Tényleg tárgyal a két Korea

Publikálás dátuma
2018.01.06 06:33
Kim Dzsong Un újévi beszéde FOTÓ: JUNG YEON-JE / AFP
Fotó: /

Eldőlt, hogy két év múltán valóban tárgyalóasztalhoz ülnek Észak- és Dél-Korea magas rangú képviselői. A szöuli országegyesítési minisztérium közlése szerint faxot kaptak Phenjanból, amely szerint az észak-koreai vezetés elfogadja Dél-Koreának a keddi megbeszélésekre vonatkozó ajánlatát. Arról lesz szó, részt vesz-e Észak-Korea a dél-koreai Pjongcsangban februárban esedékes téli olimpián. Szöul azonban azt reméli, hogy egyéb olyan kérdések is szóba kerülhetnek, amelyek révén javulhat a bilaterális viszony.

Kérdéses azonban, sikerül-e bármilyen előrehaladást elérniük. Dél-Korea ugyanis pénteken jelezte, az ország ragaszkodik ahhoz, hogy Phenjan feladja nukleáris programját. Előzőleg pedig Nikky Haley amerikai ENSZ-nagykövet úgy foglalt állást, amennyiben ez a téma nem kerül szóba, úgy teljesen komolytalannak tartják a tárgyalásokat. Észak-Korea azonban nemhogy nem hajlandó lemondani nukleáris elrettentő erejéről, hanem igen sebesen folytatja atomprogramját. Arról egyelőre nem döntöttek, hogy a keddi tárgyalásokra a két fél kiket nevez a küldöttségbe.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető még újévi beszédében tett váratlan javaslatot a tárgyalásokra Dél-Koreával. Egyben azt is elmondta, küldöttséget menesztenének a téli olimpiára. Kim azonban azt is hozzátette, hogy hazája ragaszkodik nukleáris erejéhez, s egyúttal atomfegyvereinek bevetésével fenyegetett. Dél-Korea egy nappal később üdvözölte az észak-koreai ajánlatot, s konkrét időpontot – január 9-et – is meghatározott a tárgyalásokra. A lassú enyhülés jeleként a két ország határán lévő Panmindzsonban helyreállították a közvetlen tárgyalásokra használt forródrótot, amelyet Phenjan még 2016-ban fagyasztott be, amiért Dél-Korea felmondta az együttműködést a keszongi ipari parkban.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren annyit közölt, „jónak” tartja, hogy tárgyal egymással a két állam. Az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt a feszültség Washington és Phenjan között, az Egyesült Államok fellépése nyomán szigorította az ENSZ Biztonsági Tanácsa a büntetőintézkedéseket a sztálinista állammal szemben. Trump egyben több ízben is arra sürgette Kínát, gyakoroljon nagyobb nyomást a szomszédos országra. James Mattis amerikai védelmi miniszter azt közölte, a legújabb lépések révén enyhül a konfliktus. Hozzátette azonban, hogy a téli olimpiát követően, márciusban, ismételten megrendezik Dél-Koreával a szokásos közös hadgyakorlatot.

Szerző
2018.01.06 06:33

Maduro luxusvacsorája miatt tört ki botrány Venezuelában

Publikálás dátuma
2018.09.20 09:22
Amíg a diktátor evett, egy venezuelai gyerek éhenhalt - állítja otthonukat elhagyó venezuelaiak tüntetésén egy transzparens.
Fotó: CORTESIA / NOTIMEX/
Az átlag venezuelai 11 kg-t fogyott tavaly, az emberek 87 százaléka pedig szegénységben él. Az elnök eközben egy színpadias sztárséf celebek körében felkapott éttermében vacsorázott feleségével.
Ismert és drága steakhouse-ban vacsorázott feleségével a venezuelai elnök, Nicolas Maduro, és ez mélységesen felháborította a venezuelaiakat - írja az Euronews. Az országban ugyanis hosszú évek óta gazdasági válság, ami miatt a harmincmilliós népességből milliók éheznek és milliók menekültek külföldre.
Maduro a sztárok körében felkapott, igen drága "Salt Bae" nevű étteremben evett Kínából hazafelé tartva tett kétórás, isztambuli kitérője során. A török sztárséf, Nusret Gokce maga posztolt videókat és képeket Instagramjára és Twitterére a híres vendéggel és annak feleségével, Ciliával. Gokce egyébként azzal vált a közösségi média-felületeken híressé, hogy az általa készített steak-et a vendégekhez kisétálva, teátrális mozdulattal megsózza.
Az egyik videóban Maduro azt mondja asztaltársainak "Ilyen csak egyszer van az életben" - miközben Gokce drámai módon, csípőjét rázva szeleteli és sózza a húst az asztaluknál. Egy másik videóban Maduro a nevével díszített dobozból szivart vesz ki, majd rágyújt. A vacsora az étterem legolcsóbb ajánlatát nézve minimálisan is 400 dollárba - 110 ezer forintba - kerülhetett.
Az elnök pénteki, a néphez intézett televíziós beszédében megerősítette a látogatás tényét. "Nusret személyesen várt minket. Beszélgettünk, jól éreztük vele magunkat... nagyon szereti Venezuelát, ezt többször is elmondta nekem" - mondta az elnök. Gokce nem válaszolt a neki küldött megkeresésekre.
Egy venezuelai egyetemi kutatás szerint csak tavaly az átlag venezuelai 11 kg-t fogyott, az emberek 87 százaléka pedig szegénységben él. "És miközben a venezuelaiak szenvednek az éhségtől és belehalnak abba, Maduro és Cilia a világ egyik legdrágább éttermében vacsorázgatnak a venezuelaiaktól lopott pénzből" - foglalta össze Jorge Borges ellenzéki vezető a felháborodás okát.
2018.09.20 09:22
Frissítve: 2018.09.20 09:24

Meghalt Kulcsár Győző

Publikálás dátuma
2018.09.20 09:20

Fotó: Népszava/
Hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sportember szerda este hunyt el. Kulcsár Győző az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott. Az 1972-es müncheni játékokon és négy évvel később Montrealban egyéniben bronzérmet nyert. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, többszörös országos bajnok. A kiváló sportoló mérnöki diplomát szerzett, ám csak rövid ideig hasznosította ezen tudását. Sportolói pályafutását követően, 1979-ben már főtitkárként irányította a Magyar Vívó Szövetséget, majd hat éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozott. 1985-től mesteredző. Kapitánykodása után, 1986-ban Olaszországba vállalt munkát. Vercelliben 2001-ig dolgozott sikeresen, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiát - is - nyert, míg Elis Uga ötkarikás ezüstérmet, illetve Európa-bajnoki aranyat szerzett. A sydneyi olimpia után hazatért, s 2001 és 2008 között a Bp. Honvéd szakosztályának mestereként többek között az ő tanítványa volt Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó. 2000-ben tagja lett a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok klubjának. 2006-tól 2012-ig a párbajtőrözők szövetségi kapitánya volt. Legutóbbi nagy sikerét Szász Emesével érte el, aki Rióban nyert aranyérmet. 2004-ben a Nemzet Sportolójává választották. 2010 októberében világszerte nagyra becsült sportolói pályafutása, olimpiai és világbajnokokat nevelő edzői-nevelői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2016-ban Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal kitüntetést vehetett át. 2016-ban Pro Urbe Budapest díjat kapott. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a MOB életműdíját 2017-ben kapta meg.
Szerző
2018.09.20 09:20
Frissítve: 2018.09.20 09:39