Az MSZP oligarchaadót javasol

Publikálás dátuma
2018.01.22 06:00
Harangozó Tamás azt hangsúlyozza: meg kell törni az intézményesített korrupciót. FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /

A menekültellenes kormánypropagandával szemben a magyar társadalom legnagyobb gondja ma az, hogy a Fidesz -kormányok alatt drámai módon nőtt az egyenlőtlenség, a bérből és fizetésből élők kiszolgáltatottak, míg a kormánypárt kegyencei elérhetetlen luxusban élnek. Ezzel indokolta lapunknak Harangozó Tamás szocialista képviselő, hogy várhatóan ma benyújtja a parlamentnek a kormány legújabb bevándorlóellenes csomagjára adott válaszként az MSZP Stop, oligarcha! néven szombaton beharangozott törvénycsomagját.

A hárompontos törvényjavaslattal a szocialisták célja az intézményesített korrupció megtörése, a közbeszerzések átláthatóságának növelése, az összejátszások megakadályozása, a beszerzési és támogatási szerződések teljes nyilvánosságának megteremtése. Azt szeretnénk elérni, hogy végre fel lehessen számolni a mutyikat, s erre már sokadszor teszünk kísérletet – hangsúlyozta a képviselő, utalva arra, hogy ő és Tóth Bertalan frakcióvezető 2016 őszén is benyújtott már egy ilyen értelmű javaslatot. Annak címe „Az urizáló fideszes elit korrupciójának felszámolása érdekében a tisztességes eljárás védelméről és a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságáról” szólt, de a kormánypártok természetesen nem támogatták.

A most elkészült három törvényjavaslat egyike tehát a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságát teremtené meg. Az MSZP szerint ugyanis a korrupció napjainkra az állam működésének rendszerszintű elemévé vált. A javaslat értelmében a nyertes és a vesztes közbeszerzési pályázatok szövegét és a részletes értékeléseket is teljes egészében nyilvánossá kellene tenni, ennek elmaradása esetén az egész pályázatot érvényteleníteni kellene.

A következő terv az oligarcha adóról szól. Kiinduló alapja, hogy a Fidesz eddig azoknak kedvezett, akik kevés munkával keresnek sok pénzt. A szocialisták szerint nem igazságos, hogy Mészáros Lőrinc, Garancsi vagy Tiborcz és társaik ugyanolyan arányban járuljanak hozzá a közterhekhez, mint egy sokat túlórázó kórházi ápoló vagy áruházi eladó. A szocialisták értékelése szerint az egykulcsos adó bevezetésével a magyar társadalom 80 százaléka rosszul járt, miközben a Fideszhez dörgölőző, közpénzből meggazdagodott vállalkozók százmilliárdos nagyságrendben vitték ki Magyarországról off shore cégekbe a hasznot. A javaslat az osztalékjövedelmekre az általános 15 százalékos adókulcsnál jóval magasabbat, 75 százalékos adót írna elő abban az esetben, ha a jövedelem akár uniós, akár hazai közpénzből finanszírozott munka elvégzéséből származik.

Az ellenzéki párt a letelepedési államkötvényt végleg megszüntetné és nyilvánosan elszámoltatná az ezek forgalmazásával foglalkozó cégeket. Elvárás lenne, hogy a kötvények eladásával szerzett extraprofit nagyobbik részét fizessék be a költségvetésbe.

Harangozó Tamás szerint Magyarországra nem Soros György jelent veszélyt, hanem azok, akik a közvagyon helyett a saját vagyonukat gyarapították az elmúlt években. Az MSZP törvényjavaslatai azt akarják elérni, hogy a jövőben ne történjenek ilyen galádságok, bárki kormányozza is az országot – hangsúlyozta a politikus a törvénycsomagról tartott szombati sajtótájékoztatóján.

Rogán: Soros lehet az első kitiltott
„Senkit nem fog meglepetésként érni, ha Soros Györggyel szemben az elsők között vezetik be a távoltartási végzést, amennyiben nem hagyja abba a bevándorlás finanszírozását” - jelentette be Rogán Antal a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter közölte, a magyar kormánynak, hatóságoknak listája van az illegális bevándorlást propagáló szervezetekről. Név szerint említette a Helsinki Bizottságot, hozzátéve, nemcsak az illegális bevándorlás finanszírozóit, hanem a segítőit is távol fogják tartani Magyarországtól.

Szerző
2018.01.22 06:00

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46