Büszkék a szíriai győzelemre

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:32
A felszabadító hős orosz katonára büszke a lakosság, a szíriai háborút 2017 legfontosabb nemzetközi eseményének tartják Fotó: AF
Fotó: /
Az oroszok 2017 kapcsán büszkék a szíriai katonai győzelemre, az év emberének látták Putyint, és nem érdekli különösebben őket a nyugati szankciók sorsa sem.

A legnagyobb orosz lapok, hírportálok és közvélemény-kutató intézetek számba vették, mit tartanak az év eseményének az orosz emberek és kit választanak az év emberének. A végeredmény egy tekintetben hasonló, függetlenül attól, kormányközeli vagy a hatalomtól távolságot tartó szerkesztőségek összegezéséről van-e szó. Az élen Szíria és Putyin.

Az év eseményének hazai és nemzetközi vonatkozásban, mint a FOM független közvélemény-kutató megállapította, a szíriai helyzet bizonyult: a győztes orosz csapatok kivonása, az Iszlám Állam legyőzése. A legjelentősebb hazai események listájának élére a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő, Kercsi szoroson átívelő híd építése és az orosz sportolókat sújtó doppingbotrány került. A világesemények közül a megkérdezettek az amerikai elnökválasztást, Trump győzelmét és az olimpia megszervezését emelték ki.

Elenyészően kevesen (2 százalék) sorolták az év legfontosabb eseményei közé az Októberi Forradalom századik évfordulóját, és a megkérdezetteknek mindössze egy százaléka említette meg Vlagyimir Putyin utazásait, találkozóit, beszédeit, elnökjelölését vagy a bér- és nyugdíjemeléseket, a hazai terrorcselekményeket, az ár-drágulást. Ami a világot illeti, az oroszokat nem izgatták fel sem az észak-koreai rakéta kísérletek, sem az ukrajnai események, meglepően kevesen (egy százalék) említették meg a Nyugattal kiéleződő feszültséget és a szankciókat.

Az év embere a politikusok közül a FOM-nál Vlagyimir Putyin lett, őt követi leszakadva Szergej Lavrov külügyminiszter, Szergej Sojgu védelmi miniszter és a botrányos szerepléseiről ismertté vált populista Vlagyimir Zsirinovszkij. Az utolsók között találjuk a választási részvételtől eltiltott ellenzéki politikust Alekszej Navalnijt, a kommunista pártvezetőt Gennagyij Zjuganovot, a kormányfőt Dmitrij Medvegyevet, Csecsenföld fejét Kadirovot, és Putyin női kihívóját Kszenyija Szobcsakot.

A WCIOM orosz közvéleménykutató központnál „Szíria felszabadítása” áll az élen, sokkal kevesebben jelölték meg az amerikai elnökválasztást, az ukrajnai konfliktust, a hazai témák közül pedig a "Krími híd" építését. Az év botrányának az orosz sportolók olimpiától való eltiltását tartják és az Uljukájev volt miniszter elleni pert. Itt szerepel a szentpétervári metróban elkövetett terrorcselekmény is. Az év legjelentősebb politikusainak listáján itt is Putyin, tőle leszakadva pedig Lavrov, Zsirinovszkij, Sojgu és Medvegyev szerepel.

Az emberek hangulatát is igyekeztek felmérni. Sok ember számára 2017 nagyon nehéz év volt, mégis bizakodva tekintenek a változások elé.

A nagyobb orosz hírportálok is elkészítették a maguk felmérését. Az állam kezében lévő RIA Novosztyi honlapon megjelent terjedelmes elemzés szerzője, Rosztyiszlav Iscsenko külpolitikai szempontból sikeresnek minősítette 2017-et. Kiemelte a Szíriában aratott győzelmet, a formálódó orosz-iráni-török szövetséget. Úgy véli, a Közel-Kelet a Sinai-félszigettől egészen a pakisztáni-indiai határig Oroszország, Kína és Irán közös ellenőrzése alá került. Amerika volt szövetségesei új pártfogókat keresnek, még Szaúd-Arábia is elbizonytalanodott. Az amerikaiaknak nincs jövőjük Afganisztánban, egész Euroázsia kivéve az Európai Uniót a Sangháji együttműködési szervezetbe tömörül. Kína számára Oroszország erős hátországot biztosít, mint ahogy Kína is Oroszországnak. A hivatalos véleményt tükrözve az elemző azt állítja, hogy a Nyugat nem képes kritikus fölényre szert tenni egyetlen irányban sem. Olyan vágyakat is megfogalmaz, amelyek Kelet-Európa jelentős átrendeződésére vonatkoznak. Az elemzés kizárólag annak bizonyítására törekszik, hogy Oroszország helyzete szilárd.

Az Expert Online ezzel szemben azt a kérdést tette fel az olvasóknak, mi lepte meg, vagy rendítette meg őket leginkább 2017-ben? A szíriai győzelem mellett győzelemként emelik ki a cseppfolyósított gáz első orosz gyári egységének beindítását. Vereségként élték meg viszont a gazdasági növekedés megtorpanását, sőt visszaesését, a kereskedelmi bankszektor rossz állapotát, az egyenlőtlenség növekedését a gazdagok és a szegények között.

2018.01.11 06:32

Izrael és Oroszország is visszakozott a lelőtt katonai gép ügyében

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:58
Egy Il-20-as orosz katonai szállítógép. Ezt a géptípust találta el a szír légvédelem szintén orosz gyártmányú rakétája Latakia f
Fotó: AFP / Russian Defence Ministry / Sputnik/ Aleksandr Tarasenkov
Bár az orosz kormány először először Izraelt vádolta a Szíria felett kilőtt orosz katonai repülő miatt, később Vlagyimir Putyin finomított, Benjamin Netanjahu pedig részvétét fejezte ki az áldozatok miatt. A tét óriási volt, a helyzet egy izraeli-orosz konfliktus lehetőségét is magában hordozta.
Együttérzésének adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetésében amiatt, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz harci gépet, és további izraeli-orosz biztonsági együttműködést szorgalmazott – idézi az MTI a Háárec izraeli újság cikkét. Az izraeli kormányfő nyilatkozata egy nagyon feszült diplomáciai helyzet lezárását is jelenti, orosz részről kedd reggel ugyanis még Izraelt vádolták a 15 fős személyzetet szállító Il-20-as elpusztításával.
Az orosz védelmi minisztérium keddi nyilatkozatában ugyan elismerte, hogy a szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszerrel felszerelt szíriai légvédelem lőtt le keddre virradóra a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet, de a tárca Izraelt tette felelőssé a történtekért, arra hivatkozva, hogy izraeli harci gépek szándékosan provokálták ki a 15 emberéletet követelő incidenst.
A tárca szóvivője szerint az izraeli légierő F-16-os vadászgépei légicsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia város környékére, majd a leszállásra készülő orosz Il-20-as gépet használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as rakétái a jóval nagyobb orosz gépet találták el, és nem az izraeli vadászgépeket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban később úgy nyilatkozott, hogy nem az izraeliek lőtték le az orosz gépet, az esemény véletlenek sorozatába illeszkedik
Az izraeli hadsereg eleinte nem regált az őt érő vádakra, mondván, külföldi sajtóértesüléseket nem kommentálnak. A helyzet talán Putyin reakciója miatt is változhatott: Benjámin Netanjahu mindenesetre kedd este - szokatlan módon a leszentebb zsidó ünnep, a Jóm Kipúr előestéjén - telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal a lelőtt orosz harci gép ügyéről. Az izraeli kormányfő együttérzését fejezte ki az Il-20 típusú orosz gép tizenöt fős személyzetének halála miatt. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint az orosz katonák szíriai ellenzéki erőkkel szembeni felderítő feladatot láttak el a térségben, amikor az izraeli légitámadás miatt riadóztatott szíriai légvédelmi rakéta lelőtte a gépüket. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Szíria a felelős az orosz katonai repülő lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierő főparancsnokát, hogy megossza az orosz illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat. 
Az izraeli miniszterelnök kiemelte a biztonsági egyeztetés folytatásának fontosságát Izrael és Oroszország között. Ugyanakkor azt is megerősítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétét Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a hétfő éjszakai izraeli légicsapás helyszíne, Latakiát eddig általában elkerülték a fegyverszállításokat megelőző izraeli légitámadások, főként a földközi-tengeri szíriai kikötőváros térségében lévő erős orosz katonai jelenlét miatt.
2018.09.18 21:58
Frissítve: 2018.09.18 22:03

Varsó lekörözte Budapestet Washingtonban

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:20
A lengyel államfőnek nem kellett „emberi jogi aggályoktól” tartania
Fotó: AFP/NurPhoto/ Celestino Arce
A világ két legerősebb politikai vezetője fogadta kedden az Európai Unió két „renitens” első emberét – míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin és a Kreml vendége volt, addig Andrzej Duda lengyel államfő a Fehér Házban Doland Trump amerikai elnökkel parolázhatott. Duda mindenekelőtt biztonságpolitikai, katonai és gazdasági együttműködésről, kereskedelemről egyeztetett Donald Trumppal a Fehér Házban. Washingtoni meghívása a kiemelten jó amerikai-lengyel viszony, a stratégiai partnerség ellenére azért nem szokványos, mert az utóbbi időben Washington és Varsó többször nyílt szóváltásba keveredett emlékezetpolitikai kérdésekben. Legutóbb a holokauszt törvény kapcsán bírálta az Egyesült Államok Lengyelországot. Ilyen vita után a korábbi amerikai elnökök idején aligha jöhetett volna létre a tegnapi vizit, ám Donald Trump elnöksége alatt ez változni látszik. Trump mindenek elé és fölé helyezi a katonai illetve a kereskedelmi együttműködést, emberi jogi és jogállami kérdések látványosan nem érdeklik.    Hogy minek köszönheti Duda a meghívást, amiért annyit lobbizott már eredménytelenül Orbán Viktor?  Lengyelország geostratégiai helyzete miatt kiemelten fontos Washington számára, itt épül az újabb amerikai rakétavédelmi rendszer, Varsó amerikai haditechnikát vásárol az orosz fenyegetettség árnyékában és elsőként az uniós országok közül hosszú távú, rendszeres szállításra szóló szerződést kötött az amerikai cseppfolyós gázra. Donald Trump néhány hónappal hivatalba lépése után, tavaly júliusban már hivatalos látogatást Varsóban. Akkor úgy fogalmazott, "Amerika sosem állt olyan közel Lengyelországhoz mint most".  Ebben vélhetően igaza is van, hiszen a varsói és a washingtoni vezetés csúcsain is az „illiberális” eszmék hódítanak. Az Európai Unió eközben folytatja a 7. cikkely szerinti eljárást Lengyelország ellen és hétfőn a Bukarestben ülésező Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) is felfüggesztette a Lengyel Bírói Tanács (KRS) tagságát. A szavazás igen egyértelmű volt, a jelenlévő száz bíróból csupán nyolc tartózkodott és hatan adtak le ellenszavazatot. A testület honlapján megjelent közlemény szerint az ENCJ tagság feltétele, hogy a csatlakozó ország igazságszolgáltatási intézményei függetlenek legyenek és biztosított legyen a független igazságszolgáltatás. A lengyel igazságszolgáltatási reform nyomán azonban a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége már nem biztosított, ezt állapította meg az ENCJ idén júniusban tett lengyelországi látogatása során, áll a közleményben. Az európai ernyőszervezet hangsúlyozta, a tagállamok szabadon szervezhetik igazságszolgáltatási rendszerüket, de vannak minimumszabályok, amelyeknek meg kell felelni. A Lengyel Bírói Tanács felelős a bírói kinevezésekért, az új rendszerben viszont már zömében politikai kinevezettekből áll, az ENCJ szerint ez aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét. A testület nem szakítja meg kapcsolatát a lengyel tanáccsal, a továbbiakban is monitorozza a lengyel helyzetet, s amennyiben az ország újra teljesíti a tagság feltételeit, a KRS is visszanyeri azt.   
Szerző
2018.09.18 21:20
Frissítve: 2018.09.18 21:21