Peking fenyegeti az integritását kétségbe vonó külföldi cégeket

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:31
A Marriottnak száznál is több szállodája működik Kínában, nem is szeretné elveszíteni azokat Fotó: AFP/Shan he/Imaginechina
Kína szégyenpadra küldött több nemzetközi vállalatot is, miután weboldalaikon független országként hivatkoztak a vitatott státusú autonóm régiókra.

Igen elfoglaltak lehettek a héten azok az informatikusok, akik a Kínában jelenlévő nemzetközi cégek weboldalait kezelik. Tüzetesen át kellett ugyanis nézniük ezeket a honlapokat, nehogy olyan információ legyen az oldalakon, amely arra utal: az adott cég önálló országként ismeri el Hongkongot, Tajvant, Makaót vagy Tibetet.

Ezt a „hibát” követte el ugyanis több óriásvállalat, s Kína késlekedés nélkül le is csapott. Nem lehet véletlen, hogy a cégek hirtelenjében sorra fennakadtak a pekingi szűrőn. A kínai „hadjárat” üzenete világos: senki és semmilyen formában nem kérdőjelezheti meg az ázsiai ország területi integritását. Ha mégis megteszi, a kínos, nyilvános bocsánatkérés a minimum.

A Marriott amerikai szállodalánc volt az első, amelynek elnézést kellett kérnie a gazdasági retorziók elkerülése érdekében. Néhány napja szenvedélyes hangvételű közleményben határolódtak el a „szeparatista csoportoktól, amelyek aláássák Kína szuverenitását és területi integritását”. A Kínában több mint száz szállodát üzemeltető vállalat – emlékeztetett a The Guardian – azért kényszerült elnézést kérni, mert egy a hűségprogramját népszerűsítő online kérdőívben Kína mellett önálló országként tüntette fel Hongkongot, Makaót, Tibetet és Tajvant. Hongkong brit, Makaó pedig portugál gyarmat volt, s a 90-es években kerültek ismét kínai fennhatóság alá, azóta Peking az „egy ország két rendszer elvét” követi a különleges közigazgatású területek esetében. A demokratikus berendezkedésű Tajvan – ide menekült 1949-ben Csang Kaj-sek a megmaradt Kuomintanggal Mao Ce-tung hatalma elől – önálló államként tekint magára, ám Kína következetesen az egyik tartományaként hivatkozik rá. Az 1951-ben megszállt Tibet szuverenitásának kérdése szintén kényes pont Pekingben.

Nem csoda, hogy miután a Marriott kiküldte a kérdőívet, a kínai közösségi oldalakon sokan támadták az amerikai vállalatot, egyesek bojkottra szólítottak fel, később pedig az internetet felügyelő hatóság döntése nyomán egy hétig elérhetetlenné vált a weboldala.

Ezután több cég került feketelistára. Ahogy az El País emlékeztet rá, a spanyol tulajdonú ruhaóriás, a Zara „bűne” Tajvan volt, a Delta Airlines légitársaságé pedig az, hogy önálló országnak jelölték Tajvant és Tibetet a weboldalukon. A kínai hatóságok azonnal bocsánatkérést, és az oldalak frissítését követelték, aminek az érintettek hamar eleget is tettek, hiszen a kínai piac elvesztése súlyos csapást jelenthet. „Szívesen látunk minden külföldi céget, amely Kínában szeretne befektetni. Elvárjuk azonban, hogy ezek tiszteletben tartsák az ország szuverenitását, területi integritását, a törvényeket, valamint a kínai emberek érzéseit” – figyelmeztetett a pekingi külügyi szóvivő.

E régiók státusa mindig is érzékeny téma volt, Kína következetesen fellép azokkal szemben, akik megkérdőjelezik fennhatóságát, ám a cégek elleni heves fellépés jelzésértékű, sokat elárul a kínai vezetés irányvonaláról, dominancia-törekvéseiről. A tavalyi kétségkívül az elnök, Hszi Csin-ping éve volt. A kommunista párt 19. kongresszusán egyhangú szavazáson döntöttek arról, hogy ő a szocializmus kínai irányzatának ideológiai örököse. Hszi ezzel Mao örökébe lépett, s bebetonozta a hatalmát. Amint arra a Time magazin – amelynek év embere listáján 2017-ben a kínai elnök volt a harmadik – emlékeztet, „megdolgozott” ezért: vezetése alatt megerősödött a kommunista párt, harcot folytatott a korrupció ellen, és Kína a korábbinál is jelentősebb világpiaci szereplővé vált. Mindeközben komoly személyi kultuszt épített ki, s vasököllel hallgattatta el azokat, akik az emberi jogok tiszteletben tartását, szólásszabadságot és demokratikus berendezkedést követeltek.

Volt, aki szerint Kína 2017-ben az élre került. Az amerikai magazin beszámolója szerint miután Donald Trump amerikai elnök júniusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, Emmanuel Macron francia elnök egy megbeszélésen azt mondta: „Most már Kína van az élen.”

Kerry Brown, a londoni King’s College Lai Kínai Intézetének igazgatója szerint az, ahogy Hszi megszerezte és megtartotta a hatalmat, „könyvbe illő”. „Nincs ellenzék, a gazdaság erős, és ott egy amerikai elnök, aki a jelek szerint nagyobb rajongója Hszinek, mint maga a kínai elnök.”

Szerző

Trump kitart a mexikói fal mellett

Publikálás dátuma
2018.01.18. 19:48
FOTÓ: RON SACHS / RON SACHS - POOL VIA CNP / DPA
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben  szögezte le, hogy soha nem változott meg a véleménye az amerikai-mexikói határra tervezett fal  megépítéséről. 

Mikroblog-bejegyzésével az elnök ellenmondott kabinetfőnökének, John Kellynek, aki szerdán este a Fox televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy Donald Trump álláspontja sok területen megváltozott, így a mexikói határon építendő falat illetően is másként gondolkodik már, és szakértők elmagyarázták neki, hogy bizonyos határszakaszokon fizikailag is képtelenség megépíteni a falat.

"A fal az fal, az első naptól kezdve, hogy kigondoltam, ez a véleményem soha nem változott..." - írta Twitter-üzenetében Trump. Majd hozzátette: egyes szakaszain, ahol szükséges, a fal "átlátható lesz" és soha nem is került szóba, hogy olyan részeken is felhúzzák, ahol természet adta akadályok, például hegyek vagy folyók vannak. Egy második bejegyzésben újból leszögezte, hogy a határfal árát "közvetve vagy közvetlenül, vagy akár hosszú távú visszatérítéssel, Mexikó fizeti ki, amelynek 71 milliárd dolláros "nevetséges" kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben". Trump hangsúlyozta azt is: "a 20 milliárd dollár a falért 'aprópénz' ahhoz képest, hogy Mexikó mennyit nyer az Egyesült Államokon. A NAFTA egy rossz vicc".

Donald Trump a 2016-os elnökválasztási kampányban folyamatosan azt ígérte, hogy az Egyesült Államok déli határain falat építtet és ennek árát Mexikónak kell majd finanszíroznia. John Kelly kabinetfőnök azonban szerdán a kongresszusban spanyolajkú törvényhozókkal találkozva - sajtótudósítások szerint - kifejtette, hogy Trump néhány kampányígérete, közte a határon építendő falra, vagy a bevándorlásra vonatkozó, "nem az információk teljes körén alapult". Majd a Fox-televíziónak adott esti interjújában megerősítette, hogy az elnök sok dolgot ma már másként lát. "A kampány és a kormányzás két dolog és az elnök nagyon rugalmas" - fogalmazott Kelly, és kifejezetten a határfalat, valamint a bevándorlás kérdését, ezen belül is a fiatal bevándorlók helyzetének rendezését említette.

"Ha nincs fal, nincs megállapodás" - szögezte le Twitter-bejegyzésében Trump, utalva arra, hogy csakis akkor hajlandó aláírni a fiatal bevándorlók helyzetének rendezéséről szóló megállapodást, ha az magában fogalja a megépítendő fal kérdését is. Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van erre a falra, hogy "segítsen megállítani a kábítószer özönét Mexikóból, amely a világ legveszélyesebb országa".

A mexikói külügyminisztérium csütörtökön ismét megerősítette: "semmilyen körülmények között" nem lehet szó arról, hogy Mexikó fizesse ki a határon építendő fal árát. A minisztérium "hamis beállításnak" nevezte, hogy Mexikó lenne a világ legveszélyesebb országa, és leszögezte, hogy Mexikó "komoly és konstruktív" lesz az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásain, de a saját nemzeti érdekeit tekinti elsődlegesnek és csakis olyan végeredményt hajlandó elfogadni, amely mindhárom résztvevő ország, Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada javára szolgál.

Szerző

Gyanús por - Lépfene-riadót rendeltek el Brüsszelben

Publikálás dátuma
2018.01.18. 19:31
FOTÓ: THIERRY ROGE / BELGA / AFP
Gyanús port és egy töltényt tartalmazó borítékot találtak Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár brüsszeli irodájában csütörtökön, mire a hatóságok lépfene-riadót rendeltek el és azonnal kiürítették az épületet - idézi az MTI a helyi sajtót.

Az evakuálás után az épületet különleges szakértői egységek, illetve rendőrök és tűzoltók szállták meg, a fehér port laboratóriumban elemzik.

A Le Soir című belga napilap értesülései szerint lépfenével (antrax) fertőzött anyagra gyanakodtak.

A hatóságok elővigyázatosságból a közelben lévő kormányfői hivatalt is kiürítették. A két épület köré kordont állítottak fel. Később az államtitkár szóvivője megerősítette a történtekről szóló sajtójelentéseket.

Brüsszelben az elmúlt hetekben kétszer is ezrek vonultak utcára Theo Francken lemondását követelve, miután az államtitkár bejelentette, annak dacára is folytatni fogják az elutasított szudáni menedékkérők kitoloncolását, hogy a korábban visszaküldött migránsok közül többen arról számoltak be, hogy hazájukban bántalmazták őket.

Az ügy a belga kormánykoalíció pártjai között is komoly feszültséget okozott, egyesek válságtól tartottak, miután a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) elnöke leszögezte: pártja kilép a koalícióból, ha Theo Franckent lemondatják a vitatott intézkedés miatt. A négypárti szövetség azonban végül kiállt az államtitkár mellett, a kormányválság veszélye így - legalábbis egyelőre - elhárult.

Szerző