Pillantás a kilencedikről - Utánpótlás válogatott

Vajon mi lehet a dolga egy miniszteri biztosnak? Milyen jogosítványokkal lehet felruházva, különösen, ami a pénzköltést illeti? És ha az illetőt Kerényi Imrének hívják?

Csak azért kérdezem, mert a pénzek elköltésében már akkor is erősnek mutatkozott a hajdani rendező, amikor még nem rendelkezett ilyen megtisztelő titulussal. Feltehetően amikor átváltott a Fideszre, megérezte, hogy ott van lehetőség az ilyesmire, Orbántól nem állnak messze a kócsagtollas megoldások. Nem véletlenül volt színházi ember; érti és tudja a karaktereket, felméri a partnert, annak képességeit, ízlésvilágát. Orbánnál is bemérte, hogy nála a magyarkodás, a nemzeti büszkeség nem a kerti törpéknél kezdődik, magasabb a szint - valahol a Fehérvári huszárok környékén. Ezért állt elő olyan ötletekkel, amelyek a miniszterelnököt megfogják, és ami őt érdekli, arra nem sajnálja a (köz)pénzt.

Elindult Kerényi az Alaptörvény asztalával – mára szétrohadt az összes -, aztán folytatta ugyanezen műalkotás díszkötéses kiadásával, majd előállt a kinyílott pitypanggal, az azóta is – gondolom jól – élő Magyar Krónikával. És persze ne felejtsük ki a sorból a 96 kötetesre tervezett Nemzeti Könyvtár sorozatot, amelybe Bayer Zsolt mellett még Krúdy is belefért. Ne legyen kétségünk, valamennyi igen-igen költséges passzió, és persze teljesen feleslegesek is, de nem is ígérte senki, hogy akár miniszteri biztosként, akár más minőségben Kerényi majd értelmes ötletekkel áll elő. Nem ez volt a cél, bár azt nem tudnám megmondani, hogy pontosan mi.

Mint ahogy most sem, amikor a keresztény ihletettségű ifjúsági tábor ideájával állt elő. Az ötletet Orbán legott megvásárolta, feltehetően elég volt előtte megemlíteni néhány kulcsszót, szólni például a tehetséges keresztény gyerekekről, a magyarságot erősítő programról, a miniszter- és polgármester-csemeték bevonásáról, és már indult is a pénz a helyszínt biztosító önkormányzat felé. A kormánynak az egész potom félmilliárdjába kerül, a többit Kerényi összeszedi. Merjenek csak a kiválasztott Fidesz-vezetők nem befizetni 250 ezer forintot azért, hogy gyerekeiket a jövő elitjében láthassák, vagy merjék az egyházak megkockáztatni azon javak elvesztését, amelyekkel a kormány jutalmazza őket.

Muszlim, buddhista, netán zsidó gyerek persze oda nem mehet. Hogy a szűrést miként végzi el Kerényi, nem tudom, bár lehet, hogy rendelkezik olyan tudással, amely az írás alapján is képes meghatározni, ki melyik felekezethez tartozik. Merthogy a szülők csak kézzel írott jelentkezéssel kandidálhatnak a kéthetes táborra, amit maga az ötletgazda bírál el. De ne legyünk igazságtalanok, Kerényi a szegényebb keresztényekre is gondolt: húszan közülük ingyen juthatnak hozzá a rendkívüli lehetőséghez.

Ki tudja, akár még közülük is kikerülhet a jövő miniszterelnöke, házelnöke, köztársasági elnöke. Vagy ha erre nincs is esélyük, egyszer majd elmesélhetik, hogy együtt táboroztak velük. És a vasútállomás felé bandukolva láthatták azt is, miként viszik el társaikat a Mercedesek, Audik. Még integettek is nekik.

2018.01.20 07:02

Ágyelő lesz a veszélyes hímből, de borzasztó sok medve nyüzsög még Tusnádfürdő környékén

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:03

Fotó: Facebook/ Borboly Csaba
Harminc medvét számoltak a vadászok, amíg a veszélyes hímet kergették - és a bocsaik miatt ingerlékeny anyaállatokkal is kellene valamit kezdeni.
Kilőtték a második veszélyes medvét is a Szent Anna vadásztársulat illetékesei Tusnádfürdő határában. Rafain Zoltán elmondta: arról a hím medvéről van szó, amelyik a kisváros alsó, Sepsiszentgyörgy felé eső részében járt be a gazdaságokba, és háziállatokat pusztított el. A vadászegyesület vezetője szerint ezzel befejezettnek tekintik a feladatukat, hiszen a minisztérium csak két hím medve kilövését engedélyezte Tusnádfürdő környékén. Négy anyamedve és kilenc bocs esetében a tárca áttelepítésre adott engedélyt. A fürdőváros melletti vadászterület gondnokságát ellátó Szent Anna vadásztársulat elnöke elismételte: a vadásztársulatnak nincsenek altatólövedékes puskái, ketrecei, amelyekkel a medvék elszállítását végezhetnék. Azt is megjegyezte: egyelőre senki nem vállalkozott a tusnádfürdői bocsos anyamedvék elszállítására, de a befogadásukra sem, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget. A vadászegyesület elnöke úgy vélte az egészséges populáció megőrzése érdekében a gondnokságuk alá tartozó vadászterületen legalább öt, trófeaként értékesíthető medve kilövését, és 15 kisebb medve kiselejtezés céljából történő kilövését kellene engedélyeznie a minisztériumnak, hiszen rendkívüli módon túlszaporodott a populáció. Magyarázatként hozzátette: szombaton harminc medvét számoltak meg a vadászterületnek azon a kis részén, ahol végül kilőtték a hím medvét. A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a Tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy embert sebesített meg a medve a fürdővárosban. A vadásztársulat augusztus 15-én lőtte ki az első veszélyes medvét Tusnádfürdő határában. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. 
Szerző
2018.08.20 12:03
Frissítve: 2018.08.20 12:04

Belgiumban ősztől már nem járőröznek katonák

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:28
Katona áll őrt 2017. június 20-án a brüsszeli központi pályaudvar közelében, ahol korábban egy merényletkísérletet akadályoztak
Fotó: AFP/ Belga Mag/Belga/ Laurie Dieffembacq
Bár még május végén is történt dzsihadista támadás az országban, a belga kormány nem emeli a terrorkészültségi szintet, szeptembertől pedig a hadsereg egységei is elhagyják a köztereket.
Belgiumban szeptembertől fokozatosan megszüntetik a katonák utcákon, metró- és vasútállomásokon teljesített járőrözését, helyüket a rendőrség és más biztonsági szolgálatok veszik át - szemlézi az MTI a La Libre Belgique című napilap hétfői cikkét.
A beszámoló szerint Steven Vandeput védelmi miniszter a VTM flamand nyelvű közszolgálati televíziónak adott vasárnap esti interjújában elmondta, a katonáknak a közterületekről való fokozatos kivonása nem okoz biztonsági kockázatot. A stratégiai fontosságú helyszíneken, nagykövetségek előtt, zsidó és más nemzetközi intézmények védelmében továbbra is szerepet vállalnak.
A belga kormány több lépcsőben, legutóbb július elején csökkentette az utcákon szolgálatot teljesítő katonák számát. Jelenleg mintegy 550 katona járőrözik a belga nagyvárosokban. Információk szerint a hadsereg folytatja a rendkívüli események alkalmával szükséges beavatkozásra való felkészülését, emellett komoly tartalékkapacitást állomásoztat, amely szükség esetén - a rendőrséggel együtt - azonnal bevethető.
Belgium a 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas - "lehetséges és valószínű" - terrorkészültségi fokozatot rendelt el, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, négyes - "súlyos és azonnali" - fokozatúra emelte a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén. Belgium ekkor rendelte el 1800 katona folyamatos utcai járőrözését is.  A terrorfenyegetettségi szintet később hármas szintre minősítették vissza, majd az év elején kettes szintre csökkentették. A járőröző katonák számát ezzel arányosan ugyancsak mérsékelték. Belgiumban legutóbb május végén minősítették terrorcselekménynek egy magányos elkövető akcióját, amikor a 33 éves, Benjamin Hermann nevű elítélt kétnapos eltávozása alatt előbb rabtársával, majd két rendőrrel és egy civillel végzett Liege-ben. A férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) ezt követően közölte, az eset ellenére sem emelik az országos terrorkészültség szintjét. A liege-i támadást, ahogy 2015-ös párizsi és a 2016-os brüsszeli merényleteket is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
2018.08.20 11:28