Farkas Flórián tart a kamupártoktól

Fel kell hívni a magyarországi cigányság figyelmét az egyre szaporodó, megtévesztő szándékú kamupártokra, ennek érdekében a Lungo Drom tájékoztató kampányt indít a következő időszakban – számolt be Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak. A nyilatkozatban Farkas – aki fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos is egy személyben – a fideszes kormány romapolitikáját is méltatta. 

Szerző

Luxusfűtés a stadionban

Eszetlen költekezésnek, értelmetlen beruházásnak és felesleges luxusnak tartja a Demokratikus Koalíció, hogy a kisvárdai stadion gyepét termálvízzel melegítik majd. A 65-70 fokos vizet a közeli termálfürdőből vezetik át, ott ezt lehűtik, ez kering majd a fű alatt, mindez több százmillió forintjába kerül az adófizetőknek. A párt tiltakozik az ellen, hogy „Seszták fejlesztési miniszter szórja a pénzünket Orbán hobbijára”. A DK azt ígéri, hogy a kormányváltás után minden stadionberuházást leállít, és a pénzt szociális juttatásokra, az egészségügyre fogja fordítani.

Szerző
Témák
fűtés stadion

Belezavarodtak a pártbüntetésekbe

Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:08
VÉLEMÉNYEK - A nemzetgazdasági tárca javaslata nincs összhangban az ÁSZ eddigi álláspontjával - Fotó: Tóth Gergő
A számvevőszék eddig nem látott lehetőséget rá, hogy a megbüntetett ellenzéki pártok részletfizetést vagy haladékot kérjenek. A nemzetgazdasági tárca most ezzel állt elő.

Haladékot kérhetnek a pártok – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca arról számolt be, hogy a „tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártok” számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban Varga Mihály miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a Magyar Államkincstár vezetőivel.

A számvevőszék sorra büntette az ellenzéki pártokat, elsőként a Jobbikot. Vona Gábor pártjának tiltott támogatás elfogadása miatt elvileg több mint 330 milliót kell visszafizetnie, és ugyanilyen mértékű állami támogatástól esik el. A Jobbik politikai indíttatású támadásról és a megsemmisítésére tett kísérletről beszél, a többi ellenzéki párthoz hasonlóan keményen tiltakozik a jogsértőnek tartott – megfellebbezhetetlen – számvevőszéki döntés ellen.

Az államkincstár a minap már bejelentette, hogy a Jobbik költségvetési támogatásának 330 milliós csökkentését csak július elsejétől érvényesíti, méghozzá részletekben, ha a párt ezt kéri. Ettől még az eredeti, szintén 330 milliós tételt – amit az ÁSZ szerint a Jobbik tiltott támogatásként kapott – a pártnak 15 napon belül be kellene fizetnie. Ha nem teszi, akkor jön az adóhatóság.

Eddig legalábbis így volt. Új fejleményként a nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót a választás előtt. Az Állami Számvevőszék által előírt fizetési kötelezettségek így a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampánytámogatásokat nem érintik. Az NGM egyúttal „felszólítja” az érintett pártokat, hogy a „törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést” az államkincstárral és az adóhatósággal.

A nemzetgazdasági tárca javaslata nincs összhangban az ÁSZ eddigi álláspontjával.

A Fidesztől tavaly már szivárogni kezdtek olyan vélemények, hogy az ellenzéki pártok büntetésének kifizetését a választás utáni időszakra kellene halasztani. Karácsony előtt megkérdeztük a számvevőszéket, hogy az ÁSZ megfontolja-e a fideszes berkekből érkező javaslatot. Megkérdeztük azt is, van-e módja rá egy adott pártnak – jelesül: a Jobbiknak –, hogy fizetési halasztást, vagy részletfizetési lehetőséget kérjen.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője akkor így válaszolt: „az ÁSZ jogállásából fakadóan nem mérlegelhet politikai pártok által megfogalmazott szempontokat, javaslatokat, így a Jobbik befizetési kötelezettségének teljesítésével kapcsolatban is kizárólag a jogszabályi előírásokat tartja irányadónak. Tájékoztatom, hogy ha a párt a végleges jelentés nyilvánosságra hozatala után 15 napon belül nem fizeti be a kiszabott összeget, az adóhatóság azt adók módjára hajtja be.”

Ismét megkerestük Horváth Bálintot, kérve, reagáljon a nemzetgazdasági tárca lépésére. A kommunikációs vezető arra hívta fel a figyelmünket, hogy a számvevőség nem hatóság. Törvényi felhatalmazása a tiltott támogatás tényszerű megállapítására terjed ki: „az ÁSZ a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét a továbbiakban nem kommentálja”.

A NAV-tól azt szerettük volna megtudni, milyen jogszabályi hivatkozással akar eleget tenni a nemzetgazdasági miniszter javaslatának. Az adóhatóságtól egyelőre nem érkezett válasz.

Pártkatonákkal nem tárgyalnak
Orbán Viktor megijedt és visszavonulót próbál fújni – így értékelte a Jobbik a nemzetgazdasági tárca kezdeményezését. A párt szerint a részletfizetés és a halasztás lehetősége egy jogtalan büntetés esetében csupán átverés. A Jobbik új, törvényes és tisztességes eljárást követel a számvevőszéktől. A Demokratikus Koalíció közölte, hogy nem alkuszik, és nem fizeti be az ÁSZ jogtalan büntetését:„egyetlen huncut fityinget, lyukas garast, megveszekedett forintot sem”. A DK nem tárgyal a „demokratikus intézményeket megszálló, azokkal bunkósbotként bánó hatalom egyetlen pártkatonájával”, így a Nemzetgazdasági Minisztériummal, az államkincstárral vagy az ÁSZ-szal sem.Szerző