások miatt kezdeményezze az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását, illetve hogy a pénzügyminiszter dolgozzon ki javaslatot az otthonápolási díj megemelése érdekében. Mivel semmilyen választ nem kapott, úgy döntött, hogy leül a miniszterelnöki iroda elé és megvárja azt. „Időm van, addig várok, amíg a miniszterelnök nem válaszol valamit. A Fidesz képviselői azt ígérték nekünk, amikor saját törvényjavaslattal álltunk elő, hogy a mai ülésig, amikor a költségvetésről szavazott a parlament, kidolgozzák az ápolási díj emeléséről szóló javaslatot, de kiderült, hogy nem mondtak igazat” – nyilatkozta a Népszavának Varga-Damm Andrea, hozzátéve, amit tesz, az „nem demonstráció, mert ahhoz legalább két ember kell”, hanem „várakozás, ahogy Teréz Anya is tenni szokta”.

Egyelőre nem járt sikerrel:

2018.07.20 18:06

Elvégezte feladatát a törvénygyár, nyaralni megy a politika is

Publikálás dátuma
2018.07.20 16:49

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Nagy tempót diktált a kormánypárti többség még az utolsó napon is. Nem csak a 2019-es költségvetést fogadták el a nyári szünet előtt, de egy tucat egyéb törvényt is, amelyek a jövőben alapvetően alakíthatják át a közéletet.
Mindent átnyomott a parlamenten a Fidesz-KDNP kétharmada. Összesen 13 törvényt alkottak pénteken, 128 igen, 56 nem szavazattal elfogadták például a jövő évi költségvetést, és a hozzá tartozó adótörvényeket. 131 igen szavazattal, 56 nem ellenében hagyták jóvá a hajléktalanok megbüntetését, 153 igen szavazattal, 34 nem voks ellenében fogadták el a politikusok „zaklatása” elleni törvényt. Simán átment Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter javaslata is arról, hogy saját hivatala, a kancellária alá tartozzon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).  A magánélet védelméről szóló törvényhez kapcsolódik, hogy új gyülekezési törvényt is alkottak a képviselők. Erről korábban Pásztor Emese, az Eötvös Károly Intézet jogásza lapunknak úgy vélekedett, hogy a hatalom kiüresíti a gyülekezési jog tartalmát. Gulyás Gergely nemcsak az NKE bekebelezése miatt nyújtott be előterjesztést. Az ő ötlete volt a kiemelt budapesti fejlesztésekről szóló törvény is. A jövőben kiemelt budapesti fejlesztésnek számítanak azok a költségvetési vagy EU-s forrásból finanszírozott budapesti kormányzati fejlesztések, amelyeket a központi költségvetési szervek vagy állami gazdasági társaságok visznek, és amiket a kormány rendeletében kiemeltté nyilvánított. A törvénytervezet szerint egy, a magyar állam százszázalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság feladata lesz a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése. Két konkrét fejlesztést is megneveztek: a Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Programot, valamint a Budai Vár megújítását. A tervek szerint a dél-pesti és észak-csepeli fejlesztési területen épül meg egy atlétikai stadion a hozzá kapcsolódó létesítményekkel, Xtrém néven egy szabadidőpark és egy evezősközpont, valamint a diákváros. Nagy valószínűséggel a kormánynak nem a „diákváros” a fontos, hanem sportkomplexumokat fognak építeni a korábban olimpiai helyszínnek kinézett területen. A törvény emellett a Budai Palotanegyed és környezete megújítására is javaslatot tesz. Ahogyan a Kossuth Lajos tér törvénnyel került az Országgyűlés gondozásába került, úgy ugyanezt indokolt és szükséges – legalábbis az előterjesztés szerint – megtenni a budai Várnak a Dísz tértől a királyi palotáig tartó területével is – szerepelt az indoklásban. Mindez azt jelenti, hogy a fenti területeken végrehajtott beruházások kikerülnek a civil és társadalmi kontroll alól, a hatósági ellenőrzés jelképessé válik. A kivitelezőt pedig gyakorlatilag a kormány jelölheti ki. Egy javaslat akadt csak, amelyet nem fogadott el a T. Ház: inkább 146 igen szavazattal, egyhangúlag elhalasztotta a Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslat zárószavazását. A javaslat szerint külföldi befektető csak úgy szerezhetne a meghatározott tevékenységeket végző magyarországi székhelyű gazdasági társaságban közvetlenül vagy közvetett módon 25 százalékot, nyilvánosan működő részvénytársaság esetén 10 százalékot meghaladó tulajdonrészt, illetve a polgári törvénykönyv szerinti meghatározó befolyást, ha ezt bejelenti a kijelölt miniszternek, aki ennek tudomásul vételét visszaigazolja. 
2018.07.20 16:49