Ezen a napon: a Kossuth híd felavatása

Publikálás dátuma
2018.01.22 14:12
Fotó: Fortepan.hu
Fotó: /
Átadták a forgalomnak a Kossuth-hidat Budapesten. A lerombolt dunai hidakat helyettesítő építmény 1946 és 1957 között állt szolgálatban. 1960-ban lebontották

Vasárnap délelőtt Budapest dolgozóinak tízezrei jelentek meg a zászlódíszbe öltözött Kossuth Lajos téren, hogy megünnepelték a magyar demokrácia eddigi legnagyobb technikai alkotásának, a Kossuth-hídnak felavatását. Az ünnepségen a Szövetséges Ellenőrző Bizottság is képviseltette magát. Szovjet részről Trajnin ellentengernagy, amerikai részről Townsend ezredes, angol részről pedig Edgecumba tábornok jelent meg. Részt vett az ünnepségen az egész magyar Kormány, a főváros vezetősége, valamennyi demokratikus párt, ifjúsági szervezet, a honvédség és a rendőrség.

Az Ünnepség kezdete előtt a Kossuth-híd közepéről koszorút dobtak a Dunába, megemlékezésül a hídépítés kézben hősi halált halt munkásra. Szabó Andrásra, majd a Himnusz hangjai után Tildy Zoltán miniszterelnök mondott nagyhatású beszédet.

— Győzelmes nap ez a mai — mondotta — amikor a magyar kormány és ez egész nemzet meghajtja az elismerés zászlaját a győzelmet kivívó munkások felé.

Ha mindenki úgy dolgozik, mint a hídépítők és a parasztok és mindenki hajlandó tűrni még néhány hónapot, akkor ez az ország minden dolgozó boldog hazája lesz.

Ezután Gerő Ernő elvtárs, közlekedésügyi miniszter beszélt. Azok, akik felépítették a Kossuth-hidat, fel fogják építeni a Ferenc József-hidat és a többi hidat is, — mondotta.

A Szózatot énekelte el ezután a Vasas és Gázgyári énekkar, majd Kossa István elvtárs, a Szakszervezeti Tanács főtitkára mondott rövid beszédet.

Széchy Károly miniszteri tanácsos, a közlekedésügyi minisztérium hídosztályának vezetője ígéretet tett arra, hogy a hídépítők tovább folytatják országépítő munkájukat. Horváth Lajos segédmunkás díszoklevelet nyújtott át Gerő elvtárs, közlekedési miniszternek, valamint két vezető mérnöknek. A főváros nevében Bechtler Péter elvtárs, alpolgármester emelkedett ezután szólásra, aki a főváros közönsége nevében átvette a hidat.

Bechtler elvtárs megköszönte a hídépítő munkásoknak és mérnököknek fáradságot nem ismerő hatalmas munkáját. Kiemelte, hogy a hídépítők mellett a Beszkárt munkásai is óriási teljesítményt végeztek a hídhoz vezető villamos vonalak építésében. A felemelő ünnepség ezzel véget ért.

Népszava 1946. január 22.

Szerző
Témák
2018.01.22 14:12

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30

Olasz győzelem született a Tour de Hongrie-n

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:11

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán a német Nikodemus Holler diadalmaskodott – írja az MTI. A 32 éves Belletti - aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt - a Tour de Hongrie második olasz győztese, 1930-ban Vasco Bergamaschi ünnepelhetett. A pontverseny győztese – és így zöld trikós – is Belletti lett, a legjobb hegyimenőt illető piros mezt a lengyel Patryk Stosz érdemelte ki Valter Attila előtt, aki az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyarjának járó fehér trikót ölthette magára a 865 kilométer össztávú viadal végén.
2018.08.19 16:11