Katalónia - Enged a spanyol kormány

Spanyolország kormánya a törvény szerinti együttműködést kínál az alakuló katalán kormánynak - mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján Madridban a katalán parlamenti választások másnapján.

"Spanyolország kormánya együttműködését és legjobb szándékát akarja kínálni a konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez - mindig a törvények szerint - a kormánynak, amely Katalóniában alakul" - fogalmazott a politikus. Mint mondta, a választások új kezdetet feltételeznek, lehetőséget adnak egy új időszak megnyitására. "Bízom abban, hogy Katalóniában párbeszéden és nem szembenálláson alapuló időszak kezdődik" - jegyezte meg.

Véleménye szerint a választásokon egy plurális Katalónia rajzolódott ki, amelyet mindenkinek "tiszteletben tartania és óvnia kell". A katalán társadalomban okozott törés nagyon súlyos, és időbe telik megjavítani, minden politikai szereplő számára ennek kell lennie az elsőszámú kötelezettségnek - hangsúlyozta.

Mariano Rajoy kitért arra is, hogy bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.

A katalán választásokkal kapcsolatban negatívumként említette, hogy nem szereztek elég mandátumot a változáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy a függetlenségi pártok a korábbiakhoz képest veszítettek támogatottságukból. "Kevesebbet mint amennyit szerettünk volna" - jegyezte meg.

A 2010-es választások után 76, 2012-ben 74, 2015-ben 72 mandátumot szereztek összesen a katalán parlamentben a függetlenségi pártok, most pedig 70-et, és ugyanez a csökkenés tapasztalható a szavazatok vonatkozásában is - sorolta a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása, Katalónia irányításának átvétele okozhatta-e a kormányzó Néppárt (PP) gyenge szereplését, a politikus kifejtette: a katalán választásokat olyan párt nyerte, amely támogatta a jogszabály alkalmazását, így nem gondolja, hogy a választók "büntették" volna őket ezért.

Beszélt arról is, hogy a 155-ös cikk alkalmazásában óvatosak voltak, és széles körű támogatással bírtak nemcsak Spanyolországban, de Európában is. "Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas" - jelentette ki arra az újságírói kérdésre, hogy kész-e találkozni a leváltott katalán kormányfővel Spanyolországon kívül, ahogy azt Carles Puigdemont javasolta pénteken Brüsszelben.

Szerző
2017.12.22 18:13

EU-s kikötőkbe vinné a tengerből mentett menekülteket az olasz miniszter

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:32
A Diciotti egy korábbi képen, Trapani kikötőjében
Fotó: AFP/ Alessandro FUCARINI
Négy napja vesztegel 177 ember egy olasz hajón. A római kormány nem engedi kikötni őket, inkább Máltára irányítaná. A máltaiak szerint viszont olasz kikötőbe kell érniük. Az olaszok ragaszkodnak a menedékkérők szétosztásához, Matteo Salvini pedig inkább visszavinné őket Líbiába,
Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét az olasz felségvizeken, Lampedusa szigete mellett négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében. Bár a menedékkérők egy olasz hajó fedélzetén vannak, azt a római kormány ismét nem engedi kikötni. Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán azt írta: Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter, aki az olasz kikötők felett is rendelkezik, azt akarja: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”. Toninelli szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak. Salvini most szintén egy bejegyzéssel kapcsolódott be a vitába: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot, vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.” Michael Farrugia máltai belügyminiszter  a Twitteren: szerinte az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot. 
2018.08.19 18:32

A választások elleni kibertámadást vizsgál az FBI

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Két, demokrata jelölt kampánya ellen is sikeres támadást hajtottak végre, ami erősíti az aggodalmakat a november 6-i félidős választások biztonságáért.
A Reuters hírügynökség saját forrásai szerint az FBI nyomozást folytat egy feltételezett kibertámadás ellen, amelyet egy kaliforniai demokrata politikus ellen követtek el. A hekkerek sikeresen hatoltak be David Min kampányának egyik számítógépére. Min a demokrata jelöltségre pályázott a kaliforniai 45. választókerületben, de alulmaradt a júliusi előválasztáson. A hírt nem kívánta kommentálni Min korábbi kampányfőnöke, és az FBI egyik szóvivője sem tudta megerősíteni.  A támadás híre korábban nem szivárgott ki, de a múlt héten a Rolling Stone magazin hírt adott egy hasonló esetről: Hans Keirstead a 48. választókerületben indult a jelöltségért, de szintén vereséget szenvedett az előválasztáson. Bár Min és Keirstead végül nem nyerték el a jelöltséget, mindketten olyan választókerületben indultak, amelyek kiemelt figyelmet élveznek, mert csatatérnek számítanak: vagyis mind a Demokrata, mind a Republikánus Pártnak van esélye nyerni novemberben.  Egyelőre nem világos kik állnak a támadások mögött és milyen információkhoz fértek hozzá, de a Reuters forrásai szerint önmagában a sikeres behatolás ténye megerősíti a biztonsági szakemberek aggályait: ezek szerint a novemberi, úgynevezett félidős választásokon. November 6-án, az elnöki ciklus felénél újraválasztják a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát, illetve 36 államban kormányzót is választanak. 
2018.08.19 16:49