Karácsony Gergely: a politika nem a háborúról szól

Publikálás dátuma
2018.01.07. 22:46
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Karácsony Gergely szerint ma Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól.

A Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten, a Spinoza Színházban tartott beszélgetésen azt mondta, a politika szolgálat, amelynek arról kell szólnia, mit tesz a kormány azért, hogy Magyarországon jobb legyen az iskola, rövidebbek legyenek a kórházi várólisták, az embereknek magasabb legyen a fizetése.

Karácsony Gergely szerint ha jól csinálja az ember a politikát, akkor annak az a jutalma, hogy újraválasztják, és nem az, hogy "ellopja a fél országot".

Az ellenzéki politikus közölte, Orbán Viktort nem Orbán Viktor 2 fogja leváltani. Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem csak azért nem lehet kihívója a miniszterelnöknek, mert nem tudni, mit gondol a világról - mondta.

Ha áprilisban Vona Gábort választanák meg kormányfőnek, akkor Orbán Viktor győzne, mivel a magyar nép legitimálná azt, hogy a politikában nincsenek elvek és úgy fordulok, ahogy akarok - közölte.

Karácsony Gergely közölte, nem pozícióhalmozásból akar miniszterelnök lenni. "Én vagyok az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki mindig vissza akar lépni valaki javára" - hangoztatta.

Hozzátette: ha az LMP is részt venne az összefogásban, másnap visszalépne Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje javára. "Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát" - mondta.

Zugló polgármestere úgy folytatta, boldogan fog annak a miniszterelnök-jelöltnek "csápolni", aki nála több pártot tud integrálni, vagy akire a DK azt mondja, ha ő a miniszterelnök-jelölt, van közös lista.

Beszélt arról is, hogy a kormányváltás a választókerületi küzdelmeken is múlik. Hozzátette: dolgoznak azon, hogy a csepeli választókerületben kialakult konfliktus megoldódjon.

Sajtóhírek szerint ebben a választókerületben két baloldali kihívója is lenne a fideszes Németh Szilárdnak: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP színeiben és Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, aki 2014-ben megnyerte a választást a körzetben.
Karácsony Gergely szerint még sok - mintegy tíz - olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, akinek kellene. Esélyes jelölteket "szednek le a tábláról" - jegyezte meg.

Elmondta, a Párbeszéd korábban javasolta, hogy tartsanak előválasztást, ez most már nem valósul meg, de a Közös Ország Mozgalomnak van egy kezdeményezése. 20-30 körzetben mérik meg, ki a legesélyesebb jelölt és a pártokat arra sarkallják, hogy őket indítsák - részletezte.

A Párbeszéd társelnöke elmondta, sok választó változást akar, de ők nem állnak oda egyik vagy másik párt mögé, ha azok külön indulnak. Úgy látta, hogy az összefogás iránti vágy már túl nagy is az emberekben, mert abba a Jobbikot is beleértik, illetve azért, mert a várakozásokhoz képest kicsi a jelenlegi összefogás.

"Az összefogás (...) olyan, mint Columbo felesége, mindenki róla beszél, csak még senki se látta, mert hogy nincs" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy megkeresték-e az MSZP-ből a kormányfőjelöltséggel akkor, amikor még Botka László volt a szocialisták jelöltje a posztra, Karácsony Gergely azt mondta, voltak megkeresések, de ő világossá tette, hogy nem vesz részt egy Botka-puccsban.

Kitért arra, hogy sok mindenben egyetértett Botka Lászlóval, de nem tartotta helyesnek szövetségi politikáját, hogy nem akarta bevenni az ellenzéki együttműködésbe Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét. Elmondta, jövő szombaton dől el, hogy létrejön-e a szövetség az MSZP és a Párbeszéd között.

Szerző

Könnyen befuccsolhat a BKV buszvásárlása

Publikálás dátuma
2018.01.07. 19:41
Metrópótló busz. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Egyre reménytelenebb, hogy gyorsan beállhat a budapesti forgalomba 30 új csuklós busz, amit a BKV akart megvenni az M3-as metró helyettesítésére a földalatti felújításának idejére. Információink szerint decemberre világossá vált a BKV felső vezetése számára is, hogy nem tudják átvenni a Modulo nevű csuklós buszokat a Volánbusztól, a járművek megrendelőjétől. A bonyolult megoldásban ugyanis 180 darabot rendelt ebből a típusból a Volán, az első harmincat 2,7 milliárd forintért a BKV vette volna át.

A Népszava úgy értesült, hogy a buszok nem csak hogy nem készültek el határidőre, de nagyobb baj, hogy azok műszaki tartalma nem felel meg a BKV elvárásainak, ráadásul - szakmai hírek szerint - a biztonságos közlekedést sem tudják garantálni. Információink szerint ezért a BKV egyelőre nem veszi át az elkészült néhány darabot a gyártótól, és a járművek ellenértékét sem volt hajlandó letétbe helyezni.

A csuklósokat a néhai Nabi Bus, mai nevén Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. (IEAG) állítaná elő, ami nem keverendő össze Széles Gábor Ikarusával. Az IEAG Mészáros Csaba ügyvezetése alatt áll, többségi tulajdonosi szálai Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz érnek, a hozzá köthető csehországi bejegyzésű Lugreda A. S. nevű cég révén, de ebben Mészárosnak is van érdekeltsége. Mint a 444 megírta, Mészáros buszos cégei több alkalommal kaptak fejlesztési támogatást vagy hitelt, a Modulókra 380 milliót a Széchenyi terv keretében. Az üzletember sokszor mutatkozott Varga Mihály gazdasági miniszter társaságában is.

S hogy milyen műszaki gondok vannak a busszal? A Modulo csuklósnak létezik egy üzemképes prototípusa, ami közlekedett is a fővárosban, meg is felelne a BKV-nak, ám a Volánbusz tenderét az IEAG nem ezzel, hanem annak rövidített változatával nyerte el. A Modulo M168d járművei 75 centivel rövidebbek, mint a prototípus, és legalább 2 tonnával könnyítették meg a súlyukat is, ami már biztonságossági kérdéseket is felvet. A rövidítéssel anyagköltséget lehet megtakarítani, tehát olcsóbban lehet gyártani ezt a típust, de a BKV zsákbamacskát venne, mert a típust működés közben még nem láthatták a közlekedési cég vezetői, az egyik őszi szakmai kiállításon is csak bakokra helyezve, működő motor nélkül mutogatták.

Az ötlet tetszetős volt: a Modulót egyedi konstrukcióban gyártanák, az összeszereléshez igénybe vennék a BKV műhelyeinek kapacitását, vagyis a BKV egyszerre lenne megrendelő és alvállalkozóként megbízottja is a buszgyártási projektnek. A 30 csuklós buszt azonban az IEAG az eredeti augusztusi határidőre nem tudta leszállítani, s csak azért nem tört ki már akkor a botrány, mert egy nappal a határidő előtt a cég mentőövet kapott a kormánytól: egy, a városi buszok tűzvédelmi berendezéseivel kapcsolatos kormányrendeletnek köszönhetően 240 nap haladékhoz jutott. Április elején, a választások utáni napokban ez a határidő is lejár és információink szerint a gyártó a mai napig nem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy a korábban beszerzett típusengedély a lebutított, megkurtított verzióra is érvényes. Így viszont a BKV nem fogja átvenni a buszokat.

Az optimális megoldás az lenne a főváros számára, ha a BKV maga szerelné össze a buszokat, így minőségi kifogása sem lehetne. Információink szerint a 30 buszhoz a fődarabokat az MKB Bank hiteléből már megvásárolta az IEAG, ha ezeket a fődarabokat a BKV-átvehetné, akkor saját maga le tudná gyártani ezekből az autóbuszokat, mivel hetente egy csuklós összeszerelésére alkalmas kapacitással rendelkezik.

Csak emlékeztetőként: a főváros útjain már a Moduloknál sokkal olcsóbb vadonatúj Solaris csuklós buszok járnának a metró helyett, ha a kormány nyomására a főváros nem állt volna el a lengyel gyártóval való szerződéskötéstől.

A BKV nem válaszolt a Modulo-buszokkal kapcsolatos kérdéseinkre.

Szerző

Férfi kézilabda - Vranjes döntetlennel mutatkozott be

Publikálás dátuma
2018.01.07. 19:33
Fotó: MTI/AP TT News Agency/Mikael Fritzon

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-29-es döntetlent játszott Svédország vendégeként barátságos mérkőzésen, szombaton délután Jönköpingben. Ez volt az első meccse magyar szövetségi kapitányként Ljubomir Vranjesnek, aki játékosként 1997 és 2002 között három Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot nyert a svéd nemzeti csapattal, 2000-ben pedig olimpiai ezüstérmes volt.

"Elégedett vagyok, és nem is elsősorban az eredményre, inkább csapatom összjátékára, fegyelmére gondolok. Jó érzéssel tölt el, amit láttam, hiszen először dirigáltam szövetségi kapitányként a magyarokat, akik hatvan percig nagy iramban, feszesen, motiváltan játszottak" – mondta Vranjes, aki hozzátette: mindenkinek lehetőséget adott, így látta, hogy mi van rendben, és mi nincs.

A két csapat hétfőn 19.15 órától Partilléban ismét megmérkőzik egymással. A magyar válogatott a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon az olimpiai címvédő Dániával, valamint Spanyolországgal és Csehországgal szerepel azonos csoportban, amelyből az első három helyezett jut a középdöntőbe.

Szerző