Még mindig Paks - Megválaszolatlan kérdések

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:21
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /

Információs központot és támogató, minősítésszerző programot indít a paksi bővítés iránt érdeklődő magyar vállalkozások számára a kormány – derül ki „a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter”, Süli János parlamenti válaszából, amit Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető hét, a bővítés körülményeit firtató írásbeli kérdéssorára adott. Ez azért fura, mert az év elejére már a több ezermilliárdos orosz beruházás terepmunkáit és az első kiszolgálóépületek felépítését ígérik. Ehhez képest egy vállalkozói tájékoztatóközpont beindítása akár megkésettnek is tűnhet. Ráadásul szakértők szerint a hazai cégek leginkább a konkrét építésben juthatnak érdemi szerephez. Süli János ugyanakkor biztosítja a képviselőt, hogy nem csak, bár irányokat nem vet fel.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy az államközi szerződésben rögzített 40 százalékos magyar beszállítói arány elérhetővé váljék – fogalmaz. A miniszter így újfent megerősíti, hogy az arány nem kötelező, csak szándék. Kevéssé biztató, hogy a beruházást végző orosz Roszatom által ez év novemberig eldöntött versenytárgyalásoknak a Direkt36 nevű oknyomozó portál által közzétett listája szerint az orosz állami cég eddig mintegy háromszázmilliárd forintot osztott ki. Ennek 99 százalékát orosz cégek nyerték, a magyaroknak pedig egy százalék jutott. Igaz, az arányok még változhatnak, hisz – mint arra Süli János is utal – az orosz fél szerződésben vállalta, hogy költségvetése 55 százalékát érdekeltségi körén kívül költi el.

A felvetések nagy száma és az irat hosszúsága ellenére az írásbeli válasz kevés további érdemi újdonsággal szolgál. A műfaj tág kereteit jelzi, hogy az ellenzéki képviselő kérdéseinek mintegy kétharmadára – körülbelül húszra – Süli János még csak nem is utal. Tóth Bertalan arra is kíváncsi lett volna, hogy a kilátásba helyezett 40 százalékos hazai beszállítói részarány szempontjából mi számít magyar vállalkozásnak: nézik-e például a tulajdonosi hátteret vagy annak változását. Ám erre se érkezett felelet. Mindazonáltal a miniszter biztosítja a képviselőt, mindenki mindenre figyel. Ide tartoznak az erőmű jövőbeni villamosenergia-csatlakozásai is, bár ennek részleteit szintén homályban hagyja.

Bővítenék a szociálisfa-támogatást
Törvényjavaslatot nyújtott be a szociális tűzifa-támogatás jelenleg 4 milliárdos keretének 8 milliárdra emeléséről Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarország (PM) társelnöke. A jelenlegi rendszerben kevés rászorulóhoz jut el az ingyentüzelő, ami eleve legfeljebb egy téli hónapra elég – vázolta lapunknak javaslatuk mozgatórugóit az ellenzéki képviselő. Ráadásul az adag sokszor érdemtelenül, gazdagabb Fidesz-közeli háztartások otthonait melegíti – véli. A kiosztást is sürgetné, hisz szavai szerint ennyihez is sokan csak februárban jutnak hozzá. Így továbbra is országszerte terjed a súlyosan szennyező hulladékégetés, amibe tapasztalataik szerint olykor ruhaadomány is keveredik. A PM szintén oszt tüzelőt. Szabó Tímea biztos benne, hogy javaslatuk a parlamentben már bizottsági szakban elbukik.Szerző
2018.01.11 06:21

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38