Putyinnak nincs párja

Publikálás dátuma
2018.01.06 06:29
FOTÓ: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL / AFP
Fotó: /

Noha 2018 elnökválasztási év Oroszországban, aligha hoz bármiféle változást az ország életében és politikájában. Igaz ugyan, hogy 64 elnökaspiráns készül ringbe szállni a március 18-i megmérettetésen, valós tétje a voksolásnak nincs. Vlagyimir Putyin győzelmét és immár negyedik elnöki mandátumát senki és semmi sem veszélyezteti. Támogatottsága 73 százalék körül mozog annak ellenére, hogy a választók 28 százalékának egyelőre nincs konkrét opciója. Egyetlen riválisa sem tudta még elérni a 10 százalékot sem. Tulajdonképpen akkor is biztos, bár valószínűleg nem 70 százalék körüli győzelemben reménykedhetne, ha egyetlen széles körben ismert potenciális kihívóját, Alekszej Navalnijt nem zárta volna ki a választási bizottság büntetett előéletére hivatkozva.

Fotó: Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Sputnik

Fotó: Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Sputnik

Az ismert korrupcióellenes blogger így talán még többet is árthat Putyin győzelmi százalékainak, mintha maga is megméretkezhetne, mert bár nem áll mögötte konkrét politikai erő, Navalnij már bizonyította, hogy képes tömegeket megmozgatni demonstráció céljából. Most pedig bojkottra szólított, január végétől tüntetéseket szervez, ami igencsak megtépázhatja az elnökválasztás imidzsét, és tovább csökkentheti az amúgy is rekord alacsony választókedvet. Mivel Putyin számára nem a győzelem a tét, s a korábbi választások története azt mutatta, hogy viszont a győzelem mértékét fontosnak tartja, ezért már nem egy esetben „szépítettek” az adatokon, vélhetően ezúttal sem fogják megengedni, hogy utolsó elnöki mandátumát szépséghibákkal csúfítva szerezze meg a Kreml ura.

Az elmúlt években többször felmerült szakértői szinten, hogy a romló gazdasági helyzet, a szankciók és nemzetközi elszigetelődés okozta gondok miatt lehet, hogy előrehozott elnökválasztásra kerül sor, hogy Putyin még ki tudja használni a Krím elcsatolásával szerzett népszerűséget. Az előrehozott választásra tippelők azzal érveltek, hogy az olajár 2015-2016-os drasztikus csökkenésével súlyosbított gazdasági nehézségek, a növekvő fogyasztói árak és csökkenő jövedelmek miatt az orosz társadalom türelme nem biztos, hogy kitartana 2018-ig, s ezt a Kreml valamilyen módon megpróbálja megelőzni.

Tévedtek. Az OPEC-megállapodás az olajtermelés visszafogásáról meghozta gyümölcsét, az olajár fokozatosan emelkedett és a meghatározó árfolyamok 2014 után először ismét 60 dollár fölött kezdték az új évet. Az orosz gazdaság is lassan bár, de elkezdett növekedni. Hogy ezt márciusig mennyit tudja kamatoztatni a Kreml, tud-e bármennyit javítani a lakossági közérzeten, kérdéses. A regnáló hatalom rendelkezésére álló hatalmas médiapropaganda gépezet minden bizonnyal valamelyest tud segíteni, ha mással nem, akkor a győztes szíriai háború sulykolásával, illetve azzal, hogy Putyinnak köszönhetően „kezd a világ rendje” helyreállni és (legalábbis látszólag) ismét kétpólusúvá válni, ahol a keleti pólus természetesen a Kreml.

Szerző
2018.01.06 06:29

Újabb aranyat zsebelt be Hosszú Katinka a rövidpályás úszó vb-n

Publikálás dátuma
2018.12.14 12:39

Fotó: AFP/ Ni yanqiang
A háromszoros olimpiai bajnok 100 méter vegyesen aratott győzelmet a kínai Hangcsouban.
Hosszú Katinka 57.26 másodperccel nyert, második a japán Imai Runa (57.85), harmadik pedig a jamaicai Alia Atkinson (58.11) lett. Hosszú ezt a számot sorozatban negyedszer nyerte meg a rövidpályás vb-ken. A 29 éves Hosszú a kínai városban a harmadik, összességében a 16. világbajnoki aranyát gyűjtötte be 25 méteres medencében.

Sztankovics Anna hét századdal maradt le a továbbjutástól

100 méter mellen mindössze hét századdal maradt le Sztankovics Anna a továbbjutástól, így a 17. lett. Mivel Hosszú Katinka 50 méter háton visszalépett annak érdekében, hogy a lehető legkipihentebb legyen a 100 méter vegyes fináléjában, Kapás Boglárka pedig 400 méter gyorson nem indult el betegsége miatt, Sztankovics volt az egyetlen magyar érdekelt a pénteki előfutamok során. Sztankovics a nyitónapon 50 méteren indult, hét századdal lemaradt az elődöntőről és 18. lett. A 22 éves magyar versenyző most nyolc századra megközelítette egyéni legjobbját, de 1:06.42-es idejével újra éppen hét századdal maradt le a továbbjutástól.
„Kicsit nehéz volt, mert a kvalifikációban nem fogadták el az országos bajnokságon úszott időmet, így 1.7 másodperccel voltam rosszabb idővel nevezve, mint amit tudok. Éppen ezért tudtam, a mellettem úszókra nem számíthatok, magamra voltam utalva. Az, hogy mi történt beljebb, nem láttam, de örülök neki, hogy ilyet tudtam úszni. A szezon elején nem gondoltam volna, hogy itt lehetek, és mégis, ráadásul a rövidpálya nem az én asztalom. Remélem, hogy a következő szintet sikerül megugranom a nyári nagymedencés világbajnokságon”
– nyilatkozta az MTI-nek Sztankovics, aki kvalifikációs ideje miatt a medence szélére kapott besorolást.
Egyébként a péntek délelőtti előfutamok csúcspontja a hazai szurkolók számára a férfi 4x200 méteres gyorsváltók küzdelmei voltak, ugyanis a kínai stafétában helyet kapott az ország egyik legnépszerűbb sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok Szun Jang, aki éppen Hangcsouban született. A 27 éves klasszis rövidpályán egyáltalán nem szokott úszni, és csakis a hazai pálya miatt vállalta el, hogy egyedül ebben a számban vízbe ugorjon. A hangcsoui teniszstadionban kialakított uszodában kitörő lelkesedéssel fogadták a nézők, őt éltető hatalmas zászlókkal is készültek. A kínai staféta végül a harmadik lett futamában, és a negyedik idővel jutott tovább.

A nyolcadik világcsúcs is megszületett

Világcsúccsal nyert az amerikai 4x50 méteres férfi gyorsváltó a pénteki versenynapon. A Caeleb Dressel, Ryan Held, Jack Conger, Michael Chadwick összetételű négyes 1:21.80 perces idővel diadalmaskodott, és közel egy másodperccel javította meg az oroszok 2014-ben elért 1:22.60-as rekordját. Az ausztrál Ariarne Titmus később ugyancsak világcsúccsal győzött női 400 méter gyorson. A 18 éves versenyző 3:53.92 perces idővel csapott célba, és a hazai közönség előtt szereplő, mögötte második, 16 esztendős Vang Csiencsie-ho két hónappal korábbi csúcsából faragott öt századot. Ez volt a nyolcadik világcsúcs a kínai nagyvárosban. 

2018.12.14 12:39
Frissítve: 2018.12.14 13:34

A FINA új versenyének is Budapest lesz az egyik házigazdája

Publikálás dátuma
2018.12.14 11:17

Fotó: AFP/ FRANCOIS-XAVIER MARIT
A három állomásból álló sorozatot az Egyesült Államokban kezdik, majd Magyarország és Kína következik.
Budapesten lesz az egyik állomása a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA újonnan induló elit úszósorozatának. A szervezet ülésén a kínai rövidpályás úszó-világbajnokság helyszínén, Hangcsouban kiderült, hogy a három állomásból álló sorozatot az Egyesült Államokban kezdik, majd a második helyszín Budapest lesz, zárásképpen pedig Kínában versenyeznek a legjobbak. A FINA csütörtökön jelentette be, hogy meghívásos szupersorozatot indít, amelynek összdíjazása 3,9 millió dollár lesz. Az egyes állomásokon péntektől vasárnapig zajlanak majd a küzdelmek 50 méteres medencében. A program szűkített lesz, ugyanis úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, valamint viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntőkre kerül sor, futamonként négy indulóval. Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokai, világcsúcstartói és világranglista-vezetői kapnak majd meghívást. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezen kívül utazással együtt teljes ellátást kapnak. Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek. A FINA világkupa-szervezőinek tanácskozásán eldőlt, hogy a sorozat ezúttal is hét helyszínen zajlik majd. Az első versenyekre augusztusban Ázsiában kerül sor a kvangdzsui vizes világbajnokságot követően, majd az európai állomások következnek, köztük Budapest is – az idei évhez hasonlóan októberben. A vk zárószakaszát Kazanyban és Dohában rendezik. A szövetség ülésén a nemzetközi vízilabdatornák helyszíneiről és időpontjairól is döntöttek: a férfi világliga nyolcas döntőjét június 18. és 23. között Belgrádban, míg az Európa Kupáét április 5. és 7. között Splitben rendezik meg. A női EK hatos fináléjának március 29. és 31. között Torino ad otthont. Az már csütörtökön eldőlt, hogy a női világliga szuperdöntője Budapesten lesz.
Szerző
2018.12.14 11:17