Akadálypálya - Gát épül az ellenzék előtt

Publikálás dátuma
2018.01.26 06:00
Népszava fotó
Fotó: /
Nincs jogi alapja, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) próbálja megzavarni a Fidesz ellen indulókat.

Ma délután dönt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) annak a szerdai iránymutatásnak a részleteiről, amely szerint egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik. 

Mindenhol Momentum
– A Momentum ígéretéhez híven 106 egyéni választókerületben 106 jelöltet állít, a koordinált indulásról pedig úgy gondoljuk, hogy márciusig nincs értelme erről beszélni – közölte kérdésünkre az ellenzéki párt sajtóirodája. A Momentum így nem gondolja, hogy az NVB iránymutatása nehezítené a párt indulását a választásokon, vagy veszélyeztetné az országos listájukat. Ugyanakkor – tették hozzá - ha őket nem is érinti, egyetértenek abban, hogy egy jól működő demokráciához igazságos választási rendszerre van szükség.

Ez főképp a külön listával indulni akaró ellenzéki pártok dolgát nehezítheti meg abban, hogy jelöltjeik visszalépjenek egymás javára a kampányban. A kérdés jogi háttere azonban nem egyértelmű.

– Az elmúlt években minden ellenzéki párt úgy készült, hogy legalább 27 jelöltjét versenyben kell tartania ahhoz, hogy országos listájára a választás napján szavazni lehessen.

Ha nem így lett volna, nem vált volna alapvetéssé, hogy az ellenzéki koordinációban csak legalább 27 jelölttel lehet részt venni – hangsúlyozta a Népszavának László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Figyelemre méltó az is: senki nem állt elő olyan javaslattal, hogy bizonyos ellenzéki pártok indítsanak el legalább 27 jelöltet, és majd ha bejegyezték az országos listájukat, elég, ha néhány marad állva közülük.

Éppen ellenkezőleg.

Ebben nyilván a százmilliós nagyságrendű kampánytámogatásnak is szerepe lehetett, de minden szereplő úgy készült, hogy legalább 27 aspiránsnak versenyben kell maradnia. A mentő megoldási javaslat pedig az volt, hogy a számukra bizonyosan nem nyerhető kerületekben egymás ellen is induljanak el.

Drágábbak lesznek a plakátok
Drágábbak lesznek a plakátok a választási kampányra. Mint arról a Népszava is beszámolt, a kabinet egy 2016 végén benyújtott salátatörvényben megadta a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy a reklámhordozók, vagyis hirdetőoszlopok, utcabútorok és óriásplakát-tartók után adót vethessenek ki 2018. január 1-jétől. A törvény úgy rendelkezik, hogy egy négyzetméter reklámfelület után havi 0-12 000 forint közötti adót vethet ki az önkormányzat. Tehát egy 12 négyzetméteres óriásplakát után a tulajdonosának egy évben 144 000 forint adót kell fizetnie. Az Index szerint az önkormányzatok nagy része élt is ezzel a lehetőséggel, és a maximális adót szabta ki.

– Az NVB január 24-ei bejelentése tehát illeszkedik az eddig ismert ellenzéki stratégiákhoz, azokat egyáltalán nem szűkíti be – fogalmazott László Róbert. Mint megírtuk, az országos listához minimum 27 körzetben kell összegyűjteni a megfelelő számú szignót, a szabályok szerint minimum 9 megyében és a fővárosban is. Ha ez sikerül, akkor a jelölő szervezet 149 milliót kap a kampányára. 54 jelölt után már 298, 80 után pedig 447 millió forint támogatás jár. A maximális összeget, azaz 597 millió forintot az a párt kapja, amely mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állít.

A nagyvárosok és Budapest a fontos
Az iránymutatás nehezíti a koordináció megvalósulását, ugyanakkor ki nem zárja azt, hiszen még mindig van rengeteg, a választási rendszeren belüli jogszerű lehetőség arra, hogy a pártok az önálló listájuk megőrzése mellett a fontos egyéni választókerületek mindegyikében egy egyéni jelöltet állítsanak – mondta lapunknak Szigetvári Viktor. Az Együtt választmányi elnöke szerint ki lehet választani azt a 4-5 egyéni választókerületet az országban, ahol soha az életben nem nyert baloldali, liberális vagy zöld mozgalom. – Karcagon lehet, hogy egymásra indul az LMP-től az Együttön át a Momentumig minden ellenzéki párt. Úgy tűnhet, mintha Karcagról lemondanánk, de az országban csak akkor lesz változás, ha cserében Budapesten, a megyei jogú nagyvárosokban és azokban a kisvárosokban, ahol van esély megtörni a Fideszt, visszalép egymás javára az ellenzék. Ezt gond nélkül meg lehet csinálni – vélekedett Szigetvári. Ettől függetlenül az Együtt választmányi elnöke elfogadhatatlannak nevezte az iránymutatást.

A hatályos, 2013-as választási törvényben szó van a lista kieséséről, viszont arról az esetről egyáltalán nem szól a szöveg, mi történik, ha egy jogerősen nyilvántartásba vett listát állító párt jelöltjeinek száma esne 27 alá. Nem igazít el a törvénynek az országgyűlési képviselők választására vonatkozó része sem, hiába is keresünk olyan egyértelmű iránymutatást, mint amilyen a korábbi, 1997-es választási törvényben szerepelt. Akkor kimondta a jogszabály: „nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett.”

A hatályos Választási eljárási törvény tehát hallgat erről az eshetőségről. Márpedig ha nem szerepel benne, hogy mi a teendő a vázolt esetben, nem is hatalmazza fel az NVB-t a pártlista törlésére – emlékeztetett László Róbert.

Politikai reklám a ker.tévéken - Két igen, két nem
Az RTL Klub politikai reklámokat is sugároz majd a 2018-as országgyűlési választás kampányidőszakában - jelentette be a kereskedelmi tévé a hét elején. A csatorna lehetőséget és felületet biztosít az országos listát állító jelölő szervezeteknek, hogy üzeneteiket eljuttathassák a választópolgároknak. A törvény alapján politikai reklámok közzétételéért a médiaszolgáltató nem kérhet és nem fogadhat el ellenszolgáltatást. A TV2 nem követi az RTL Klub példáját, Andy Vajna csatornáján nem jelennek meg a pártok hirdetései. A Hír TV szintén nem vállalja politikai hirdetések közlését, az ATV viszont az RTL-hez hasonlóan felületet biztosít a politikai hirdetéseknek.

2018.01.26 06:00

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42