Karácsony Gergely: a politika nem a háborúról szól

Publikálás dátuma
2018.01.07 22:46
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Karácsony Gergely szerint ma Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól.

A Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten, a Spinoza Színházban tartott beszélgetésen azt mondta, a politika szolgálat, amelynek arról kell szólnia, mit tesz a kormány azért, hogy Magyarországon jobb legyen az iskola, rövidebbek legyenek a kórházi várólisták, az embereknek magasabb legyen a fizetése.

Karácsony Gergely szerint ha jól csinálja az ember a politikát, akkor annak az a jutalma, hogy újraválasztják, és nem az, hogy "ellopja a fél országot".

Az ellenzéki politikus közölte, Orbán Viktort nem Orbán Viktor 2 fogja leváltani. Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem csak azért nem lehet kihívója a miniszterelnöknek, mert nem tudni, mit gondol a világról - mondta.

Ha áprilisban Vona Gábort választanák meg kormányfőnek, akkor Orbán Viktor győzne, mivel a magyar nép legitimálná azt, hogy a politikában nincsenek elvek és úgy fordulok, ahogy akarok - közölte.

Karácsony Gergely közölte, nem pozícióhalmozásból akar miniszterelnök lenni. "Én vagyok az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki mindig vissza akar lépni valaki javára" - hangoztatta.

Hozzátette: ha az LMP is részt venne az összefogásban, másnap visszalépne Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje javára. "Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát" - mondta.

Zugló polgármestere úgy folytatta, boldogan fog annak a miniszterelnök-jelöltnek "csápolni", aki nála több pártot tud integrálni, vagy akire a DK azt mondja, ha ő a miniszterelnök-jelölt, van közös lista.

Beszélt arról is, hogy a kormányváltás a választókerületi küzdelmeken is múlik. Hozzátette: dolgoznak azon, hogy a csepeli választókerületben kialakult konfliktus megoldódjon.

Sajtóhírek szerint ebben a választókerületben két baloldali kihívója is lenne a fideszes Németh Szilárdnak: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP színeiben és Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, aki 2014-ben megnyerte a választást a körzetben.
Karácsony Gergely szerint még sok - mintegy tíz - olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, akinek kellene. Esélyes jelölteket "szednek le a tábláról" - jegyezte meg.

Elmondta, a Párbeszéd korábban javasolta, hogy tartsanak előválasztást, ez most már nem valósul meg, de a Közös Ország Mozgalomnak van egy kezdeményezése. 20-30 körzetben mérik meg, ki a legesélyesebb jelölt és a pártokat arra sarkallják, hogy őket indítsák - részletezte.

A Párbeszéd társelnöke elmondta, sok választó változást akar, de ők nem állnak oda egyik vagy másik párt mögé, ha azok külön indulnak. Úgy látta, hogy az összefogás iránti vágy már túl nagy is az emberekben, mert abba a Jobbikot is beleértik, illetve azért, mert a várakozásokhoz képest kicsi a jelenlegi összefogás.

"Az összefogás (...) olyan, mint Columbo felesége, mindenki róla beszél, csak még senki se látta, mert hogy nincs" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy megkeresték-e az MSZP-ből a kormányfőjelöltséggel akkor, amikor még Botka László volt a szocialisták jelöltje a posztra, Karácsony Gergely azt mondta, voltak megkeresések, de ő világossá tette, hogy nem vesz részt egy Botka-puccsban.

Kitért arra, hogy sok mindenben egyetértett Botka Lászlóval, de nem tartotta helyesnek szövetségi politikáját, hogy nem akarta bevenni az ellenzéki együttműködésbe Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét. Elmondta, jövő szombaton dől el, hogy létrejön-e a szövetség az MSZP és a Párbeszéd között.

Szerző

Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásokra

Publikálás dátuma
2019.03.24 10:18
Az EP-választáson nem várható "kilométeres" szavazólap. Képünkön Pálffy Ilona, az NVI elnöke.
Fotó: Molnár Ádám
A májusi voksolás nem kedvező terep a "kamupártoknak", ugyanis - az országgyűlési választással ellentétben- itt nem jár állami támogatás az indulóknak. Hamarosan indul az ajánlásgyűjtés!
Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti választásra - tájékoztat az MTI. Az EP magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt - ilyenből összesen 264 van Magyarországon.

Az EP-voksoláson az országgyűlési választásokkal ellentétben nem jár állami támogatás az indulóknak, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy amíg tavaly áprilisban 100 párt regisztrálta magát, addig egyelőre most, mint írtuk, a Nemzeti Választási Bizottság 18 pártot vett nyilvántartásba.
Az indulni szándékozó pártok április 6-tól gyűjthetik az aláírásokat. Az ívekre végül csak annak a szervezetnek a neve kerül fel, amelyik április 23-ig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást.

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44