Paks - Indulati elemek a szakmai anyagban

Publikálás dátuma
2018.01.10 06:20
Népszava fotó
Fotó: /

Tavaly 0 és 1 milliméter közötti süllyedést mértek a 4. blokk területén – tette közzé az MVM Paksi Atomerőmű. A 130 pontról mért folyamat lassuló mértéket mutat. Minden épület süllyed, hisz a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik. A feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő – fogalmaznak. A süllyedés mértéke, annak egyenlőtlensége hosszú távon se veszélyezteti sem a szerkezet, sem az atomerőművi technológia épségét és funkcióját - szögezik le.

Az állami cég szakmai anyagába indulati elemek is szűrődtek. Eszerint „riadalomkeltésre alkalmas híreszelések jelentek meg a sajtóban a 4. blokki reaktorépület süllyedésével kapcsolatban”, illetve „a Paksi Atomerőmű ezen sajátossága évtizedek óta ismert és nyilvános információ, a sajtó hatásvadász felhasználása számunkra ismeretlen célokat szolgál”. E célozgatás által akár a Népszava is találva érezheti magát: lapunk Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető - máig megválaszolatlan - parlamenti kérdései alapján két napja idézett az Országos Atomenergia Hivatal által a 4. blokk élettartamhosszabbítására kiadott engedélyből, amit csak a süllyedésmérés pontosítására tett ígéret fejében adtak ki. A szaktárca és a cég azóta született, vádaskodásokkal tűzdelt közleményei egy állításunkat se cáfolták, ellenben több olyan kijelentést is korrigálni látszottak, amilyet senki se tett.

Autóflottát bérel Paks II.
Összesen több mint 800 millió forintot költ a Paks II. Atomerőmű Zrt. a vállalat dolgozói által használt autók bérlésére, illetve a gépjárművek teljes körű flottakezelésére és üzemeltetésére – derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. A keretmegállapodásról szóló pályázatot a Mercarius Flottakezelő Kft. nyerte, amely csaknem 100 autót üzemeltet majd. Nem ez az első kiírás, amelyen sikeresen szerepel a cég: tavaly MÁV-pályázatot is nyertek. Az állami vasútvállalat akkor csaknem 13,8 milliárd forintért vett tartós bérletbe több mint 1300 közúti gépjárművet. L. T.Szerző
2018.01.10 06:20

A nyári szezonban több mint 180 milliárdot füstöltek el a magyarok

Publikálás dátuma
2018.09.25 14:05
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
Csak augusztusban 46,2 milliárd forint bevétel folyt be cigaretta értékesítéséből.
A turizmus erősödése, a fesztiválszezon és a szabadságolások időszaka együttesen járult hozzá ahhoz, hogy a nyári hónapokban több mint száznyolcvanmilliárd forintot költött dohánytermékekre a lakosság – írja a Világgazdaság. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által a lap érdeklődésére közölt adatokból kiderült, hogy –  június és augusztus között 184,5 milliárd forintot költött a lakosság dohánytermékekre, azaz cigarettára, cigarettadohányra és szivarkára. – a legtöbbet, 63,3 milliárdot augusztusban költötték, amikor több mint 781 millió szál cigarettát füstöltek el a dohányosok, de 428,5 tonna cigarettadohány, illetve csaknem 50 millió szál szivarka is gazdára talált. – augusztusban 46,2 milliárd forint bevétel folyt be cigaretta értékesítéséből, 15,4 milliárdot hozott a finomra vágott fogyasztási dohány, 1,6 milliárdot a szivarka. – és ha csak önmagában a cigarettát vizsgáljuk, a múlt hónapban percenként mintegy 17 500-an gyújtottak rá a statisztika szerint. A társaságnál hangsúlyozták: az elmúlt három év forgalmi adatai szerint világosan kirajzolódik az egy adott éven belüli szezonalitás. Eszerint a január–február hagyományosan gyengébb, kimagasló eladások a nyár közepén tapasztalhatók, majd ősszel ismét kicsit visszafogottabb lesz a dohányforgalom Magyarországon. 
2018.09.25 14:05

Alaposan megdrágulnak a műanyag zacskók és poharak

Publikálás dátuma
2018.09.25 13:10
illusztráció
Fotó: AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN
A cél, hogy kevesebb szemét keletkezzen. A törvénymódosítás tervezete már a konkrét összegeket is tartalmaz.
Felkerült a kormányportálra a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás tervezete, a javaslat a műanyag zacskók esetében a jelenlegi tömegalapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezeti be – vette észre a napi.hu. A portál azt írja, 2019 januártól emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele: előbbi után 5 forintot kell fizetni darabonként, utóbbiért már 20 forintot – ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található letéphető zacskók és a csíkos szatyrok. A bevásárló műanyag zacskó termékdíja 38 forint lesz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervezete szerint. A minisztériumi indoklás szerint a darab alapú díjtétel a mennyiségi adatok pontosságának növelése mellett kedvezően befolyásolja a vásárlók tudatos döntését, mert a vásárló az egy zacskóra vonatkozó fizetendő árat tudja azonnal érzékelni és értékelni. Az egyszer használatos műanyag pohár, edények termékdíj tételét 57 forint/kilogrammról 1900 forint/kilogrammra növeli a jogszabály. Ezzel egy időben az egyéb műanyag termékek termékköre kibővül az egyszer használatos műanyag evőeszközök (kanál, villa, kés), keverőpálca, szívószál termékekkel, amelyekre szintén 1900 forint/kilogramm díjtétel vonatkozik. 
2018.09.25 13:10