Agyagba döngöli az ÁSZ az ellenzéket

Publikálás dátuma
2018.01.08 22:02
Népszava fotó
Fotó: /
 A Jobbik folytatja az adománygyűjtést, az LMP után a Demokratikus Koalíció is bejelentette, hogy nem hajlandó kifizetni a jogtalannak tartott büntetést. Újabb csatájához ért a számvevőszéki háború.

Végérvényesen eldőlt, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni az „egyedüli kormányváltó erőt” – jelentette ki Volner János, a Jobbik frakcióvezetője. A politikus azt követően hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozta végleges jelentését a Jobbik gazdálkodásáról. Az ÁSZ nem látott okot rá, hogy a párt észrevételei nyomán felülbírálja álláspontját: a számvevőszék tartja magát ahhoz, hogy a Jobbik több mint 330 millió forintos tiltott támogatást kapott. A hivatalos megállapítás szerint a Jobbik a „politikai hirdetései kihelyezésére kötött szerződések alapján” fogadott el „nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást” jogi személyektől, ami a párttörvény értelmében tiltott támogatásnak minősül. A megfogalmazás Simicska Lajos plakátcégeire utal.

A Jobbik az első pillanattól kezdve visszautasította hogy jogsértést követett volna el, és politikai indíttatású támadásnak minősítette az eljárást. Múlt hónapban a Jobbik tiltakozó demonstrációt tartott a Fidesz székházánál: a tüntetésen más, a szélsőjobboldallal nem szimpatizáló pártok képviselői is részt vettek. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a számvevőszék – ha kisebb összegekkel is – sorra büntetni akarja majd az összes ellenzéki pártot.

Az ÁSZ mostani döntése nem okozott meglepetést. Egy napra rá, hogy a számvevőszék jelentéstervezetére a Jobbik elküldte észrevételeit, az ÁSZ sietett közölni: a párt nem csatolt semmilyen bizonyítékot. Egyértelműnek látszott, hogy az „ítélet” készen van, azt már csak formába kell önteni.

„A számvevőszék nem küldött az általunk leadott észrevételekre választ. A jelentésben fel sem tüntette észrevételeinket, csupán önkényesen kiragadott kettőt, de ezeknél sem az észrevételt emelte be a jelentésbe, hanem csak annak saját értelmezését” – hangsúlyozta lapunkhoz is eljuttatott közleményében Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója. Az ÁSZ szerinte jogsértést követett el. A figyelembe nem vett észrevételeket ugyanis a számvevőszék köteles lett volna a jelentésben feltüntetni, és megindokolni, hogy azokat miért nem fogadta el.

A Jobbiknak elvileg 15 napon belül be kell fizetnie a költségvetésnek több mint 330 millió forintot, büntetésként pedig a párt ugyanekkora összegű állami támogatástól esik el. A teljes veszteség így meghaladja a 660 millió forintot. Fellebbezési lehetőség nincs.

Volner János szerint a „baloldali pártok vagy gyengék, vagy Orbán Viktor zsebében vannak”, a hatalom ezért akarja a Jobbikot „anyagilag megsemmisíteni”. Hasonló esetre nem volt példa a rendszerváltás óta – tette hozzá. Bizonyítottnak nevezte, hogy a Fidesz „jóval olcsóbban kampányolhatott”, mint a Jobbik: a kormánypártot mégsem büntette az ÁSZ.

A pártnak nincs annyi pénze, hogy befizesse a 330 milliót – mondta kérdésünkre Volner. A Jobbik „újult erővel” folytatni fogja az adománygyűjtést (amely jelenleg 50 millió forint körül jár), hogy indulni tudjon a parlamenti választáson. „Vizsgáljuk a lehetőségét, hogyan lehet ezt a helyzetet túlélni” – jegyezte meg.

Mészáros József, a Magyar Állam Kincstár elnöke ugyanakkor a távirati irodának elmondta: a Jobbik költségvetési támogatásának csökkentését a kincstár 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben.

Információink szerint az LMP-ben erősen élt az a felfogás, hogy a párt a „törvényesség útját” járja, és bármennyire jogtalannak tartja is, befizeti a majdnem 9 milliós számvevőszéki bírságot. Végül Ungár Péter elnökségi tag álláspontja lett a győztes. Ungár a Hír TV-ben azt nyilatkozta, hogy „abszurd lenne kifizetni valamit, amit mi ilyen szinten cáfolunk”. Az LMP tehát nem fizet, és ugyanígy döntött a Demokratikus Koalíció is.

A DK esetében – az állami támogatás elvonását nem számítva – több mint 8 millió forintról van szó. Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerint az ÁSZ a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, „tőlünk ezért egy fityinget sem fognak látni”. Kormányváltás után a DK is szívesen bíróság elé állítaná az ÁSZ elnökét.

Más kérdés, hogy a büntetés kifizetése nem önkéntes elhatározáson múlik. Az Állami Számvevőszék korábban arról tájékoztatta a Népszavát, hogy amennyiben az adott párt a végleges jelentés nyilvánosságra hozatala után 15 napon belül nem fizeti be a kiszabott összeget, az adóhatóság azt „adók módjára” behajtja.

Vegzálásra számíthatnak a civilek is
Fél évvel a törvény elfogadása után még csak 78 civil szervezet regisztrálta magát külföldről támogatott szervezetként, pedig feltehetően ennél jóval több lehet érintett a 65 ezer civil szervezetből. Több egyesület – így például a Társaság a Szabadságjogokért, valamint az Amnesty International – a jogszabály hatályba lépése után azonnal jelezte: abban az esetben sem regisztrálják magukat, ha átlépik az előírt 7,2 milliós határt. A bojkottot hirdető szervezeteket eddig nem ellenőrizték, de – mint ahogyan Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója lapunknak elmondta – erre még nincs is lehetőségük a hatóságoknak. A civil szervezetek támogatásai ugyanis legkorábban a jövő évi beszámolókból derülhetnek ki, ezek beadási határideje pedig május 31. Demeter Áron, az Amnesty International jogi igazgatója szintén nem számít büntetésre és hivatalos ellenőrzésre a választásokig, álláspontja szerint ugyanis csak akkor láthatnák a külföldről befolyt pénzek nagyságát, ha monitoroznák a bankszámlájukat. L.T.2018.01.08 22:02

Több szolgáltatás sem lesz elérhető a Budapest Banknál

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:53
Fotó: Népszava
Fotó: /
Új bankkártya rendszert vezetnek be, ezért október 25-én és 26-án könyvelési, pénztári és pénzforgalmi bankszünnapot tartanak.
A hitelintézet az MTI-vel közölte: a Budapest Bank október 24-én 21 órától október 29-én 06 óráig vezeti be az új rendszert, amely alapján bővíthetik majd a digitális fejlesztéseket, kártyaszolgáltatásaikat. A közlemény idézi Fatér Gyulát, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetőjét, aki elmondta: az új rendszer segítségével digitális fejlesztéseik gyorsabbá válnak majd. A közleményben kitértek arra: az átállás ideje alatt a bankkártyákat a megszokott módon lehet majd fizetéskor használni, illetve és ATM-en keresztül készpénzt is lehet majd felvenni velük, azonban szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések. Felhívják a figyelmet arra: a pénzintézet elektronikus csatornáit (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) nem lehet majd elérni, továbbá nem lehet majd például utalást indítani és fogadni, valamint kártyával kapcsolatos ügyintézést csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet végezni, de arra is csak korlátozottan lesz lehetőség. 
2018.09.20 21:53
Frissítve: 2018.09.20 21:53

Magyar Narancs: Felmondtak az orvosok az ajkai kórház intenzív osztályán

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben.
Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos felmondta munkaviszonyát az intézményben – tudta meg több forrásból a Magyar Narancs. A lap cikkében felidézi, hogy a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat – azt írják, a főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.   A Magyar Narancs azt írja, az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak, ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz. A lap információi szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik forrásuk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását. Mivel mindkét jogviszony tartalmazhat kitételeket a felmondási időre vonatkozóan, az orvosok feltehetően még ellátják feladatukat a kórház intenzív osztályán – teszi hozzá a Magyar Narancs.
2018.09.20 21:28
Frissítve: 2018.09.20 22:02