És mégis mozog... - A paksi atomerőmű 4. blokkja

Publikálás dátuma
2018.01.09 06:20
ELHAJLÁS A reaktorblokk mozgása közismert tény a szaktárca szerint - Népszava fotó
Fotó: /
Paks Vádaskodó közleményben véleményezi az egyik atomblokk süllyedését illető - alapvetően lapunk által feltárt - tényeket a szaktárca.

Rémhírterjesztés zajlik ”Paks süllyedése” körül – közölte az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Népszava, a témát érintő cikkének megjelenése után, bár konkrét forrásra nem hivatkozva. A negyedik blokk mozgása ismert, és ellenőrzött folyamat – szögezik le. Ez a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti – teszik hozzá. (Az OAH nyomán lapunk se állított mást.)

Tudósításunk szerint az Országos Atomenergia Hivatal – OAH - a 4. blokk húsz éves élettartamhosszabbítási eljárása során az atomerőművet a süllyedés ellenőrzésének finomítására szólította fel, amire az engedély fejében ígéretet is kaptak. Bár lapunk csak nyilvános forrásokból dolgozott, a blokksüllyedés közismertségén a visszajelzések tanúsága szerint valamelyest tudósításunk is segített. A jelenségre közvetlenül Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető nyilvános parlamenti kérdéseiben hívta fel a figyelmet.

A szocialisták adatokat várnak
Tóth Bertalan számára a négyes blokk süllyedése súlyosan aggodalmas, ezért részletes adatokat kér az atomerőműtől és a hatóságtól – jelentette be tegnap az MSZP frakcióvezetője. Jelen formájában Paks 2-t se támogatják, az atomenergia szükségességéről szóló döntést pedig a választókra bíznák.

 

A süllyedés felgyorsulásával az NFM szerint az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni. (Ez új adat, bár kissé koraiként hat, hisz a 4. blokk felmérésének pontosítására a paksiak októberben még csak ígéretet tettek.) Az atomerőmű bővítése az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik - biztosítanak (bár eddig a "bővítés" helyett a "kapacitásfenntartás" szót használták). Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken. (A vártnál nagyobb süllyedésre az 1.-3. blokkok engedélye nem utal: az OAH csak a 4. blokknál kérte ennek fokozott nyomon követését.)

A paksi atomerőmű 4. blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az OAH 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn. A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. (Ez se mond ellent a lapunk által az OAH-tól idézetteknek.) Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával – zárja közleményét a szaktárca. (Az OAH épp a megfelelő műszaki megoldásokat hiányolta a süllyedésgyorsulás mérését illetően.)

Ezután már csak az a kérdés, ki terjeszt rémhíreket.

Szerző
2018.01.09 06:20

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38