Hosszú oldal - Természetes fény

A zöldséges a piaccsarnok legeldugottabb sarkában áll. Ez az utolsó üzlet a folyosón, természetes fény nincs. Amikor ideköltöztem, könnyes búcsút kellett vennem a Hunyadi tértől, első dolgom volt hát feltérképezni az itteni piacot. Ezt a boltot kapásból kihúztam a listáról.

A piac fontos. Az ember pénzért megveheti a honvágyat: kissé kajla dáliacsokrot, mintha csak a Mama kertjéből szedték volna. Naspolyát, ami élete első albérletére emlékezteti, ahol nem volt szabad ennie a naspolyából. Málnát, ami csak majdnem olyan finom, mint a Papa kertjében. Meg aztán akad, ami nem pénzért kapható.

Már hónapok óta jártam a csarnokba, amikor bosszantani kezdett, hogy nem értem, miért áll olyan hosszú sor a hátsó üzletnél. Az áru nem szebb, mint máshol. A folyosó nem teszi bizalomgerjesztővé. Fogtam magam, és beálltam a sorba. Jobb felől kanyarogtunk a kassza irányába, a kezem ügyében kissé fonnyadt uborkák és itt-ott lefóliázott fél sárgadinnyék, amikből gondosan kivágták a hibás részeket. Kettővel előttem idős úr állt kissé kopottas, de tiszta zakóban. Elvett egyet közülük. Fél kiló krumplit kért meg még valamit, nem figyeltem igazán. Csak az eladónő mondatára kaptam fel a fejem: a dinnye ajándék, tessék egészséggel elfogyasztani. Ekkor hirtelen jelen idejűvé változott a pillanat. Előttem negyvenes nő szolid, de drága ruhában. Törve beszéli a magyart, nem is tő-, inkább töredékmondatokban. Aminek nem tudja a nevét, arra bocsánatkérőn rámutat, az eladó pedig lassan, artikuláltan elmondja: alma, szilva, burgonya. A kukoricánál felnevetnek, a középkorú nő viccesnek találja a szót.

Hogy van? – kérdezi az eladó, mire a nő kihúzza magát, és ékezetek nélkül feleli: koszonom, jol. Viszonozza a kérdést, mire az eladó olyan boldogan válaszol, mintha soha életében nem kérdezték volna még meg tőle, hogy van.

Csevegnek picit, az eladó lassan, tagoltan elmondja, hogy a kukoricát csak tizenöt percig kell főzni, olyan zsenge. A nő próbálja ismételni, de a zs betűbe beletörik a bicskája. Nevetnek, elbúcsúznak. Én jövök.

Hallotta? – lelkendezik. – Másfél éve lakik itt, és már így megy neki a magyar! Minden alkalommal tanulunk egy új szót. Norvég. Még sosem voltam Norvégiában, de nagyon szép lehet. Maga volt már?

Voltam. Nagyon szép – bólogatok. – Az oslói operaház egy csoda.

Sárgabarackot kérek. Kétféle van: hatalmas, egészségesnek tűnő barackok az egyik, apró, ütődött szemek a másik ládában. A kicsit vigyem, kacsint rám az eladónő, nem valami szép, de garantáltan finom. A nagyot a finnyásak miatt tartja, de rajtam látja, hogy értek az áruhoz. A kezemben tartott kukoricákra mutat: maga nem városi lány, felbontás nélkül is a legjobb csöveket válogatta ki. Mennyibe kerül az uborka, kérdezi mögöttem egy idős hölgy, a kicsit fonnyadtakra mutatva. Az eladó lehetetlenül alacsony árat mond, s hozzáteszi: megérkezett a friss zöldbab, reggel meg is pucolta, tudja, hogy a néni ízületes keze már nem bírja az ilyesmit. Már fizettem, de csak állok bambán. Olyan kedves, duruzsoló hangon beszél, hogy az ember legszívesebben itt maradna sütkérezni a fényében.

2018.01.23 07:02

A félelem bére

Ha a tudósok már félnek, akkor ebben a felpuhított állapotban jöhet a félelem bére. Nem nagy, de mégis valami.
 Yves Montand-nal „A félelem bére” igazi kultuszfilm volt, a címe is önálló életre kelt. A szorult helyzetben lévő főszereplők a jó pénz, jobb élet reményében elvállalják, hogy pár napig félni fognak: folyékony robbanóanyaggal teli teherautókat vezetnek el egy 500 kilométerre lévő fúrótoronyhoz. Csak egyikük éli túl, és veheti fel a félelem bérét, ám amikor már megkönnyebbülten autózik hazafelé, egy szakadékba zuhan. Nem ússza meg ő sem. 
Nálunk mintha a film magyar változatát forgatnák újra. Ha vállalod, hogy félelemben élsz, hogy azt csinálod, arra mész, amerre parancsolják, megjutalmaznak. Vagy legalábbis ígérik. Először persze meg kell teremteni a félelem és kiszolgáltatottság légkörét, fenyegetéssel, zsarolással, ijesztgetéssel. Aztán fel lehet kínálni az alkut: ha erről vagy arról lemondasz, ezt megteszed, amazt viszont soha többé, megkapod engedelmességed bérét. Lehet, hogy ez csak annyi: mégsem veszik el mindenedet, csak a felét. Ahogy a régi polgári lakásokba beszállásolták a társbérlőket: még mindig jobb volt, mint a kitelepítés, legalább ott maradhattál az egyik szobádban. Bevált ez az önkormányzatoknál is: tulajdonuk jó része fölött már az állam rendelkezik, de azért még ott vannak. 
Ha a fent lévők mindenhatónak tűnnek, az istenfélőknél is nagyobb számban jelennek meg a hatalomfélők. Egyik sem feltétlenül rossz érzés: biztonságot, kapaszkodót is adhat. Minimum ez a félelem bére, de lehet ennél több, konkrétabb juttatás is. Félős ország lettünk, nem ok és előzmény nélkül. Nem úszhatja meg senki, még olyan rangos testület, mint az Akadémia sem. Először jól megijesztették őket azzal, hogy elveszik pénzük és függetlenségük jó részét. Nem tűnt játéknak: ezzel egy időben csaptak le az egyetemi autonómiára, kormányrendelettel tiltva be egy képzési irányt. Az unokáim szerint ha már, akkor igazán megtehetnék ezt a nyelvtannal is, de egyelőre ott nem tartunk. A nyelvtant olykor tiszteletben tartják a diktátorok is. 
Ludassy Mária írásában olvastam, hogy amikor Napóleon ment neki hasonló módon a francia Akadémiának, így érvelt: „Kizárólag néptanítókat képezzenek nekünk, s ne irodalmárokat, filozófusokat, társadalomtudósokat. Egy francia katonának elég a francia nyelvtan ismerete.” (Ez már túlhaladott álláspont, a magyar kormány a szakmunkásképzésben a nyelvtan és az egyéb közismereti tárgyak javát is feleslegesnek ítélte.) Pedig Napóleon maga is tagja volt az Akadémiának. Na és! Az MTA elleni roham levezénylésével megbízott Palkovics is az.
A lényeg, hogy a félelmet sikerült felkelteni. Ami nagyon helyes, a tudósok sem kaphatnak más elbánást, mint a többi állampolgár. Mi mást jelentene a demokrácia, amiről Tusnádfürdőn megtanultuk, hogy csak nálunk létezik, persze az egyedül lehetséges illiberális formájában. A demokrácia alapfeltétele a liberalizmus (és talán az Akadémia) kiirtása. A híres Delacroix-festményt („A Szabadság vezeti a népet”) kissé ki kell javítani a tankönyvekben. Nem az a fő baj, hogy a nő félpucér rajta, ami nemkívánatos irányba terelheti a gendertanoktól még meg nem zavart serdületlen ifjúság figyelmét, hanem a címe is csonka. Helyesen így hangzik: „A Szabadság a szabadelvűség ellen vezeti a népet”. Kicsit hülyén hangzik, de legalább rendet tesz a fogalmak között. Még jobb, ha az a ledér nőszemély nem a barikádra, hanem a Békemenetre irányítja a népet, de „A Szabadság a szabadelvűség ellen a Békemenetre vezeti a népet” kicsit hosszú lenne. Igaz, a kép se kicsi.
Szóval ha a tudósok már félnek, akkor ebben a felpuhított állapotban jöhet a félelem bére. Nem nagy, de mégis valami. Az Akadémia megtarthatja a pénzét, csak éppen egy kormánnyal közös testület osztaná el. Vagyis marad a lakás, csak belejön pár társbérlő. Illetve nemcsak pár, hanem hét tudós mellé hét kormánydelegált. Egyelőre. Így kezdődött a kulturális alapnál és az akkreditációs bizottságnál is, aztán ma már meg is van a kormánytöbbség. Palkovicsék óhaja, hogy ez a testület döntsön a kutatási irányokról és az intézetvezetőkről. Mégsem járja, hogy a tudósok szabadon randalírozzanak, és holmi szakmai szempontra hivatkozzanak. Csurka is megmondta, hogy a szakértelem pusztán bolsevik trükk. Világos: a kormányszóvivő ezért nevezte Heller Ágnest öreg kommunistának. Gyanúsan ért a szakmájához. Mármint Heller, nem a szóvivő. Utóbbit ezen az alapon nem is komcsizza le senki.
Ja, és a hírek szerint volna még egy aprócska feltétele a kormánynak. Szinte semmiség. Az MTA hagyja abba az állítólagos „aktuálpolitizálást” (mármint pl. azt, hogy véleményt mond a magyar oktatásról vagy a CEU ügyéről), és maradjon a „bölcs semlegességnél”. Amely semlegességet semmi sem szolgálja jobban, mint a kormány nyilván teljesen semleges és pártatlan képviselői.
Az Akadémia a közös testületbe kínjában már belemenne, de a többi feltételtől ódzkodik. Talán néhány idősebb tudós látta A félelem bérét. És emlékszik rá, hogy ha adnak is fájdalomdíjat a félelemért, aki elfogadja, az sem ússza meg. Nem robbantják fel rögtön, de ott a szakadék.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:52

Ígéret, közöny

Amióta a horvát bíróság a devizahitelesek szerződéskötéskori árfolyama mellett tette le a voksot, a hazai adósok reménykednek.
A számmisztika szerint - bár ennek hitelessége őszintén szólva erősen megkérdőjelezhető - a 38-as szám az ökölbe szorított kezet jelképezi. De feltehetően pontosan áll ez azokra az ellenzéki képviselőkre, akik éppen ennyien jelentek meg a parlament rendkívüli ülésnapján, hogy a volt devizahiteladósok egyre tarthatatlanabb helyzetét megvitassák. Ökölbe szorult a kezük, mert azt ugyan már megszokhatták, hogy az - ellenzéki indítványra - rendre augusztusban összehívott ülésen a kormánypártok padsorai üresen maradnak, és így hiába várnak a napirend megtárgyalására, arra azonban még nemigen volt példa, hogy cinikus módon a miniszteri bársonyszékek mindegyike is üres marad. 
Orbánék vállukat vonogatva átsiklanak afelett, hogy a devizahitelek forintosítása és a bankokkal való elszámoltatása egymillió szerződést érintett, és napjainkban - a közüzemi és egyéb tartozásokat is beleértve - már kétszer ekkora a fizetési nehézségeket tükröző szerződések száma. 118 ezer végrehajtási stádiumba jutott, s csak az elmúlt negyedévben 2500 kilakoltatás történt.
Amióta a horvát legfelsőbb bíróság a devizahitelesek szerződéskötéskori árfolyama mellett tette le a voksot, a hazai adósok ismét reménykednek. A kilakoltatási tilalom felélesztésében, kálváriájuk lezárásában, a kormány józanságában.  
"A kormány számításai szerint az a helyzet, hogy (ha) a hiteleiket visszafizetni nem tudó embereket kiteszik a hitelező pénzintézetek az utcára, majd utána azok munkanélkülivé válnak, egzisztenciájukban süllyedésnek indulnak, családjaik szétesnek, gyermekeikről az államnak kell gondoskodnia, (ez) összességében nagyobb terhet jelent a köznek és az államnak, mint ha kellő időben avatkoznánk közbe. A kormány azt az álláspontot fogja képviselni: a kilakoltatást el nem fogadó jelzálog-hitelezési rendszert teremtsük meg Magyarországon."
A 2010-es választásokat a devizahitelesek terhei megoldásával megnyerő Fidesz elnöke, Orbán Viktor programbeszédéből idéztünk. Elhangzott a Parlamentben, telt padsorok előtt.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:54