Embereken tesztelnek - Életeket menthet a klinikai gyógyszervizsgálat

Publikálás dátuma
2018.01.18 10:51
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Magyarországon évente húszezer ember vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban, ezzel, az egy főre vetített vizsgálatokat tekintve, Európa élvonalához tartozik - mondta a klinikai kutatásokra szakosodott cég pácienskapcsolati menedzsere az állami televízióban. 

A tájékoztatás szerint akkor kerülhetnek forgalomba a gyógyszerek, ha a fejlesztési stádiumban a sikeres laboratóriumi kísérletek után embereken is eredményesen tesztelik. A folyamat szigorúan szabályozott protokoll szerint történik: alapos kivizsgálás után, csak a meghatározott kritériumoknak megfelelő betegek kerülhetnek be a tesztelésbe, amelynek során végig szoros kapcsolatban vannak az orvossal.

A menedzser szerint a gyógyszervizsgálatban való részvételnek több az előnye, mint a veszélye. Alternatív terápiaként szolgálhat és akár életmentő esélyt is adhat azoknak, akiknek nem segített az addigi kezelés. A cég friss felmérése szerint a résztvevők nagyon pozitív tapasztalatokat szereznek a teszt során, legtöbbjük később is szívesen venne részt gyógyszervizsgálatokban.

Szerző
2018.01.18 10:51

Kiderült, miért fogynak gyorsabban a férfiak

Publikálás dátuma
2018.08.16 15:15
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Már kutatás is igazolta azt a nők számára meglehetősen bosszantó tényt, hogy azonos étrend mellett a férfiak hamarabb és látványosabban többet veszítenek a súlyukból.
Sokan észrevehették, hogy ugyanattól a kalória-csökkentett étrendtől a család férfitagjairól valósággal olvadnak a kilók, a nőkhöz pedig makacsul ragaszkodnak. Ezt most a Diabetes, Obesity and Metabolism című folyóiratban publikált tanulmány is megerősítette - olvasható a LiveScience cikkében.  
A kutatók több mint kétezer túlsúlyos, diabéteszt megelőző állapotban lévő felnőttet vizsgáltak. A résztvevők nyolc héten keresztül egy 800 kalóriás diétát követtek, az étrend főleg levesekből, gabonafélékből állt és naponta 1,5 csésze (375 gramm) alacsony kalóriatartalmú zöldséget - paradicsom, uborka és saláta - tartalmazott. A nyolcadik hét végén a férfiak és a nők 35 százalékának normális volt a vércukorszintje, és elmúlt prediabeteszes, azaz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását megelőző állapotuk.

Több kiló mínusz, jobb egészség

Míg a férfiak átlagosan 11,8 kilogrammot, a nők 10,2 kilót fogytak a nyolc hét alatt. És kiderült, hogy a nagyobb súlycsökkenés jobb egészséggel, például alacsonyabb szívveréssel és kevesebb testzsírral és a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának csökkent kockázatával is járt. De azért van, ami a nőknek csökkent jelentősebben: a csípőjük körfogata.
Az alacsony kalóriatartalmú diétának azonban nem minden következménye volt pozitív. A nőknél például nagyobb mértékű HDL, azaz „jó” koleszterinszint-csökkenést észleltek, ami rossz hatással lehet a szív egészségére. A tanulmányban résztvevő nőknél nagyobb volt a csont ásványi sűrűségének csökkenése is, ami gyengébb csontozatra és kevesebb izomzatra utal. A férfiak testösszetételében több az izomtömeg és az anyagcseréjük is gyorsabb, mint a nőknek. Mivel szinte biztos, hogy a férfiak 800 kalóriánál naponta többet ettek a vizsgálat előtt, ezért a vizsgálat során nagyobb volt a kalóriahiány, ami magyarázhatja a gyorsabb fogyásukat is. 
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a férfiaknak nagyobb a belső szerveket körülölelő, úgynevezett zsigeri zsírja is. Ez gyorsítja az anyagcserét, és segít a kalóriaégetésben. A nők úgynevezett szubkután vagy puha zsírjának csökkenése nem csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, mert ez a fajta zsír nem metabolikusan aktív. 
A tanulmány megállapításai azonban csak a rövid távú változásokra koncentráltak, és arra nem vonatkoznak, hogy a résztvevők által elvesztett súly és az elért egészségügyi előnyök hosszabb ideig tarthatók-e.
Szerző
2018.08.16 15:15
Frissítve: 2018.08.16 15:15

Erős UV-sugárzással jön vissza a meleg

Publikálás dátuma
2018.08.15 17:17
Illusztráció: Pexels
Fotó: /
Csütörtökön nem kell fronthatással számolni. A nagy hőség megszűnt, de a folyamatos 30 fokos délutáni hőmérséklet megterhelő lehet a szervezet számára.
Megszűnt a nagy forróság, de az elkövetkező napokban várható 30 fokos délutáni hőmérséklet megterhelő lehet a szervezet számára. Ha valaki fokozottan érzékeny a délelőtti intenzívebb melegedésre, akkor migrént, illetve koncentrálási problémákat is tapasztalhat, ami ronthatja a komfortérzetét - írja a MeteoKlinika a humánmeteorológiai előrejelzésében.
A tompaság ellen mentával ízesített zöld teával élénkíthetjük magunkat. Fontos a folyamatos víz- és ásványi anyag pótlás, erre megfelelő az enyhén sózott, sok friss zöldséget tartalmazó könnyű fogások, illetve két-három liter víz vagy cukormentes limonádé vagy tea fogyasztása. Gyerekeknek a krémes, csokis sütemények helyett gyümölcsöt vagy abból készült desszertet adjunk.
11 és 15 óra között az UV-sugárzás elérheti és meg is haladhatja a 7-es fokozatot, amelynél a nem túl érzékeny bőr is hamar megpirulhat, leéghet. Az autósok dolgát megnehezítheti a vakító napsütés, a balesetveszély elkerülésére mindig legyen kéznél napszemüveg.
2018.08.15 17:17