Folytatjuk! - Tüntettek a diákok a Kossuth téren (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.19 17:10
Fotó: HírTv/Facebook
Fotó: /
Több ezren gyűltek össze péntek délután Budapesten az Alkotmány utcában, hogy tiltakozzanak az elavult oktatási rendszer ellen, és felhívják a kormányzat figyelmét: az elmúlt években bevezetett változtatások semmit sem javítottak a helyzeten. A középiskolások által szervezett demonstráción a diákok mellett tanárok, szülők, nagyszülők is részt vettek.

- Elegem van abból, hogy a gyerekek hazajönnek az iskolából, és elájulnak a fáradtságtól - mondta munkatársunknak egy édesapa. A férfi szerint a jelenlegi hatalom rabszolgákat akar nevelni a fiatalokból. - Nem meglepő, hogy az ifjak nagy része már elhagyta az országot - tette hozzá. - Nyúzzák a gyerekeket az iskolában, nekem is panaszkodnak olykor, hogy most erre nincs idő, arra nincs idő, mert írni kell a házi feladatot - erről pedig egy nagyapa beszélt a Népszavának.

Mint mondta, unokái nincsenek ott a tüntetésen, mivel Győrben laknak, ott járnak iskolába. - Mindketten jó tanulók. A nagyobbik most készül középfokú nyelvvizsgára németből, az angol már megvan neki. Azt tervezi, hogy külföldön fog továbbtanulni.

Ahogy az elmúlt évek oktatással kapcsolatos tüntetésein már megszokhattuk, péntek délután is eleredt az eső, ám ez a résztvevőket egyáltalán nem zavarta. Előkerültek a korábbi demonstrációk után szimbólummá vált esernyők. A felszólalók között helyet kaptak a Független Diákparlament (FDP) képviselői, Balla István, annak a komáromi szakgimnáziumnak a tanára, ahol szégyentáblára tették az igazgatói figyelmeztetést kapott diákokat, s amikor ezt kifogásolta, majdnem őt rúgták ki. Beszédében azonnali változtatásokat sürgetett az oktatásban.

KONTRASZT A tüntetés előtt a fi atal szakmunkások tavalyi világversenyén sikeres csapat tagjait díszebéden fogadta Áder János köztársasági elnök KÖVETELNEK - Fotó: MTI/Kovács Tamás

KONTRASZT A tüntetés előtt a fi atal szakmunkások tavalyi világversenyén sikeres csapat tagjait díszebéden fogadta Áder János köztársasági elnök KÖVETELNEK - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az FDP képviselői is ezt szeretnék elérni. Mint mondták, olyan intézkedéseket várnak a kormánytól, amelyeket egy egyszerű jogszabály változtatással be lehetne vezetni. Követeléseik között egyebek mellett az szerepel, hogy a középiskolákban maximum 30, az általános iskolákban 25 tanóra legyen a heti kötelező óraszám, a tanévet semmilyen körülmények között se hosszabbítsák meg (korábbi hírek szerint a kormány az évközi szünetek rövidítésével tervezi ezt), tegyék lehetővé, hogy egy iskolai tanóra ne kezdődhessen reggel nyolc óránál korábban. Szeretnék elérni, hogy az első diploma megszerzésének költségeit mindenki számára az állam finanszírozza, s nem utolsó sorban követelik azt is, ne tiltsák meg a tanároknak és a diákoknak, hogy nyilatkozhassanak a sajtónak.

- Nem maradunk csendben! - mondta az egyik felszólaló diák, hozzátéve: most jött el a cselekvés ideje, de "csak ha a seggeteken ültök, nem fog történni semmi". Gyetvai Viktor, az FDP képviselője pedig kijelentette: január végéig adnak időt a kormánynak, hogy érdemben reagáljanak a diákok követeléseire, biztosítva a változásokhoz szükséges jogszabályi garanciákat. - Nekünk nincs hova hátrálnunk - mondta, miután bejelentette: ha a kabinet továbbra is semmibe veszi a diákokat és nem tesz eleget követeléseiknek, újabb megmozdulásokat szerveznek.

A Mérce videója: 

Az eső és a hidegre forduló idő ellenére sokan és sokáig kitartottak, a valamivel este fél 7 utáni "záráskor" azt harsogta a tömeg, hogy folytatjuk

2018.01.19 17:10

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46