Vádemelés a Betyársereg tagjai ellen - Fenyegettek, zaklattak egy családot

Publikálás dátuma
2017.12.18 14:18
Illusztráció - Fotó: Vajda József
Fotó: /
A tortúra hónapokon át és folyamatosan tartott, a kisgyerekeket sem kímélték. Közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált „Betyársereg” tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson – tájékoztatta a Heolt dr. Szalóki Zoltán főügyész.

Az eset még 2015. januárjában történt, amikor az egyik hírportálon megjelent, egy,  a cigány családot hírbe hozó cikk hatására (!)  az I. rendű vádlott úgy döntött, hogy kibérel egy házat az érintett család által is lakott faluban. Ezt követően a bérelt ingatlanban a „Betyársereg” jelképeit ábrázoló ruházatot viselő társaival többször is megjelent, majd velük együtt a kiszemelt család háza előtt rendszeresen elhaladva azt, illetve a család tagjait is jól észlelhető módon, több alkalommal is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, miközben szidalmazták, és fenyegetőleg fellépve arra szólították fel őket, hogy költözzenek el a településről. Volt, hogy a kerítésen át bemásztak az udvarra, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették a bent lakókat, köztük a gyerekeket. Előfordult az is, hogy a II. rendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket fenyegető jelleggel követte a helyi buszmegállótól egészen az otthonukig, folyamatosan videózva a rettegő kicsiket. A vádlottak közül többen még a családnak a szomszédos községben lakó rokonait, ismerőseit is fenyegette azok roma származása miatt, mely cselekmények során előfordult, hogy a közlekedés biztonságát is veszélyeztették.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, továbbá magánlaksértés bűntettével, ezen túlmenően közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja az egyes elkövetőket, akikkel szemben – egy kivétellel – végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

Szerző
2017.12.18 14:18

Villamossal karambolozott egy autó Szegeden

Publikálás dátuma
2018.09.19 17:57
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállítják.
Összeütközött egy villamossal egy személyautó Szegeden, a Tisza Lajos körúton – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az autó két utasának egyike megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállítják. A villamoson utazók nem szenvedtek sérülést. A szegedi hivatásos tűzoltók áramtalanították mindkét járművet, amelyek félpályán okoznak forgalmi akadályt.
2018.09.19 17:57
Frissítve: 2018.09.19 17:57

Hét év tíz hónap börtönt kapott főbérlője megöléséért egy tolnai férfi

Publikálás dátuma
2018.09.19 17:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.
Főbérlőnője megölése miatt hét év tíz hónap börtönre ítélt egy 67 éves tolnai férfit szerdán a Szekszárdi Törvényszék. A törvényszék által elfogadott tényállás szerint tavaly áprilisban a férfi késsel mellkason szúrta a 72 éves nőt, majd nyakának jobb oldalát is elmetszette, és az áldozat néhány percen belül meghalt. A vádlott ezután magán is kisebb sérülést ejtett. A holttestre és a vádlottra egy nappal később a lakásban találtak rá rendőrök és a családsegítő szolgálat munkatársai. A gyilkosság előzménye az volt, hogy a két ember kapcsolata megromlott, rendszeresen veszekedtek, a nő többször szexuális kapcsolatot ajánlott a férfinak, aki ezt visszautasította. A férfi a bíróság előtt tagadta a bűncselekmény elkövetését, és az elkövetéshez használt kés sem került elő. Farkas László bíró, a törvényszék az ítélet indoklásában megemlítette: közvetett bizonyítékok zárt láncolata alapján állapították meg a vádlott bűnössége. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az áldozat szociálisan összeférhetetlen személyiségét. A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.
Szerző
2018.09.19 17:28
Frissítve: 2018.09.19 17:28