Családbarát kormány? - Inkább kilakoltat, mint felújít

Publikálás dátuma
2018.01.26 06:01
TILTAKOZNAK Ha nem lesz lakásuk, a gyerekeket elvehetik a szülőktől - Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Ha lejár a szerződésük, mehetnek világgá a kőbányai Bihari utca egyik életveszélyesnek nyilvánított házának lakói. Az önkormányzat ledózerolja az otthonukat.

Négy gyereket nevelek, nincs tartozásom, a kőbányai önkormányzat mégis az utcára akart tenni a kilakoltatási moratórium kellős közepén – mondta legkisebb, néhány hónapos gyerekét a karjában tartva Baranyi Nikoletta a helyi képviselő-testület csütörtöki ülése után. A nő abban a Bihari utcai bérházban lakik, amelyet 2010-ben több mint 600 millió forintért újítottak fel, ám most mégis lebontanák, mert egy szakértői jelentés szerint életveszélyesek az épület függőfolyosói. Azt nem tudni, mennyibe kerülne a felújítás, erről ugyanis nem készült hivatalos becslés, de az önkormányzat szerint olcsóbb, ha elbontják az egész épületet. A helyi vezetés emiatt úgy döntött, nyárig kiüríti mind a 73, kizárólag a kerület tulajdonában lévő lakást, a határozott szerződéssel rendelkező bérlők többségének pedig sorra kiküldték a kiköltözésre felszólító határozatokat. A több száz lakó természetesen nem tud hova menni, ezért továbbra is otthonaikban maradtak, bízva abban, hogy végül vagy kapnak egy megfelelő cserelakás-ajánlatot, vagy mégis felújítják a házat.

– Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen más megoldás létezik a bontás helyett, a lakók jelentős része még tartozással sem rendelkezik – mondta a nagyjából egy tucat érintett részvételével zajló képviselő-testületi ülésen Tóth Balázs, az LMP helyi képviselője. A politikus benyújtott egy javaslatot is, amely a polgármestert arra kötelezte volna, hogy mindenre kiterjedő tervet készítsen a kialakult helyzet kezelésére, az önkormányzatnak pedig azt írta volna elő, hogy ha mégis le kell bontani a házat, akkor gondoskodjon a lakosok elhelyezéséről is. A fideszes többségű testület végül csak egy módosított javaslatot támogatott, az előterjesztés második felét kivették, így azt nem garantálták, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkező lakóknak később is lesz hova hazamenniük.

- A tervet ráadásul május 31-ig, a kilakoltatási moratórium utáni időpontra kell elkészíteni, így könnyen előfordulhat, hogy többen már csak hajléktalanként értesülnek a jelentés eredményről – mutatott rá Udvarhelyi Tessza, a lakókat segítő A Város Mindenkié nevű szervezet tagja.

Baranyi Nikoletta és családja például hétfőn kapta meg a csütörtöki kilakoltatásról szóló papírt, a lépést pedig csak az utolsó pillanatban, szerdán sikerült megakadályozni. A jegyző az utolsó pillanatban elismerte, hogy jogszerűtlen lenne a lépés. A lakók képviseletében eljáró ügyvéd, Édes András ugyanakkor jelezte, hogy házban történt „jogsértő” lépések miatt februárban próbapert indít az önkormányzat ellen.

Sok lakó ugyanakkor amiatt aggódik, hogy jogilag mindent rendben talál majd a bíróság, az önkormányzat ugyanis betartja a törvényt, amikor csak a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező lakóknak tesz cserelakás-ajánlatot. Udvarhelyi Tessza mégis úgy vélte, hogy az önkormányzatnak, mint felelős közhatalomnak nem szabad utcára tennie a lakókat, mert hiába az előző vezetés idején rontották el a felújítást, a mostani képviselők is felelősséggel tartoznak a lakókért. – Ezek az emberek nem tehetnek arról, hogy nem volt megfelelő a renoválás – tette hozzá. Az önkormányzat egyébként néhány esetben - általában tartozás nélküli vagy beteg lakóknak - úgy is kínált valamilyen cserelakást. hogy az érintettnek csak határozott idejű szerződése volt. Ez azonban csak látszólag jelent megoldást, a javasolt ingatlanok ugyanis néha gettószerű környezetben voltak.

Kovács Róbert polgármester a lakók meghallgatása után röviden kommentálta a helyzetet, leginkább a kerület előző szocialista vezetésére mutogatott. Jelezte azt is, hogy évekkel korábban feljelentést is tettek az ügyben, de ezt végül a rendőrség elutasította.

A lakókat nem nyugtatta meg, hogy a polgármester szerint a korábbi szocialista vezetés tehet a kialakult helyzetről, ők csak attól tartanak, hogy hamarosan hajléktalanná válnak. – Ha az utcára kerülünk, akkor a gyámügy elveszi a gyerekeimet. Azt hittem, a kormány a családegyesítésért dolgozik, nem a szétszakításért – mondta Daru Krisztina, aki Bihari utcai lakásában egyedül neveli négy gyerekét. Nincs jobb helyzetben az az idős asszony sem, akinek férjével együtt tavaly szeptember 31-ig kellett volna kiköltöznie. - Betegek vagyunk és idősek. 63 évesen már nem bírnánk ki az utcát – mondta.

2018.01.26 06:01

Hőség miatt adtak ki figyelmezetést a nemzeti ünnepre is

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:53
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hétfőn akár 33 fok is lehet, kedden pedig még magasabb hőmérsékletre számíthatunk. Itt-ott előfordulhat egy-egy zivatar is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap a sok napsütés mellett kevés gomolyfelhő is képződik, de csak kis eséllyel alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon olykor megélénkülhet, sőt záporok, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőre, vagyis augusztus 20-ra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az alföldi megyékre és Budapestre a várható hőség miatt (ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius fokot). A helyzet kedden csak rosszabb lesz, akkor már a Dunántúl egy részére is kiterjed a figyelmeztetés. 
Hétfőn az OMSZ szerint fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb délután, este északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között alakul.  Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, néhol zápor, zivatar kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. 
2018.08.19 08:53

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20