Pillantás a kilencedikről - Utánpótlás válogatott

Vajon mi lehet a dolga egy miniszteri biztosnak? Milyen jogosítványokkal lehet felruházva, különösen, ami a pénzköltést illeti? És ha az illetőt Kerényi Imrének hívják?

Csak azért kérdezem, mert a pénzek elköltésében már akkor is erősnek mutatkozott a hajdani rendező, amikor még nem rendelkezett ilyen megtisztelő titulussal. Feltehetően amikor átváltott a Fideszre, megérezte, hogy ott van lehetőség az ilyesmire, Orbántól nem állnak messze a kócsagtollas megoldások. Nem véletlenül volt színházi ember; érti és tudja a karaktereket, felméri a partnert, annak képességeit, ízlésvilágát. Orbánnál is bemérte, hogy nála a magyarkodás, a nemzeti büszkeség nem a kerti törpéknél kezdődik, magasabb a szint - valahol a Fehérvári huszárok környékén. Ezért állt elő olyan ötletekkel, amelyek a miniszterelnököt megfogják, és ami őt érdekli, arra nem sajnálja a (köz)pénzt.

Elindult Kerényi az Alaptörvény asztalával – mára szétrohadt az összes -, aztán folytatta ugyanezen műalkotás díszkötéses kiadásával, majd előállt a kinyílott pitypanggal, az azóta is – gondolom jól – élő Magyar Krónikával. És persze ne felejtsük ki a sorból a 96 kötetesre tervezett Nemzeti Könyvtár sorozatot, amelybe Bayer Zsolt mellett még Krúdy is belefért. Ne legyen kétségünk, valamennyi igen-igen költséges passzió, és persze teljesen feleslegesek is, de nem is ígérte senki, hogy akár miniszteri biztosként, akár más minőségben Kerényi majd értelmes ötletekkel áll elő. Nem ez volt a cél, bár azt nem tudnám megmondani, hogy pontosan mi.

Mint ahogy most sem, amikor a keresztény ihletettségű ifjúsági tábor ideájával állt elő. Az ötletet Orbán legott megvásárolta, feltehetően elég volt előtte megemlíteni néhány kulcsszót, szólni például a tehetséges keresztény gyerekekről, a magyarságot erősítő programról, a miniszter- és polgármester-csemeték bevonásáról, és már indult is a pénz a helyszínt biztosító önkormányzat felé. A kormánynak az egész potom félmilliárdjába kerül, a többit Kerényi összeszedi. Merjenek csak a kiválasztott Fidesz-vezetők nem befizetni 250 ezer forintot azért, hogy gyerekeiket a jövő elitjében láthassák, vagy merjék az egyházak megkockáztatni azon javak elvesztését, amelyekkel a kormány jutalmazza őket.

Muszlim, buddhista, netán zsidó gyerek persze oda nem mehet. Hogy a szűrést miként végzi el Kerényi, nem tudom, bár lehet, hogy rendelkezik olyan tudással, amely az írás alapján is képes meghatározni, ki melyik felekezethez tartozik. Merthogy a szülők csak kézzel írott jelentkezéssel kandidálhatnak a kéthetes táborra, amit maga az ötletgazda bírál el. De ne legyünk igazságtalanok, Kerényi a szegényebb keresztényekre is gondolt: húszan közülük ingyen juthatnak hozzá a rendkívüli lehetőséghez.

Ki tudja, akár még közülük is kikerülhet a jövő miniszterelnöke, házelnöke, köztársasági elnöke. Vagy ha erre nincs is esélyük, egyszer majd elmesélhetik, hogy együtt táboroztak velük. És a vasútállomás felé bandukolva láthatták azt is, miként viszik el társaikat a Mercedesek, Audik. Még integettek is nekik.

2018.01.20 07:02

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11