Élelmiszer helyett katonák a boltban

Több városban a hadsereg ellenőrzi a bevásárlóközpontok bejáratát és azt is vizsgálja, hogy az adott üzletben csökkentették-e az árakat a központi utasításnak megfelelően. Az elképesztő mértékű venezuelai pénzromlás miatt a hatóságok 26 áruházláncban elrendelték bizonyos élelmiszerek árának csökkentését. Venezuelában a világon a legmagasabb az infláció, s az életszínvonal romlása nyomán számos üzletet fosztottak ki. A havi minimálbér már csak néhány eurót ér, az emberek számára egyre kevesebb jut a napi betevőre. Az utóbbi napokban több városban vonultak utcára az emberek a tarthatatlan állapotok miatt.

Beszámolók szerint az üzletek előtt országszerte kígyózó sorok alakultak ki. A fővárosban, Caracasban a hadsereg és a rendőrség csak néhány embert engedett be a szupermarketekbe, amelyekben – az infláció, a keményvaluta hiánya miatt – a kínálat igen gyér.

A legrosszabb helyzet Caicara városában alakult ki. Legalább húsz üzletet raboltak ki és 48 embert vettek őrizetbe – írta az El Nacional portálja. Meg nem erősített hírek szerint legalább két személyt öltek meg az összecsapások során.

Venezuela ezért „unortodox” módszerekkel próbál pénzhez jutni. Az ország – a Bitcoin sikere hatására – saját kriptovalutát hoz létre. Első alkalommal van példa arra, hogy egy ország hoz meg ilyen lépést. Nicolás Maduro elnök pénteken jelentette be, hogy összesen 100 millió úgynevezett Petrót („kőolaj”) dobnak a digitális piacra. Árfolyamát az olaj hordónkénti árához rögzítik. Maduro közlése szerint Caracas így próbálja megkerülni a dél-amerikai állammal szemben az Egyesült Államok által bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket. A venezuelai elnök szerint így lehetőség nyílik arra, hogy hazája a nemzetközi piacokról finanszírozza magát. Mint fogalmazott, a kriptovaluta révén modernizálhatják Venezuelát, s ezáltal könnyebbé válik reális pénzhez jutni. Az állami valuta, a bolívar teljesen elértéktelenedett. Az IMF 2018-ra 2350 százalékos inflációt jósol. Szakértők egyelőre kételkednek a kezdeményezésben, amint abban is, hogy az országnak van-e megfelelő technikai háttere a kriptovaluta bevezetésére. Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetm professzora szerint a Petro amiatt is bukásra van ítélve, mert Venezuela nem rendelkezik annyi olajjal, amennyi az új pénz értékét garantálná.

Szerző

Már több mint 300 utast kimentettek a norvég partoknál bajba jutott hajóról

Publikálás dátuma
2019.03.24 08:43
A helikopteres mentőalakulatok az utasok egy részét már kimentették a bajba jutott hajóról
Fotó: ODD ROAR LANGE
Még így is csaknem ezren várnak arra a fedélzeten, hogy a helikopteres mentőalakulatok a szárazföldre vigyék őket. Súlyos sérültek is vannak a már kimentettek között.
Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba jutott Viking Sky tengerjáró utasait - írja norvég lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu. A Verdens Gang nevű napilap legfrissebb hírei szerint ezzel a módszerrel már 338 utast sikerült biztonságban a szárazföldre vinni. A tengerjárón 915 utas és 458 fős személyzet tartózkodott.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, a  Viking Sky nevű hajó hajtóműve meghibásodott Norvégia partjai közelében, és vészjelzést adott le. A Viking Cruises csoport tulajdonában lévő tengerjáró
1300 emberrel a fedélzetén, irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé egy szigetekkel és sziklaszirtekkel teli, veszélyes partszakaszon.
A mentés természetesen azonnal megindult, de a munkát nehezítette, hogy a tengeren óránként 70 kilométeres sebességű szél fújt, ami több méter magas hullámokat gerjesztett.

A hírek szerint az eddig kimentett utasok közül 16-an sérültek meg a háborgó tengeren hánykolódó hajón, hárman közülük súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

A norvég közszolgálati rádió jelentése szerint a tengerjárót két vontatóhajóval Molde kikötőjébe vontatnák.
A mentőcsapatok tájékoztatása szerint időközben a Viking Sky négy hajtóművéből hármat sikerült beindítani.
Szintén a helyi média számolt be arról, hogy mostanra megmentették annak a Hagland Captain nevű hajónak a kilenc fős legénységét, amelyik a Viking Sky segítségére sietett, de szintén elromlott a hajtóműve.

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget az angliai Tilbury kikötőjében.
Frissítve: 2019.03.24 08:59

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA