"Nem vérre fog menni ez az Európa-bajnokság"

Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:52
Fotó: Szalmás Péter
A lapunknak nyilatkozó Liu-testvérek csak váltóban indulnak a pénteken kezdődő kontinensviadalon, ugyanis az olimpián szeretnének domborítani.

A magyar gyorskorcsolya válogatott egy része tegnap délelőtt elutazott Drezdába, ahol péntektől vasárnapig az Európa-bajnokságon vesz részt. A február 9-én kezdődő téli olimpia előtti főpróbának is betudható ez a kontinensviadal, ugyanakkor a legjobbak ezúttal csak a váltókban jutnak szóhoz.

"Az olimpiai felkészülést tekintve tökéletes időpontban van a kontinensviadal, de a legjobbjaink indulásához az is kellett, hogy a Drezdában megszokott, rendkívül sérülésveszélyes merev palánk flexibilis lesz. Novemberben véget ért a Világkupa, azóta nem versenyeztek a sportolók, jól jön, hogy versenykörülmények között gyakorolhatnak" - mondta Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorsasági szakágának igazgatója a csapat első felének szerdai indulása előtt.

A sportvezető hozzátette, a versenyzők nagyon kemény terhelés közepén indulnak majd, ezért egyéniben nincs elvárás velük szemben, de a világbajnoki ezüstérmes női és vb-harmadik férfi váltót dobogóra várják, elvégre a riválisok is az olimpiai felkészülés közepén tartanak. A nőknél Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia szerepel egyéniben, azaz Keszler Andrea és Heidum Bernadett csak váltóban indul, míg a férfiaknál Knoch Viktor, Burján Csaba és az amerikai születésű Krueger Cole lesz az egyéni induló, a magyarok két legjobbja, Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang pedig a stafétában kap helyet.

"Ez az Európa-bajnokság nem vérre fog menni, nincs bennünk az, hogy muszáj érmet szerezni, mert különben vége a világnak" - nyilatkozta a Népszavának a háromszoros világbajnoki ezüstérmes Liu Shaoang. – Ezért is csak a csapatversenyben indulok. Ez megkönnyíti az életem, mivel elég sokat versenyeztem a szezonban, és örülök, hogy az Eb-n csökkentjük a tempót. Persze, a váltóval is éremért megyünk, de ha nem jön össze, nem fogunk szomorkodni, hiszen a főverseny az olimpia lesz számunkra. Szerintem, ha döntőt megyünk, és összejön egy érem, azzal már elégedettek lennének az edzők. Azt, hogy egyesben a többiek mire lehetnek képesek, nem tudom, annak viszont örülök, hogy nekem ezzel nem kell foglalkozni, s jobban tudok koncentrálni az ötkarikás játékokra.

Bátyja, az 500 méteren világbajnok Shaolin Sándor korábban nyert már Világkupa-futamot Drezdában, így egykori sikerei helyszínére tér vissza, ám mint mondta, ilyen szemmel nem tekint a viadalokra. "Szerencsére elég sok hellyel vagyok így, de nem gondolkodom azon, hogy milyen sikereket, netán kudarcokat értem el, hanem új helyszínként tekintek rá, és próbálom a lehető legjobb eredményt elérni" – nyilatkozta lapunk érdeklődésére. Hozzátette: ő is a téli olimpiára fókuszál, s igyekszik majd minél több döntőben ott lenni Phjongcshangban, arra azonban talán már csak babonából sem válaszolt, milyen színű éremmel lenne elégedett.

Magyarország mindössze hat éremmel (két ezüst, négy bronz) rendelkezik téli olimpiákról, legutóbb 1980-ban, a Regőczy Krisztina-Sallay András jégtáncpáros nyakába akasztottak ezüstöt. Liu Shaoang ugyanakkor nem éli meg teherként, hogy tőle és testvérétől érmet, netán az első aranyat várja a magyar közönség.

"Nem okoz ez nyomást számunkra! Ha az ország azt gondolja, hogy tényleg esélyesek vagyunk, akkor ezt pozitívan fogadjuk, s teszünk azért, hogy mindez megvalósuljon. Ha ott leszünk együtt a döntőben, akkor bármi megtörténhet. A verseny azon szakaszában már nagyon nagy az esély rá, hogy valamelyikünk érmet szerezzen, de először el kell jutni odáig, s addig még sok munka vár ránk, így ezen nem igazán gondolkoztunk. A mostani formánk nem a legjobb, mindannyian edzésben vagyunk, de ott tartunk a felkészülésben, ahol korábban terveztük.

Shaolin Sándor és öccse számára ugyanaz a cél, ugyanakkor amellett hogy egymást támogatják, mégiscsak egymás ellenfelei. "Egyáltalán nem rossz dolog, hogy ketten vagyunk. Tudunk egymásnak segíteni, ez abszolút pozitívan hat és motivál minket. Együtt élünk, mindent együtt csinálunk, jól ismerjük egymást, tényleg sokat foglalkozunk egymással, s ez a korcsolyázásunkra is pozitívan hat" – zárta szavait az Ádó becenévre hallgató 19 esztendős versenyző.

A drezdai Eb-n pénteken a selejtezőket rendezik, majd szombaton és vasárnap a döntőkre kerül sor. A rövidpályás gyorskorcsolyázók a kontinensviadalt követően már nem versenyeznek többet az olimpiát megelőzően, két hetet készülnek még Magyarországon, majd útra kelnek Szöulba, s onnan költöznek be az olimpiai faluba.

Szerző

Supka Attila: későn érők a fiatal magyar futballisták

Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:51
Fotó: Molnár Ádám
Két korábbi kispesti időszaka után a napokban látott ismét munkához a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként Supka Attila.

A kispestiek kedvéért a másodosztályú Szeged 2011-Grosics Akadémia együttesét elhagyó szakember a peres ügyéről nem beszélt, azt viszont elmondta, hogy bizony a hazai játékosoknak idő kell ahhoz, hogy átvegyék a felnőtt futball ritmusát.

- Mondhatjuk, hogy hazatért?

- Kicsit valóban olyan érzés, mintha hazatértem volna. Itt nevelkedtem, Kispesten lettem utánpótlás és élvonalbeli játékos és igen, később két időszakban is dolgoztam itt edzőként, a közös munka során pedig elértük azokat a célokat, amiket kitűztek elénk: megnyertük a kupát, kijutottunk a nemzetközi porondra. Ma is több olyan ember itt van a klubnál, akikkel korábban is együtt dolgoztunk, a csapatban pedig több olyan labdarúgó található, aki akkor került ide, amikor én voltam az edző.

- Decemberben viszonylag váratlanul írt alá, így munkával töltötte az ünnepi időszakot is?

- Nagyrészt munkával töltöttem az utóbbi heteket, Nagy Lacival, a klub menedzserével sokat beszéltünk például az igazolásokról, beszélgettünk a kiszemelt labdarúgókkal is, valamint visszanéztem azokat a mérkőzéseket, melyeket Marco Rossival, majd később Erik van der Meer irányítása alatt játszott az együttes. Bízom benne, hogy sikerül megtalálni az elemző-kollégákkal, hogy miben kell többet nyújtanunk ahhoz, hogy eredményesebbek legyünk a folytatásban.

- Volt klubja, a Szeged 2011-Grosics Akadémia karácsony után feljelentette önt a munkaügyi bíróságon és a futballszövetségnél is, mondván, hogy jogszabályellenesen mondta fel a megállapodását. Azóta tudták rendezni ezt a nézeteltérést?

- Ha nem haragszik, erről most nem szeretnék beszélni, nem tart ott az ügy. Annyit hozzátennék: nem sértettem jogszabályt.

- Az ősszel hullámzó teljesítményt nyújtott a Honvéd, a videofelvételek megtekintése után miben látja ennek az okát?

- Feltűnt, hogy egy-egy mérkőzést leszámítva mindig más felállásban játszott a csapat. Azokon a mérkőzéseken, amikor azt a taktikát alkalmazták, amelyet Rossi idejében, eredményesek tudtak lenni, aztán valamiért váltottak, s a következő mérkőzések nem úgy sikerültek, ahogyan kellett volna. Rossival két éven keresztül építették azt a taktikát, ami eredményre vezetett, szerintem a játékosokban ez rögzült, ám bízom benne, hogy azért mi tudunk kicsit változtatni ezen. Nagyon sok gólt kapott a csapat az utóbbi fél szezonban – annyit, amennyit Rossival egy teljes idény alatt. A védekezésünket mindenképpen stabilizálnunk kell.

- A Honvéd labdarúgói egy éven belül a harmadik edzőjüket üdvözölhették az ön személyében, miként fogadták az öltözőben?

- Túl vagyunk több egyéni beszélgetésen, egyenként leültem beszélgetni a labdarúgókkal, akivel még nem sikerült, ezután fogok. Úgy érzem, megfelelő fogadtatásban volt részem, ennek oka lehet akár az is, hogy sokakkal már dolgoztunk együtt korábban.

- Holland elődjét nehezen fogadták el a szurkolók, akik tüntetőleg gyakran skandálták Marco Rossi nevét. Nyilván önnek már van egyfajta előélete a klubnál, mégis, milyen fogadtatásra számít?

- Marco után visszajönni biztosan nagyon nehéz lett volna, hiszen ő volt az az edző, aki hosszú évtizedek után nyert bajnokságot a csapattal. A jelenlegi azonban már egy másik időszak. Biztosan az eredményektől is függ majd, hogy miként fogadnak, bár amikor másodszor itt voltam, jó volt a kapcsolatom a szurkolókkal. Bízom benne, hogy most is ugyanígy lesz, mi mindent megteszünk majd azért, hogy minél eredményesebbek legyünk.

- Ön szerint a Honvéd tavaszi győzelme nagyobb „csoda” vagy az, ha önnel esetleg megvédi a címét a csapat?

- Komoly munka eredményeképpen ért fel a csúcsra tavasszal a Honvéd, én pedig abban bízom, hogy a következő félévben elvégzett munkának is meglesz az eredménye.

- A klubtulajdonos a klub akadémiájáról érkező fiatalok beépítésével képzeli el a jövőt. Mennyire kényszer ez, ön is ezt az irányt fogja követni?

- Kényszer nincsen, nálunk cél van. Ami nem más, minthogy minél több fiatal labdarúgó bekerüljön a csapatba, ám azt látni kell – és erről már beszélgettünk Hemingway úrral is –, hogy azoknak a játékosoknak is szüksége volt 2-3 évre az ifista-időszak után, akik mostanra alapemberré nőtték ki magukat a régi akadémisták közül. Azt sajnos látni kell, hogy Magyarországon a fiatal játékosok később érők, mint a nyugati kollégáik, ezért nekik időre van szükségük ahhoz, hogy élvonalbeli csapatokban is meghatározó csapattagok legyenek. A célunk ettől függetlenül változatlan: a lehetőségekhez mérten minél több tehetségnek szeretnénk lehetőséget adni.

- A "hivatalos" cél a nemzetközi szereplés kivívása, ám érdekelne: Supka Attila milyen elvárásokkal lát harmadszor is munkához a Honvédnál?

- Úgy kell hozzáállni ehhez a félévhez, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni belőle, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Az első tréning alapján az a tapasztalatom, hogy a játékosok partnerek a munkában, ha ez így marad, szerintem megint szép tavasz elé nézhet a Honvéd.

Megkezdődhet a stadionépítés
„Nagy változásokat nem tervezünk” – mondta a sajtótájékoztatót a rá jellemző bohókás stílusban levezénylő klubtulajdonos, George F. Hemingway. – Egy balhátvédet szeretnénk igazolni, és valakit a középpályára. Egyébként csak akkor, ha eladunk valakit, akit pótolni kellene – tette hozzá, majd kifejtette: optimista a tavaszi folytatás előtt, megpróbálnak ismét meglepetést okozni. Hemingway elmondta továbbá, hogy várhatóan a tavaszi idény végéig elkészül a Honvéd új utánpótlás-központja, ezzel egy időben pedig megkezdődhet a jelenlegi stadion bontása majd az új építése.

Szerző

Fehér Ház: oroszok a spájzban

Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:36
Fotó: AFP/Jim Watson

Az Egyesült Államok baltikumi katonai jelenlétének csökkentését javasolta Donald Trump elnökségének első heteiben egy vezető nemzetbiztonsági tanácsadó. A stratégiai tervezésért felelős Kevin Harrington az eltitkolt orosz kapcsolatai miatt távozni kényszerült Michael Flynn tábornokkal érkezett a Fehér Házba, ám annak bukása után is meg tudta őrizni pozícióját. A katonai és geopolitikai tapasztalat nélküli „szakértő” korábban a Trumpot támogató Peter Thiel milliárdos befektetési alapjánál dolgozott. Egy volt fehér házbeli kollégája a Daily Beast honlapnak azt mondta, hogy Harrington kontraproduktívnak tartotta az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, szerinte Putyin elnök gesztusnak tekintené a csapatkivonást. A tervet az apparátus végül elvetette, és nem tudni, hogy egyáltalán eljutott-e Trumpig.

Szerző